Educație

Start la Olimpiada naţională de lingvistică, etapa de antrenament

Ziarul de Vrancea
25 apr 2014 2879 vizualizări
Aceasta se desfăşoară astăzi la Colegiul “Cuza”, gazdă pentru al treilea an consecutive u “ne aflăm la o competiţie extrem de serioasă”, a precizat inspectorul MEN Mina-Maria Rusu

Astăzi se desfăşoară la Focşani Olimpiada de lingvistică, etapa de antrenament destinată elevilor claselor a V-a şi a VI-a. Gazda, pentru al treilea an consecutiv al acestei competiţii care pană anul trecut a fost concursul naţional “A-Poezie”, este Colegiul Naţional “Cuza”.  Cei peste 130 de participantţi din toate judeţele au sosit ieri în oraşul nostru şi au participat aseară la festivitatea de deschidere care a avut loc la Teatrul Municipal “Maior Gheorghe Pastia”. “De azi înainte acest concurs se numeşte olimpiada de lingvistică, etapa de antrenament care se va continua cu etapa de exerciţiu şi apoi cu etapa de performanţă. În logica acestei competiţii ne-am gandit să vă introducem în lingvistică din clasa a V-a pentru ca în liceu să participaţi la etapa internaţională. Anul trecut am avut prima participare oficială la etapa internaţională a olimpiadei de lingvistică, la care Romania a obţinut medalie de bronz. Prin urmare, ne aflăm la o competiţie extrem de serioasă pe care lumea o priveşte ca atare, adică lingvistica nu este o competiţie de joacă, ci o competiţie care prin joacă ne conduce către performanţă, vă face să gandiţi liber şi riguros, să fiţi sensibili şi ancoraţi în realitate. Un elev deştept nu este bun doar la matematică sau la limba romană, ci e un elev deştept, adică foarte bun. Prin urmare, a fost “A-Poezie, iar acum se numeşte olimpiadă de lingvistică”, a declarat  conf. univ. dr. Mina-Maria Rusu, inspector general MEN pentru limba şi literatura romană, preşedintele executiv al juriului.

“Competiţia este legată de inteligenţă”

Preşedinte al juriului  a fost desemnată anul acesta lector univ. dr. Adina Dragomirescu de la Universitatea Bucureşti, una dintre autoarele Gramaticii Academiei apărută în 2005. “Mă bucur că sunteţi aici, la această olimpiadă care este una specială pentru că nu este legată de o anumită programă şcolară, de un anumit obiect şcolar , ci de inteligenţă, de ideea că sunteţi copii deştepţi. Concursul la care vă aflaţi nu este unul pentru care aţi învăţat, pentru care v-aţi chinuit nopţi şi zile la rand, ci e un concurs care ar trebui să vă bucure. Sper că maine cand veţi vedea subiectele să aveţi bucuria descoperirii şi a descoperirii soluţiilor”, a declarat aseară lector univ. dr. Adina Dragomirescu. Competiţia are loc astăzi la CNC între orele   9.30-12.30, în paralel cu olimpiada desfăşurandu-se, opţional, şi concursul “Solomon Marcus”. După masa de pranz, concurenţii vor participa la un spectacol pregătit de Palatul Copiilor Focşani la Ateneul Popular şi vor vizita obiectivele turistice din municipiu. Rezultate iniţiale vor fi afişate  în această seară cand se depun şi eventualele contestaţii. Rezultatele finale vor fi făcute cunoscute duminică dimineaţă, cand este programată şi festivitatea de premiere, începand cu ora 9.30 la Ateneul Popular. (M. VLĂDESCU)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.