Educație

Restauratorul de fotografii vechi

Sorin Tudose
22 apr 2014 3982 vizualizări
Interviu cu Paul Tănase/The Historer: “Descopăr trecutul aşa plin de viaţă cum a fost cand era prezent”.Tanărul Paul Tănase, administratorul paginii de Facebook “The Historer”, se pricepe de minune la un lucru. Îi place să restaureze vechi fotografii, să le coloreze dacă este cazul şi drept consecinţă a priceperii sale a început să aibe clienţi chiar din Statele Unite ale Americii, ţară de care se declară fascinat.

Văzand spectaculoasele transformări pe care nişte ilustrate cu Iaşii interbelici le-au cunoscut graţie îndemanării iubitorului de istorie şi fotografie i-am propus să coloreze două cărţi poştale cu Focşanii din aceeaşi perioadă. Rezultatul a fost unul remarcabil de-a dreptul. Culorile aplicate imaginii alb/negru cu vechiul Palat Municipal sunt atat de naturale încat poza pare făcută în prezent, nicidecum cu aproape opt decenii în urmă. Mai multe despre pasiunea lui Paul Tănase în interviul de mai jos. (S. T.)

Rep: Oamenii au început să te ştie de cand cu pagina de Facebook “The Historer”. Cine este acest “restaurator al istoriei”?

Paul Tănase: Mă numesc Paul Cătălin Tănase, am 23 de ani, sunt din Tulcea, dar în prezent locuiesc în Bucureşti. Am făcut Facultatea de Geografie pe parte de cartografie, iar acum sunt la un master de producţie multimedia şi audio-video la Jurnalism.

R: Cum a pornit idea proiectului şi de ce ai optat pentru conţinut în limba engleză?

P. Tănase: Povestea e mai lungă. Prin toamna lui 2012 circula pe net o serie de poze vechi colorate foarte fain ce făceau furori. Tot în acea perioadă am văzut o serie de documentare pe National Geographic despre nazism în care erau prezentate poze alb/negru colorate ulterior. Atras fiind de lucrurile vizuale (fotografie, design, etc.) am ciulit urechile şi am mărit ochii spunandu-mi că vreau şi eu să fac asta. Primele încercări erau…total dubioase, asta şi pentru că informaţii despre tehnicile de colorare erau foarte puţine la acea vreme. Totuşi, uşor uşor am început să deprind cateva tehnici şi acum colorez la un nivel rezonabil. Dar chiar şi acum simt că sunt foarte multe lucruri ce le mai am de învăţat, că sunt multe tehnici care poate îmi scapă...însă unii dintre cei care fac astfel de editări sunt foarte deschişi în a împărtăşi cunoştinţele. Iniţial am început să postez fotografiile pe pagina mea de facebook unde nu prea aveam feedback. Am postat anunţuri pe site-uri de freelancing şi am ajuns să am cateva mici comenzi. Văzand că oamenii sunt interesaţi de ceea ce fac am început să investesc mai mult timp în această pasiune şi aşa a luat naştere The Historer.

R: Şi cum rămane cu conţinutul în engleză, însăşi descrierea proiectului fiind în limba lui H. G. Wells.

P. Tănase: Mă atrage perioada de după Războiul Civil (1861-1865 n.r.) şi pană prin anii ’60, chiar ’70 din Statele Unite. Mi se pare genial tot ce se întampla atunci acolo… Şi ca urmare a pasiunii mele pentru SUA am intrat în legătură cu multe poveşti foarte faine colorand şi restaurand fotografii pentru americani. Am restaurat fotografii de familie de la începutul secolului trecut, din timpul celui de-al Doilea Război mondial şi e fascinant să descoperi poveştile din spatele lor. De altfel, am şi colaborat cu circa zece americani de cand am demarat proiectul. Un alt plus pentru SUA constă în faptul că Biblioteca Congresului are o colecţie de peste in million de fotografii puse la dispoziţia publicului, multe dintre ele fiind scanate la rezoluţii şi dimenisuni mari. În Romania nu am găsit nicio arhivă de acest gen.

Să dai culoare Străzii Mari din Focşani...

Cam aşa trebuie să fie arătat culorile Străzii Mari în anii ’30

R: Aşa cum bine ziceai, pozele le faci în “Sfantul” Photoshop, program pe care îl ştii de opt ani. Cat timp îţi ia să colorezi o fotografie şi în funcţie de ce variază acesta?

P. Tănase: Dacă e vorba de un portret poate dura doar o oră, dacă este un cityscape, o imagine cu o stradă, cu multe detalii poate dura cateva ore bune. De exemplu, colorarea imaginii cu Strada Mare din Focşani a durat cel puţin dublu decat cea cu Palatul Municipiului. Nu sunt proiecte laborioase de săptămani întregi, dar nici lucruri de făcut în pauza de cafea.

R: Culorile date fotografiilor sunt foarte naturale, dar de ce ţii cont cand începi să dai culoare unei poze vechi, alb/negru?

P. Tănase: Sunt mai multe lucruri de care ţin cont. În primul rand partea cu vegetaţia, cerul – sunt lucruri care au aceeaşi culoare de cand lumea, e clar ce culoare au şi în poză. Apoi mereu cand colorez o fotografie încerc să găsesc poze ale obiectivului care să fie color. Asta înseamnă fie fotografii actuale dacă acel lucru a rămas la fel, fie vederi vechi care au culoare în ele. Mă mai orientez şi după vechi afişe colecţionate de-a lungul vremii de cei pasionaţi de aşa ceva, mă mai ghidez după culorile din ele. Lucrurile necunoscute capătă culoare după aprecierea mea, după experienţe anterioare şi tot aşa.

R: În ce măsură este morală intervenţia cuiva pe o poză alb/negru? Şi aici vorbim de pozele artistice nu de cele cu caracter comercial (ilustrate de exemplu) sau cele făcute a/n din lipsă de tehnică.

P. Tănase: Părerile sunt împărţite, mulţi cred că o poză e mai bine să rămană alb/negru dacă aşa a fost făcută. Opinia mea e că asta ţine strict de imagine. Sunt perfect de acord că sunt imagini care nu pot/ nu merită a fi colorate. Uneori am avut clienţi care au vrut colorată o imagine pe care eu unul nu aş fi colorat-o. Şi într-adevăr, rezultatele nu erau cele mai spectaculoase.


Culoarea trecutului...


Boston, Massachusetts, SUA circa 1900

R: Colorarea imaginilor a/n nu este o invenţie de dată recentă, dar la noi totul ajunge mai greu ca în Occident. Caţi oameni mai sunt în online care fac lucrul acesta?

P. Tănase: Cred că sunt sub zece tipi care au această pasiune. Eu colaborez cu ColoRostariu care, cel puţin la unele poze, mi se pare că le colorează mai bine ca mine. Sunt tipi care au ajuns să stăpanească foarte bine tehnicile, dar sunt şi unii care sunt abia la început.

R: Ce fel de reacţii primeşti de la cei cărora le resaturezi/colorezi pozele?

P. Tănase: Depinde de la caz la caz. De exemplu, am avut o poză cu un portret femin în care se vedea doar jumătate din chip, iar după ce am terminat lucrul la el chipul era întreg după atatea decenii. Imaginaţi-vă bucuria clientului respectiv. La pozele de familie, care sunt şi cele mai dese cu care lucrez am avut reacţii foarte faine de la oameni.

R: Ca orice altă muncă şi ceea ce faci tu trebuie remunerat într-un fel sau altul. Ce preţuri ceri pentru restaurarea/colorarea unei fotografii?

P.Tănase: Şi aici depinde de cat de mult am de muncit la imagine. În principiu restaurarea unei poze de familie costă cinci dolari, dar preţul poate urca pană la cateva zeci de dolari în funcţie de complexitatea lucrării. Folosesc această monedă pentru că o parte din clienţi sunt de peste Atlantic.

R: Mulţumim pentru inteviul acordat şi mut succes în ineditul tău proiect!

Paul Tănase/The Historer, tanărul care şterge praful de pe vechile fotografii

P. Tănase: Vă mulţumesc şi eu foarte mult pentru interesul arătat proiectului meu şi, de asemenea, le mulţumesc cititorilor Ziarului de Vrancea. Vă aştept pe toţi pe pagina de facebook The Historer pentru a împărtăşi unii cu ceilalţi cat mai multe poveşti şi amitiri, respectiv pentru a colora şi descoperi trecutul aşa plin de viaţă cum a fost cand era prezent.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
adi, acum 3627 zile, 11 ore, 9 minute, 55 secunde
BRAVO LUI! FELICITARI!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.