Educație

30 de liceeni învaţă despre arta cinematografică de la traineri UNATC

Ziarul de Vrancea
18 apr 2014 2123 vizualizări
Totul este posibil în cadrul unui proiect desfăşurat de Consiliul Local al Tinerilor în parteneriat cu Asociaţia “A-maze Me” 30 de liceeni din judeţ s-au înscris într-un proiect iniţiat de cateva absolvente ale Liceului Pedagogic din Focşani şi Consiliul Local al Tinerilor ce are drept scop îndreptarea atenţiei tinerilor către arta cinematografică, precum şi implicarea acestora în procesul de producţie.

Proiectul intitulat “Homemade Cinema”  şi-a propus să dezvolte un nucleu în randul tinerilor din municipiu în scopul promovării artei cinematografice prin activităţi punctuale, prin implicarea mai multor instituţii, precum liceele şi Ansamblul Folcloric “Ţara Vrancei”. “Se doreşte aprofundarea unor cunoştinţe în domeniul conţinutului audio-video vehiculat în mediul online, crearea de conţinut online sau cross-media, aspecte extrem de necesare şi utilizate frecvent în momentul actual în industria cinematografică”, potrivit iniţiatorilor. Proiectul a plecat de la patru tinere absolvente ale Liceului Pedagogic “Spiru Haret”, Alexandra Scînteianu, Carla Fotea, Alexandra Mocanu şi Emma Cârnu, care au activat ca voluntari în CLT. 

Ziua a patra în care tinerii învaţă despre imagine

“Acum 5 ani am intrat într-un proiect lansat de Epsilon 3 Minotaur de Focşani, un proiect de Teatru Labirint făcut în licee. Era primul proiect de Teatru Labirint pentru liceeni din România.  Acolo ne-am apropiat şi de atunci lucrăm împreună cu Lucian Branea şi actorul Adrian Ciglenean care ne-au învăţat să facem ceea ce facem, adică ceea ce se cheamă «context-oriented theatre» şi «participative arts»”, ne-a spus Alexandra Scînteianu. Anul trecut acestea şi-au înfiinţat un ONG pe care l-ai denumit “A-maze Me” şi duc mai departe această poveste.

Liceenii fac scurtmetraje ce vor fi vizionate în cadrul unei gale

Proiectul “Homemade Cinema” a inclus organizarea a cinci întalniri de lucru cu teme diferite, precum introducere în lumea filmului, storytelling şi scenarii, regie şi concept artistic, imagine de film, montaj. Activităţile s-au desfăşurat sub îndrumarea unor traineri de la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică (UNATC) Bucureşti, de la care liceenii au învăţat cate ceva din tainele cinematografiei. Aceştia au fost împărţiţi în patru grupe, fiecare dintre ele fiind în stadiul pregătirii unui scurtmetraj pe o temă la alegere. Creaţiile fiecărei grupe vor fi vizionate în cadrul unei gale ce va avea loc pe 25 aprilie la Sala Balada, unde va fi şi premierea celui mai reuşit scurtmetraj. “Municipiul Focşani este unul dintre multele oraşe din ţară care, la ora actuală, nu are contact direct cu arta cinematografică avand în consecinţă o limitare a resurselor utile educaţiei publicului tanăr în acest domeniu. Proiectul propus conţine datele necesare dezvoltării unui nucleu în randul tinerilor focşăneni în scopul promovării artei cinematografice prin activităţi punctuale pe care aceştia le pot implementa la nivelul comunităţii în viitor”, justifică tinerii din CLT implicarea în acest proiect. (M. VLĂDESCU)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.