Educație

Pregătire pentru Sărbătoarea Paştelui

Ziarul de Vrancea
17 apr 2014 1915 vizualizări
Suntem în Săptămâna Sfântă, iar atenţia noastră se îndreaptă spre ultimele zile ale acestei săptămâni: Joia Sfântă, Vinerea Sfântă şi Sâmbăta Sfântă. Această perioadă, în biserica Romano-Catolică este cunoscută sub numele de Sfântul Triduum Pascal.


În Joia Sfântă, dimineaţa, preoţii din Dieceza Romano-Catolică de Iaşi, se vor aduna la Iaşi pentru a celebra împreună cu episcopul, la ora 10.30, Sfânta Liturghie a Crismei.

În cadrul acestei liturghii episcopul va sfinţi uleiurile (uleiul catecumenilor, pentru cei care urmează să fie botezaţi; uleiul bolnavilor şi sfânta crismă, ulei folosit la Botez, la mir, la hirotonirea preoţilor şi la consacrarea altarelor) iar preoţii îşi vor reînnoi făgăduinţele din ziua hirotonirii.
Seara se celebrează Cina Domnului. Sfânta Liturghie a Cinei Domnului, în Biserica Romano-Catolică „Sfinţii Apostoli Petru şi Paul” din Focşani, va începe la ora 18.00. În cursul acestei liturghii va fi proclamată Evanghelia Cinei Domnului după sfântul Ioan şi vom medita marile mistere comemorate la această Liturghie, şi anume: instituirea Sfintei Euharistii, a sacramentului preoţiei şi porunca cea nouă a iubirii faţă de aproapele. La sfârşitul Sfintei Liturghii, preotul va muta Preasfântul Sacrament la un altar lateral, şi va dezgoli altarul principal al bisericii. După încheierea ceremoniilor, credincioşii vor avea posibilitatea de a medita la pătimirile lui Cristos prin rugăciune şi adoraţie până la miezul nopţii, în faţa Preasfântului Sacrament de la altarul secundar.


În Vinerea Sfântă, Biserica, după o tradiţie străveche, nu celebrează Sfânta Liturghie şi sacramentele, ci doar sacramentul spovezii şi al ungerii bolnavilor, în caz de necesitate. În această zi, se va celebra seara, la ora 18.00, Pătimirea Domnului, o clebrare care cuprinde trei părţi: liturgia cuvântului (sunt proclamate două lecturi din Sfânta Scriptură şi Pătimirea Domnului după sfântul Ioan), dezvelirea şi adorarea sfintei cruci şi distribuirea sfintei împărtăşanii. Ceremoniile din Vinerea Mare sunt precedate de un moment de tăcere şi adoraţie: preotul iese la altar şi se prosternă în faţa altarului iar credincioşii îngenunchează. În această zi, credincioşii catolici, meditând la suferinţele şi moartea Mântuitorului, sunt invitaţi la post şi abstinenţă, se mănâncă o singură dată până la săturare şi nu se consumă carne sau preparate cu carne.

 
În Sâmbăta Sfântă nu este nicio celebrare. Se poate celebra doar Sacramentul Spovezii. În această zi, Biserica rămâne în tăcere lângă Mormântul Domnului, în rugăciune şi post, meditând pătimirea şi moartea lui, precum şi coborârea lui la cei din iad şi aşteptând învierea lui.


Ceremoniile Învierii Domnului vor începe sâmbătă seara, la ora 21.30. după binecuvântarea focului în afara bisericii, aprinderea lumânării pascale şi a celorlalte lumânări, preoţii şi credincioşii vor intra în biserică unde va fi intonat preconiul pascal (o cântare specială adresată lui Cristos Lumina Lumii). În această noapte sfântă, vor fi în centrul atenţiei lecturile din Vechiul Testament, proclamarea evangheliei Învierii, înnoirea făgăduinţelor de la Botez şi împărtăşirea. La finalul sfintei Liturghii se va merge în procesiune în jurul bisericii cu lumânarea pascală, simbolul Învierii lui Cristos.
Duminică, luni şi marţi, primele trei zile ale Paştelui, Sfintele Liturghii vor fi la 11.00 şi 18.00.

Răzvan Măţăşel-Preot vicar Biserica romano-catolică „Sfinţii Apostoli Petru şi Paul” din Focşani


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.