Educație

Daţi un "leu" pentru Casa Memorială "Dumitru Pricop"

Ziarul de Vrancea
11 apr 2014 1571 vizualizări
Asociaţia cadrelor didactice „Simion Mehedinţi” din Vrancea a demarat unul dintre marile proiecte, de suflet am putea spune, pentru întreaga comunitate vrânceană şi nu numai, de salvare a casei în care a văzut lumina zilei, a crescut şi s-a împlinit ca poet, dascăl şi Om, cel care a fost Dumitru PRICOP.

Lumina poeziei sale, care ne-a umplut viaţa, versurile  încărcate de bucurie, durere, suferinţă şi lupta de zi cu zi a strămoşilor săi care s-au încăpăţânat să reziste, să supravieţuiască în Negrileşti -ul din Vrancea Arhaică, ne-a arătat cât de importanţi suntem pe aceste meleaguri. Cel de la care a pornit iniţiativa, este un alt negrileştean, preşedintele Asociaţiei „Simion Mehedinţi”, conf. dr. Costică Neagu.  

„Dumitru Pricop a fost un spirit complex, de neînţeles pentru contemporani, pentru cei care cred că l-au ştiut, că au respirat acelaşi aer cu el. Fără să pretind că l-am cunoscut mai mult decât alţii, astăzi pot să spun că abia după plecarea lui în eternitate sunt tot mai surprins de spiritul său. În Dumitru Pricop au sălăşluit două firi total diferite, dacă nu antitetice. Pe de o parte, era omul de lângă noi, poate cel mai bun cozeur pe care l-am cunoscut, căruia-i plăcea să spună glume sănătoase, uneori licenţioase, fără să provoace „pudităţi” asistenţei. Un om căruia-i plăcea să bea un vin bun, să aibă fete frumoase în preajma lui, să fie în centrul atenţiei (...) În spatele acestei firi expansive sălăşluia o tragică preocupată de arta sa, de eternitate, de marea trecere, de Vrancea, de Mioriţa, de Negrileşti, de mitul Oedip şi câte şi mai câte... (...)
Negrileştiul şi casa părintească constituiau blazonul suprem al poetului. De fiecare dată când primea un prieten de vază din cultura noastră, mergea cu el în vizită în satul natal, la Roşchila unde trăia Ştefăniţă Lechea, o figură de legendă a Negrileştiului. În împrejurimile Negrileştiului, în casa lui Moş Ion au fost şi au dormit poeţii: Gheorghe Istrate, Dumitru M. Ion, Nichita Stănescu, George Anca, Gheorghe Pituţ, Grigore Hagiu, Gheorghe Tomozei, graficianul Florin Pucă şi mulţi alţii. Despre dragostea lui faţă de locurile de legendă ale naşterii sale aminteşte în autograful emoţionant pe care mi l-a dat pe primul volum "Patima muntelui”: "Celui mai iubit dintre oameni, vărul, prietenul, fratele, distinsul, omul… Costică Neagu, acest prim volum pe care au căzut lacrimile autorului, curate ca drumul spre Roşchila copilăriei noastre, până-n milenii de moşi şi strămoşi unindu-ne… Sărutul lui D. Pricop, 30 august 1978, Galaţi, Focşani, între prima carte şi a doua… sărutări pe suflet!”, ne-a mărturisit cu emoţie, profesorul Costică Neagu.
   
Colectivul de iniţiativă, format din: Conf. dr. Costică Neagu; Acad. Valeriu D. Cotea; Prof. univ. dr. Vasile N. Taftă; Prof. univ. dr. Nicolae Taftă; Prof. Ion Văsuian - primarul com. Negrileşti; Prof. Valeriu Anghel; Poetul Gheorghe Istrate; Prozatorul Gheorghe Neagu; Prof. Culiţă I. Uşurelu; Teolog dr. Romeo-Valentin Muscă, face un apel călduros, către toţi vrâncenii, către toţi românii cu dare de mână şi cu dragoste de acest meleag, pentru a contribui, pe măsura puterilor şi a voinţei lor, la achiziţionarea casei în care s-a născut Dumitru PRICOP - poetul Vrancei. Casa este pusă în vânzare de proprietari, care cer suma de 20.000 de euro. Dorinţa noastră este ca această locaţie să devină un bun al comunităţii în care să se înfiinţeze Casa Memorială "Dumitru Pricop” şi un Muzeu al Satului, în care să se adune toată zestrea spirituală a acestei aşezări vrâncene - atestată documentar în 1585.

Sumele pot fi depuse în cele două conturi deschise la Banca C. E. C., Filiala Vrancea:
cont lei RO22CECEVR0144RON0599621;
cont euro RO06CECEVR01C1EUR0597123;
sau numerar la sediul Asociaţiei „Simion Mehedinţi” , C. C. D. Focşani, tel. 0723276188

Oamenii de bine, societăţile comerciale, financiare, obştile de moşneni, primăriile, şcolile, bisericile parohiale, asociaţiile de scriitori, prietenii şi… „duşmanii” lui Dumitru Pricop, sunt rugaţi să dea o mână de ajutor pentru salvarea unui simbol spiritual, cum este această casă unde a văzut lumina zilei cel mai mare poet vrâncean al tuturor timpurilor. Nu pentru noi cei de astăzi, ci pentru copiii, nepoţii şi strănepoţii noştri care vor duce mai departe, pe umerii lor şi în sufletele lor, prototipul tuturor caselor din Vrancea Arhaică, adică, un Simbol. Şi cine le va fi model, dacă nu poetul care a trăit, a plâns şi s-a bucurat, a murit şi a înviat după fiecare vers scris, după fiecare carte tipărită, dispărut dintre noi, dar mereu prezent în spirit, în căsuţa binecuvântată de Dumnezeu, de la Negrileşti? De veţi da un leu, 10 lei, 1.000 sau poate mai mult, veţi pune o piatră la temelia viitoarei Case Memoriale „Dumitru Pricop”. Indiferent de sumă, vom fi cu toţii mulţumiţi sufleteşte că am dus la bun sfârşit un proiect excepţional. Vorba unui alt vrâncean, marele savant  Simion Mehedinţi: „Nu  poate statul  ce  poate  satul!”. (Janine Vadislav)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
viorel i. iancu, acum 3666 zile, 9 ore, 14 minute, 5 secunde
Mai trebuie o cifra la un nr. de telefon. Sa venim cu cat mai multe cifre pentru a sustine proiectul.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.