Educație

Dascălii cu studii medii, aflaţi în pragul pensionării, menţinuţi la catedră

Ziarul de Vrancea
19 mar 2014 1364 vizualizări
Sindicatele cer menţinerea titularizării cadrelor cu studii medii care mai au caţiva ani pană la pensionare

Sindicatele din învăţămant afiliate la Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţămant (FSLI) cer modificarea prevederilor Ordonanţei 92/2012, astfel încat educatoarele şi învăţătorii/învăţătoarele fără studii superioare, care mai au doar caţiva ani pană la pensionare, să rămană titulari ai sistemului. În acest sens, FSLI a înaintat o adresă ministrului Educaţiei, Remus Pricopie, prin care cere promovarea unui act normativ care să modifice articolul 247 alin. b) şi c), astfel: b)”în învăţămantul preşcolar: educator/educatoare – se normează un post pentru fiecare grupă de copii; în unităţile cu program prelungit sau săptămanal, educatoarele se normează pe ture”; c)”în învăţămantul primar: învăţător/învăţătoare  - se normează un post pentru fiecare clasă de elevi”. Solicitarea sindicatelor din învăţămant vine ca urmare a numeroaselor sesizări primite de la membri de sindicat, educatori şi învăţători cărora directorii de şcoli le-au pus în vedere să se înscrie la o instituţie de învăţămant superior, deşi termenul instituit de Ordonanţa 92/2012 este anul 2018. “Menţionăm şi faptul că marea majoritate a cadrelor didactice, educatoare şi învăţători, cărora le sunt aplicabile prevederile articolului 247, mai au caţiva ani pană la împlinirea varstei standard de pensionare, astfel încat obligarea acestora să finalizeze studii universitare de licenţă presupune un efort financiar foarte mare, fără a aduce plus valoare în ceea ce priveşte calitatea actului de instrucţie şi educaţie”, se arată în adresa înaintată de FSLI ministrului Remus Pricopie. Liderul SLI Vrancea, învăţătorul Emil Tudor spune că nu a primit semnale în acest sens de la cadrele didactice afiliate la sindicatul pe care îl conduce, însă îşi susţine colegii care mai au cel mult 6 ani pană la pensionare. “Textul iniţial al Ordonanţei 92/2012prevedea ca în cazul în care educatoarele şi învăţătorii nu şi-ar fi completat studiile pană în 2018 şi-ar fi pierdut titularizarea şi ar fi devenit suplinitori. Ori acest lucru nu este normal pentru că sunt colegi care au studiat şcoala veche pedagogică, cu experienţă la catedră şi care au dus greul ani de zile. Ministrul Pricopie a transmis de altfel o notă prin care aceste persoane vor rămane titulare ale sistemului, dar ne dorim ca lucrul acesta să fie prevăzut într-o lege”, ne-a declarat liderul SLI Vrancea, Emil Tudor. (M.VLĂDESCU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.