Educație

Treisprezece Marţi în cinstea Sfântului Anton de Padova

Ziarul de Vrancea
16 mar 2014 15398 vizualizări
Comunitatea Bisericii Sfinţii Apostoli Petru şi Paul din Focşani, sau Biserica Sfântul Anton, aşa cum este cunoscută de oameni, se pregăteşte de sărbătoarea Sfântului Anton de Padova, dedicându-i treisprezece zile de marţi pentru rugăciune, în perioada 18 martie - 10 iunie 2014.


 
„Către tine, o, sfinte Antoane,
Ochii noştri cu dor aţintim
Şi-o dovadă a dragostei tale
De la tine sperăm să primim.

Mijloceşte la Domnul puternic,
De păcate să fim toţi iertaţi,
În ispite, în boli şi-n primejdii,
Totdeauna să fim ajutaţi.

Către tine, o, sfinte Antoane,
Ruga noastră de-aici o-nălţăm
Şi-mplinirea dorinţelor bune
Cu încredere sfântă-aşteptăm.

Iar în ceasul cel greu de pe urmă
Te chemăm lângă noi tu să stai,
Ca să-nvingem şi-atuncea duşmanul,
Şi s-ajungem cu tine în rai".


 
Cu aceste gânduri (cuvintele unui cântec închinat Sfântului Anton de Padova) ne vom îndrepta timp de 13 săptămâni, 13 zile de marţi către Sfântul Anton de Padova, Sfântul minunilor, începând cu data de 18 martie 2014. Preoții de la Biserica Catolică din Focşani vor celebra Sfintele Liturghii în fiecare zi de marţi, dimineaţa, la ora 8.00 iar după-amiază, la ora 18.00. La sfârşitul celebrării liturgice, prin rugăciuni comune, îi vom prezenta lui Dumnezeu, prin mijlocirea Sfântului Anton, intenţiile noastre de rugăciune, îi vom mulţumi pentru ajutorul, mijlocirea şi ocrotirea sa şi vom implora binecuvântarea Lui pentru întreaga noastră viaţă. La sfârşitul Sfintei Liturghii, toţi cei prezenţi vor primi binecuvântarea cu relicva Sfântului Anton de Padova.


În cultura noastră populară, zilele de marţi şi cifra 13 sunt privite cu scepticism. Marţea sunt trei ceasuri rele, iar 13 este cu ghinion, pentru mulţi un număr blastemat. Pentru creştinii catolici, marţea este ziua Sfântului Anton, fiindcă în cea dintâi marţi după moarte i-a fost mutat sicriul cu rămăşiţele pământeşti din mănăstirea Arcella în biserica Preasfintei Fecioare din Padova. În acea zi au avut loc o mulţime de vindecări minunate. Toţi bolnavii care s-au atins de sicriu sau de mormântul Sfântului sau au cerut numai prin rugăciuni ajutorul lui s-au vindecat. De atunci a rămas obiceiul, care s-a răspândit în toată lumea, ca marţea să se facă rugăciuni (cu post şi fapte de într-ajutorare a săracilor) către şi în cinstea Sfântului Anton. Rugăciunile de 13 marţi se datorează şi ele unei minuni. O doamnă din oraşul Bologna, născând un copil atât de urât, încât avea mai mult formă de animal decât de om, a alergat şi ea la Sfântul Anton, rugându-l să o ajute în marea ei durere. Într-o noapte, Sfântul i se arată în vis spunându-i să facă rugăciuni în 13 marţi, şi copilul va fi vindecat. A făcut cum i s-a spus, şi rugăciunile i-au fost ascultate, căci copilul a început să crească şi să-şi capete forma omenească. Aceasta este una din nenumăratele minuni atribuite intervenţiei Sfântului Anton.


Şi în zilele noastre minunile săvârşite de Dumnezeu prin mijlocirea Sfântului Anton de Padova sunt la fel de numeroase ca odinioară. Puteţi să-i cereţi şi acum orice, numai s-o faceţi cu avântul şi sinceritatea copilului nevinovat care n-a încetat să existe în fiecare dintre noi. În orice situaţie vă aflaţi, Sfântul Anton este dispus să vă ofere ajutorul său. Ne putem ruga Sfântului Anton pentru cei bolnavi, pentru sănătate şi vindecare, pentru aflarea lucrurilor pierdute sau furate, pentru căsătorie şi familie, pentru îndreptarea copiilor sau a soţilor, pentru reuşită la examene sau procese, pentru luminarea minţii, pentru îndepărtarea anumitor vicii sau persoane care strică liniştea, dragostea şi înţelegerea din familii sau pentru orice necesitate a noastră. Persoanele care vor să se înscrie la această devoţiune şi să se încredinţeze rugăciunilor în cinstea Sfântului Anton, Sfântul Minunilor, sunt aşteptate la biroul parohial. Pentru îndeplinirea intenţiilor de rugăciune, credincioşii trebuie ca, în măsura posibilităţilor, în aceste zile de marţi să participe la Sfânta Liturghie, să se spovedească şi să se împărtăşească, să ţină post (pâine şi apă), să-i îndemne şi pe alţii să se unească în aceeaşi devoţiune cu ei, să aprindă o lumânare sfinţită la Biserică, să facă fapte bune şi să dea de pomană.


Cu mare încredere în dragostea lui Dumnezeu şi în rugăciunile de mijlocire ale Sfântului Anton vom cere binecuvântare în aceste săptămâni asupra noastră şi a celor dragi sau mai puţin dragi nouă.



Preot Răzvan Măţăşel-vicar Biserica romano-catilică „Sfinţii Apostoli Petru şi Paul din Focşani”


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.