Educație

Examenul de bacalaureat, sub semnul licenţelor Microsoft

Ziarul de Vrancea
9 mar 2014 2235 vizualizări
Toate şcolile din Vrancea utilizează softuri alternative de tip “free” după ce MEN nu a mai plătit licenţele Microsoft.Elevii aflaţi în pragul examenului de bacalaureat nu ştiu cum vor susţine proba de competenţe digitale, programa de examen nefiind corelată cu sistemul pe care au început să lucreze.IŞJ a trecut şi el pe softuri gratuite

Neînţelegerile dintre Ministerul Educaţiei Naţionale şi reprezentanţii Microsoft asupra preţului pentru licenţele pe 2014 fac victime în randul elevilor. De curand MEN a cerut tuturor inspectoratelor şcolare din ţară să solicite unităţilor de învăţămant renunţarea la ultimele versiuni pentru produsele software Microsoft şi să instaleze sisteme gratuite sau achiziţionate din bugetele şcolilor. “Avand în vedere expirarea acordului cu Microsoft pe licenţe educaţionale, începand cu data de 1 ianuarie 2014, unităţile şcolare care folosesc licenţe software Microsoft  Windows 7/8, Office 2010/2013 şi Server 2008/2012, care provin din acordurile cu Microsoft sunt neacoperite din punct de vedere legal. Pentru a preîntampina eventualele consecinţe legale ale utilizării software-ului nelicenţiat, vă solicităm următoarele: 1. să dezinstalaţi software-ul fără licenţă validă şi să confirmaţi îndeplinirea acestei acţiuni printr-o declaraţie de dezinstalare; 2. să reinstalaţi software-ul original care a venit cu sistemele (Windows Vista cu Office 2007) sau să instalaţi alte sisteme de operare şi aplicaţii alternative (achiziţionate în regie proprie sau de tip liber)”, se arată în adresa pe care inspectoratele şcolare din toată ţara au trimis-o în unităţile de învăţămant. Termenul dat a fost 28 februarie 2014.

Ce înseamnă acest lucru pentru elevi?

În primul rand imposibilitatea susţinerii olimpiadei de tehnologie a informaţiei, programa pentru această disciplină prevăzand studierea sistemului de operare Windows şi a aplicaţiilor Office, ceea ce contrazice adresa MEN prin care şcolile pot utiliza softuri alternative gratuite, precum edubuntu sau linux. În al doilea rand elevii de liceu care vor susţine examenul de bacalaureat se află într-o mare dilemă, programa pentru proba de competenţe digitale fiind bazată pe cunoştinţele de operare Windows şi Office. La acest moment nu se ştie în ce aplicaţii vor fi rezolvate subiectele. Profesorii de informatică din liceele focşănene nu înţeleg inconstanţa deciziilor oficialilor Ministerului Educaţiei care sunt în defavoarea elevilor. “Prin programele elaborate ministerul ne obligă să utilizăm noutăţile în domeniu. Acum de ce se revine? Elevii sunt bulversaţi şi nici noi nu ştim ce să le spunem. Ei au nevoie de constanţă, stabilitate în hotărari şi de continuitate. Nu este corect faţă de ei să schimbăm regulile în timpul jocului. Normal ar fi ca în clasa a IX-a noi să le putem spune cu certitudine pe ce vor susţine examen în clasa a XII-a. Consider că în momentul în care iau o hotărare, cei din minister ar trebui să se
gandească dacă pot asigura continuitate”, ne-a declarat un profesor de informatică de la unul dintre colegiile din Focşani.

Se modifică programa pentru bac?

În Vrancea nicio unitate de învăţămant nu a achiziţionat sisteme de operare şi aplicaţii alternative, preferand sisteme “free”. Reprezentanţii IŞJ spun că afectaţi de decizia MEN vor fi îndeosebi elevii clasei a XII-a care nu ştiu la această dată pe ce sistem de operare vor susţine proba de competenţe digitale de la bac. “Încercăm să ne adaptăm cerinţelor ministerului iar şcolile au trecut pe licenţe pe perioadă nedeterminată. Elevii de gimnaziu nu sunt afectaţi de această decizie, dar cei de clasa a XII-a da pentru că vor susţine examenul pe programe impuse. Tot programă impusă este şi la olimpiada de TIC. Aşteptăm să vedem ce va decide Ministerul. Ori vor veni veşti în legătură cu licenţele, ori va trebui să se modifice programele. Trebuie să existe o corelare”, ne-a declarat inspectorul de informatică din cadrul IŞJ Vrancea, Marilena Oprea. Inclusiv Inspectoratul Şcolar Judeţean a renunţat la licenţele neacoperite şi a trecut pe Windows Vista cu Office 2007. Calculatoarele mai noi, deoarece IŞJ a achiziţionat în ultima perioadă echipamente noi, au licenţe pentru programele pe care le utilizează, potrivit reprezentanţilor IŞJ. Utilizarea sistemelor de operare “free” nu a influenţat descărcarea subiectelor la simularea  examenului de bacalaureat, aplicaţia BDNE sau bazele de date pentru bacalaureat şi pentru testările naţionale. Dacă acest aspect s-ar fi petrecut probabil că oficialii MEN ar fi ajuns la o înţelegere cu reprezentanţii Microsoft asupra preţului licenţelor.
(M. VLĂDESCU)

Poliţiştii caută pe cei care nu au licenţe de folosire a mărcilor

În cadrul poliţiei vrancene există un ofiţer specialist pe astfel de infracţiuni. Comisarul Lucian Cazacu este cel care răspunde de infracţiunile ce privesc protejarea mărcilor. În decursul timpului, poliţiştii au efectuat acţiuni şi razii în discoteci, în pieţe sau în magazine unde au verificat modul în care se folosesc sistemele informatice şi dacă există licenţe pentru acestea. “Pană în acest moment nu au fost controale în şcoli, sunt însă acţiuni specifice Serviciului de Investigare a Fraudelor, nu unui singur ofiţer. Au avut loc astfel de razii şi vom mai desfăşura şi în perioada următoare”, spune inspectorul principal Bogdan Toader, de la biroul de presă al poliţiei. (D.CHIRIAC)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.