Educație

Clădirile istorice retrocedate, în pericol de dispariţie. Ce-i de făcut?

Ziarul de Vrancea
26 feb 2014 3311 vizualizări
Fostul Palat al copiilor şi Casa Macridescu din Focşani au fost incendiate de mai multe ori, iar autorităţile nu au soluţii.“Suntem printre puţinele comunităţi din Romania cu atat de puţine case vechi şi le pierdem şi pe acestea“, a afirmat primarul Decebal Bacinschi, care stă însă cu mainile în san.Zeci de case vechi din Focşani sunt în pericol să dispară

Clădirile incluse în randul monumentelor istorice care au fost retrocedate la Focşani se degradează de la o zi la alta. Cauza pare a fi o “neglijenţă” intenţionată, potrivit directorului Direcţiei pentru Cultură din judeţ, Traian Negulescu. Acesta a solicitat sprijin altor instituţii pentru stoparea acestei situaţii la şedinţa de ieri a Comisiei de Dialog Social din cadrul Prefecturii Vrancea. “La Casa Macridescu au avut loc şapte incendii, iar la fostul Palat al Copiilor au avut loc două incendii în luna februarie. Aceste imobile se degradează constant. În aceste imobile intră diverşi cetăţeni care sparg geamuri, distrug, incendiază. Din punctul meu de vedere, acestea sunt infracţiuni”, a spus Traian Negulescu. Faptul că imobilele sunt în proprietate privată reduce posibilităţile de intervenţie, susţin autorităţile statului. Primarul Decebal Bacinschi i-a spus şefului de la Cultură că degeaba îi trimite adrese, întrucat nu poate călca în imobilele care sunt proprietate privată. Comisarul şef Gheorghe Negoiţescu, adjunctul comandantului Poliţiei Focşani, a spus că patrulele de poliţie trec în fiecare zi pe la imobilele incediate şi că în ultima perioadă nu au mai fost probleme. “Statul ar trebui să-şi exercite dreptul de preempţiune şi să achiziţioneze aceste imobile”, a spus prefectul Cătălin Kanty Popescu, care a propus trimiterea unei adrese către toate instituţiile implicate. “Suntem printre puţinele comunităţi din Romania cu atat de puţine case vechi şi le pierdem şi pe acestea. Este păcat de Dumnezeu să nu facem ceva cu ele pentru că reprezintă istoria acestui oraş“, a afirmat primarul Decebal Bacinschi, care în calitatea sa de inginer constructor a contribuit la crearea "oraşului nou" pe timpul perioadei comuniste.


Case care mor

Casa Apostoleanu din curtea Spitalului Mare are “norocul” că nu se află în zona de acţiune a unor termite umane... (foto Silvia Vrînceanu)

Cu toate că fiecare reprezentant spune că lucrurile nu pot sta aşa, nimeni nu face nimic, iar clădirile istorice se vor mai degrada încă şi mai mult pană la următoarea şedinţă de dialog social, adică o întalnire unde se taie frunză la caini, unde nimic concret nu se întamplă ulterior. Şi măcar de ar fi vorba doar de cele două case Macridescu care stau să “moară”, dar povestea-i cam aceeaşi cu multe alte imobile de valoare istorică şi care au rezistat din perioada glorioasă a arhitecturii. Casa Leon Cracalia (fostul Pub Times) este nefolosită şi pradă celor mai “curaţi oameni ai străzi”, ca să cităm din edil. Casa Chiriţescu în care funcţionat Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate de pe strada Ştefan cel Mare este şi ea în pericol, dar norocul ei e că este mai departe de unii locuitori din Bahne. Pană una alta autorităţile nu fac altceva decat să constate decesul acestor case de patrimoniu. Stă să se distrugă şi casa negustorească cu ferestre şi obloane verzi de la intrarea în bazarul Focşani, acolo unde a funcţionat pe vremuri o cunoscută prăvălie, abandonată de proprietar pe fondul luptelor pentru dreptul de proprietate. Pe lista neagră a patrimoniului pe cale de dispariţie se află pe loc fruntaş, dacă putem spune aşa, Casa Apostoleanu din curtea Spitalului Judeţean. Candva una din cele mai importante case ale Focşanilor, azi doar o paragină. Mai amintim aici fosta casă a Căsătoriilor “scăpată” din mainile autorităţilor şi retrocedată titularilor de drept, dar lăsată în părăsire. Pe rolul instanţelor de judecată se află un proces judiciar prin care municipalitatea este acuzată că a devastat acest imobil înainte de retrocedare. La fel şi fostul sediu al Bibliotecii de Limbi Străine de vizavi de Parcul Bălcescu, Casa Baron Capri, imobil retrocedat în urma unui proces cu cantec şi scos acum la vanzare de procuratorii fostului proprietar.

Cui îi mai pasă de monumente?

Focşaniul numără peste 40 case de patrimoniu clasate ca monument istoric, dar încă vreo cateva zeci care ar merita aceast statut care să le protejeze. Între acestea se află şi cateva imobile mai rare, în cartierul Tăbăcari, care au aparţinut foştilor negustori de odinioară, şi care păstrează încă intrările separate, la stradă, pentru fostele prăvălii.

Cine să le dea statutul de monument? Autorităţile noastre? Proprietarii lipsiţi de multe ori de orice brumă de cultură a patrimoniului, dar şi de posibilităţi financiare? Punctul pe "i" a fost pus şi în documentaţia care stă în spatele Planului Urbanistic General al municipiului care subliniază "aspectul dezordonat, neîngrijit şi cu impact negativ asupra arhitecturii municipiului" a imobilelor lăsate de izbelişte. Sub ochii “vigilenţi” ai autorităţilor s-ar putea nărui şi Tribunalul vechi de langă Casele Macridescu. Pentru că pe boschetari şi pe cei ce fură lemnul şi fierul din edificiile emblemă ale oraşului îi doare-n cot de identitatea “Urbei de pe Milcov”. Ca şi pe autorităţi! (M. BOICU, S. TUDOSE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
Mirela, acum 3709 zile, 17 ore, 22 minute, 50 secunde
Mie imi pasa si doresc sa traiesc intr-un oras civilizat,unde oamenii sa aiba constiinta propriei identitati si valori. Poate ar trebui semnata o petitie sau infiintata o institutie locala de citeste integral
danb, acum 3710 zile, 5 ore, 51 minute, 33 secunde
Acest fenomen este prezent si in Bucuresti. Proprietarii caselor de patrimoniu asteapta ca ele sa se degradeze sau chiar accelereaza degradarea pentru a li se permite sa le demoleze si sa vanda citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.