Educație

Portret de sat romanesc: Jitia

Ziarul de Vrancea
24 feb 2014 2251 vizualizări
Elevii Şcolii Jitia au învăţat despre trecut scotocind prin lăzile bunicilor unde au găsit obiecte de o deosebită valoare u unul dintre copii a găsit la bunici o Biblie veche de 120 de ani u bătranii satului donează şcolii obiectele pe care cadrele didactice le vor expune în cadrul unei expoziţii cu caracter permanent

Cadrele didactice şi elevii Şcolii din comuna Jitia au demarat o serie de activităţi extraşcolare care fac parte din cadrul proiectului derulat la nivel naţional, intitulat “Portret de sat romanesc”. Şcoala Jitia este parteneră în acest proiect desfăşurat de Şcoala Miron Costin” din Galaţi, parteneriatul cuprinzand mai multe activităţi ce se vor derula pană în luna octombrie a acestui an. Scopul proiectului “Portret de sat romanesc” este de realizare a unor contexte educaţionale care să permită elevilor cunoaşterea şi promovarea valorilor culturale, a obiceiurilor şi tradiţiilor populare romaneşti. Astfel, prima activitate din cadrul acestui proiect este o expoziţie de obiecte de artă tradiţională veche ce a fost deschisă la şcoala de centru, precum şi la Şcoala Jitia de Jos, sub denumirea “Lada de zestre a bunicii”. Expoziţia poate fi admirată pană la finele acestei săptămani. În cadrul acesteia au fost expuse obiecte vechi adunate de cadrele didactice şi de elevii Şcolii Jitia de la bătranii din sat, precum ştergare, ii, costume populare, fuse, furci, fiare de călcat, lămpi, oale, preşuri, covoare, cuverturi, piese de război de ţesut, cărti vechi, fotografii vechi, icoane vechi, jucării de pe vremea în care bunicii erau copii, dar şi alte obiecte din gospodăria ţărănească. “Ne-a surprins curiozitatea şi implicarea elevilor, dar şi dărnicia bătranilor. Unii dintre ei cred că nici nu au conştientizat ce valoare au obiectele pe care le ţineau pană de curand în podul casei. Unul dintre elevi a găsit chiar într-unul dintre cuferele bunicului său o Biblie veche de 120 de ani”, ne-a declarat profesoara Dobriţa Fifere, responsabilă cu desfăşurarea acestui proiect la nivelul Şcolii Jitia.

Expoziţie permanentă cu obiectele adunate

O parte dintre obiectele vechi expuse la şcolile din Jitia

O parte dintre obiectele pe care bătranii satului le vor dona vor face obiectul unei expoziţii cu carater permanent în clădirea nouă, proaspăt reabilitată a unităţii de învăţămant, a cărei recepţie a avut loc ieri. “Tradiţiile, obiceiurile şi arta populară sunt reprezentări ale istoriei şi trecutului nostru. Noi cei care le-am moştenit avem datoria de a le păstra şi de a le transmite mai departe copiilor, generaţiilor care vin după noi. Învăţătorii şi profesorii trebuie să fie primii salvatori ai patrimoniului cultural, pentru că ei au pregătirea necesară în acest sens şi se află cel mai aproape de acest patrimoniu”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a Şcolii Jitia.

“Hai la noi, la şezătoare”


:Copii în straie populare autentice

Tot în cadrul activităţii intitulate “Lada de zestre a bunicii” elevii Şcolii Jitia vor scrie poezii şi proză cu tema “Bunicul/a, icoană a copilăriei mele”, pe care le vor trimite, la finele acestei săptămani, şcolii partenere din Galaţi care va premia cele mai reuşite creaţii. Următoare activitate din cadrul proiectului “Portret de sat romanesc” va avea loc în luna mai şi se va intitula “Hai la noi, la şezătoare”. Pentru anul şcolar viitor cadrele didactice ale Şcolii Jitia intenţionează să iniţieze un proiect cu specificitatea Văii Ramnicului în care să coopteze toate unităţile de învăţămant din zonă. Comuna Jitia este cunoscută prin specificul zonei în care se află, confluenţa Moldovei cu Ţara Romanească şi influenţe transilvănene, fiind totodată una dintre puţinele comunităţi vrancene în care se mai păstrează tradiţiile. Acestea sunt duse la departe prin formaţia de dansuri “Chindia” a şcolii din localitate şi prin formaţia bărbătească “Braul de la Jitia”. (M. VLĂDESCU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
viorel i. iancu, acum 3712 zile, 17 ore, 13 minute, 41 secunde
Toata lauda. SA NE TRAITI! In alte zone nu se poate? Totul depinde de cadrele didactice si de inclinatia acestira spre asemenea frumuseti.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.