Educație

CĂUTAT! Profesorul Bologna al anului 2014! L-ai văzut?

Alina-Elena Vasiliu
19 feb 2014 3701 vizualizări
Gala Profesorului Bologna este singura iniţiativă din ţară care urmăreşte premierea profesorilor universitari cu merite deosebite şi apreciaţi de studenţi

Cei mai tari profi universitari din ţară sunt căutaţi pentru recunoaşterea meritelor profesionale! Gala Profesorului Bologna se pregăteşte să premieze performanţele didactice ale celor mai buni dascăli ai României.
Aflat la cea de-a şaptea ediţie, proiectul intitulat Gala Profesorului Bologna se desfăşoară în acest an la Bucureşti. De pe 17 februarie până pe 23 martie, studenţii îşi pot nominaliza profesorii aspiranţi la titlul de „Profesorul Bologna”, dascăli ale căror merite sunt recunoscute de propriii elevi. În weekend-ul 28 februarie – 2 martie, vor fi organizate ateliere de formare pentru studenţii evaluatori, simultan la Bucureşti, Iaşi, Cluj-Napoca şi Timişoara. În cadrul acestora, aproximativ 100 de studenţi vor afla mai multe despre metodologia de evaluare a profesorilor şi îşi vor contura profilul Profesorului Bologna. Cei mai buni dintre aceşti tineri vor participa ulterior la evaluarea cadrelor didactice nominalizate de studenţi.
În perioada 10 martie – 4 aprilie, studenţii evaluatori vor urmări în mod incognito profesorii nominalizaţi, se vor documenta cu privire la activitatea acestora, vor lua parte la prelegerile din timpul cursurilor şi îi vor intervieva pe studenţi. După dezvăluirea identităţii, studenţii vor discuta şi cu profesorii nominalizaţi.
La finalul perioadei de evaluare, profesorii care se pliază pe profilul trasat pentru Profesorul Bologna al anului 2014 vor fi înştiinţaţi şi vor fi invitaţi la Gala de Premiere, eveniment care se va desfăşura în perioada 9 – 12 mai, în Bucureşti. Pe durata derulării Galei, profesorii premiaţi, alături de studenţi din toată ţara, vor lua parte la ateliere de lucru în cadrul cărora vor fi dezbătute aspecte privind importanţa învăţământului centrat pe student.
În echipa de organizare a evenimentului sunt implicate două organizaţii din cadrul Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR): Sindicatul Studenţilor din Facultatea de Cibernetică, Statistică şi Informatică Economică (SiSC) şi Asociaţia Studenţilor în Contabilitate şi Informatică de Gestiune (ASCIG). Pe site-ul proiectului – www.profitari.ro – echipa de organizare spune că scopul acestui proiect este îmbunătăţirea sistemului de învăţământ superior din România prin premierea şi promovarea acelor profesori formatori de generaţii.

Cum arată Proful Tare?

Sunt căutaţi acei dascăli care, prin metodele de predare pe care le abordează, reuşesc să stârnească interesul studentului zilelor noastre. „Proful Tare” sau – academic vorbind – „Profesorul Bologna” reuşeşte să identifice căile prin care poate sparge bariera catedrei, facilitând accesul la studenţi, la interesele şi la pasiunile lor, la dorinţele de învăţare şi de cunoaştere. „Este cel care le câştigă prezenţa, respectul şi atenţia prin creativitatea metodelor de predare, prin jovialitatea şi uşurinţa cu care se lasă înţeles, prin darul oratoriei şi răbdare”, se arată în comunicatul publicat de organizatori pe site-ul www.profitari.ro. De altfel, titulatura de „Profesor Bologna” este cu atât mai râvnită şi semnificativă, cu cât ea este atribuită chiar de studenţi, adică beneficiarii direcţi ai eforturilor academice depuse de profesori.
Până în acest an, de-a lungul celor şase ediţii care s-au desfăşurat deja, au fost premiaţi peste 350 de profesori. Aceştia fac parte astăzi din Comunitatea Profesorilor Bologna, un mediu al exemplelor de bună practică din universităţi.
Andra Alexă, membru în echipa de organizare a evenimentului, a transmis că de luni, 17 februarie, şi până marţi după-amiază, au fost înregistrate 100 de nominalizări de profesori la titlul de „Profesor Bologna”, fiind aşteptate şi alte propuneri. Gala Profesorului Bologna este unica iniţiativă de acest tip, urmărind să omagieze şi să răsplătească performanţa didactică a profesorilor. (Alina-Elena VASILIU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.