Educație

In memoriam: Teodor T. Burada

Valentin Muscă
16 feb 2014 2332 vizualizări
Pionier în mai multe domenii ale culturii, Teodor T. Burada descindea dintr-o saga de preoţi din Odobeşti

Intelectual polivalent, Teodor T. Burada a intrat în istoria culturii române ca unul din cei mai pasionaţi cercetători în domenii precum etnologia, muzicologia, istoria teatrului şi sociologia. Pentru noi, vrâncenii, personalitatea acestui urmaş al generaţiilor de preoţi Burada, care au slujit la altarul Bisericii ”Sfânta Cruce” din Odobeşti, ne aminteşte că acum două secole, vornicul Tudorache Burada, fiul preotului Radu şi al presbiterei Elena din oraşul de sub Măgură se stabilea în Târgul Iaşilor. La puţin timp casa vornicului devine salon monden pentru artiştii şi diplomaţii aflaţi în post la Iaşi şi Cel de Sus le binecuvintează căsnicia cu doi fii, Gheorghe şi Teodor. Dacă tatăl ajunge prin publicarea unui volum de memorii, unul din primii memorialiști români, iar Gheorghe a pus bazele Corului Mitropoliei din Iaşi, Teodor a mers mai departe, depăşind prin preocupări generaţia sa. A făcut printre primele cercetări istorice pe urmele vechilor cetăţi, a publicat primele studii de folclor, primele studii de istoria muzicii, o istorie a teatrului din Moldova, culegeri de folclor, dicţionare de muzică, a investit timp scriind în publicaţiile vremii şi a deschis seria cercetărilor monografice continuate de Dimitrie Gusti câteva decenii mai târziu. A avut răbdarea să alcătuiască un volum despre ”Datinile poporului român la înmormântări” (1888), volum reediat acum câţiva ani, despre care prin urbea noastră un se ştie mai nimic. Pentru că în ultimul timp instituţiile de cultură din judeţ susţin publicarea unor plastografii mediocre, aruncând Vrancea în afara cicuitului cultural, am ales să aducem în actualitate un nume ca Teodor T. Burada. Ocazia ca aceşti funcţionari băştinaşi să afle numele importante ale culturii române şi să mai uite figurile trepăduşilor ramoliţi şi agramaţi, care adună articole de pe internet şi dicţionare, publicându-le ca opere ştiinţifice şi literare. Başca mai invităm câte un academician obosit, îl plimbâm ca pe sfintele moaşte, pentru a prezenta plagiatura, să vadă prostimea ce manifestări culturale se desfăşoară la Focşani. Mai lipseşte episcopul de la asemenea comedii culturale şi Caragiale este la el acasă! (Valentin MUSCĂ)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.