Educație

Documentele Unirii din 1918, in expozitie la Casa de Cultura

Mihaela Beșleagă
28 nov 2007 770 vizualizări
Casa de Cultura a Sindicatelor "Leopoldina Balanuta" gazduieste pentru trei saptamini o expozitie de traditie, dedicata Unirii Tarilor Romane de la 1 decembrie 1918. Expozitia este o reflectare a uneia dintre cele mai importante perioade istorice, care a marcat destinul poporului roman

Marea Unire este reamintita focsanenilor prin intermediul unor documente, copii dupa originale, fotografii, articole din ziare de la inceputul secolului XX. "Este o expozitie foarte bine documentata, la care am lucrat aproximativ doua luni. Ea cuprinde copii dupa documentele originale din acea perioada, din arhive", ne-a spus Florica Balan, referent la Casa de Cultura a Sindicatelor. Expozitia este structurata pe cinci perioade. Prima perioada se refera la preliminariile Unirii, concretizate prin citeva momente importante: Consiliul de Coroana din august 1916, prezidat de regele Ferdinand, unde s-a hotarit intrarea Romaniei in razboi alaturi de Antanta, eliberarea Transilvaniei, retragerea trupelor si oficialitatilor in Moldova, misiunea franceza militara condusa de Henry Berthelot, bataliile de la Marasti, Marasesti si Oituz din vara anului 1917. Expozitia cuprinde si documente care atesta Unirea cu Romania a Basarabiei la 27 martie/9 aprilie 1918, a Bucovinei la 15/28 noiembrie 1918, a Transilvaniei la 1 decembrie 1918 si Romania - stat national, unitar si independent. Expozitia poate fi vizitata in perioada 26 noiembrie - 15 decembrie, in holul Casei de Cultura a Sindicatelor. (Mihaela BESLEAGA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.