Educație

Cinematograful Victoria, cu lacatul pe usa

Valentin Muscă
26 nov 2007 832 vizualizări
Singurul cinematograf din orasul-erou Marasesti continua sa ofere orasenilor o imagine trista, ca si orasul-dormitor, din care vin si pleaca locuitorii acestei localitati uitate de lume

Cinema "Victoria" (cu 350 de locuri) este unul din ultimele "cadavre" ale vietii socio-culturale de dinainte de 1989. Inchis in anul 1994 si ajuns pe rind bar, discoteca, restaurant si locatie obscura, care a fost chiar legata de o crima in 2006, cinematograful are acum lacatul pe usa. Unitatea a fost amendata chiar si de primaria locala datorita violentelor petrecute acolo. Desi se afla in administrarea SC RomaniaFilm SA, din subordinea Ministerului Culturii si Cultelor (MCC), si ar putea oricind oferi o alternativa culturala locuitorilor, edilii nu prea s-au interesat de soarta sa. Cu toate ca MCC a propus scoaterea acestora la vinzare si pastrarea obiectului de activitate, la Marasesti nu s-a intimplat nimic, asa cum o dovedeste si imaginea alaturata. Situatia este asemanatoare la Focsani, Adjud si Panciu, unde cinematografele "Unirea", "Doina" si "Republica" au inchis de mult portile. Daca alesii locali sint interesati de soarta marasestenilor, pentru ca anul urmator este si unul electoral, le vindem un pont: Ministerul Culturii este dispus sa cedeze salile de cinema primariilor, dar in anumite conditii. Mai multe relatii la S.C. RomaniaFilm S.A., strada Henri Coanda nr. 27, Sect. 1, Bucuresti si la numarul de telefon 021.211.98.45. (Valentin MUSCA)


Elevii din Marasesti au prins promoroaca


u autoritatile locale promit de o luna sa rezolve treaba, dar astazi elevii vor gasi tot frig in clase u intre timp, situatia capata accente politice, iar primarul Emilian Brasov a ajuns sa se scuze public


Incredibila situatie la Scoala nr 2 din orasul Marasesti. Peste 300 de elevi invata de mai bine de o luna in frig, cu manusi in miini si caciuli pe cap. Orele au fost scurtate, iar in pauzele reduse la doar 5 minute elevii fac exercitii de incalzire. Aceasta pentru ca autoritatile locale nu au gasit nici timp, nici solutiile utile pentru ca odraslele marasestenilor sa nu aiba virfurile degetelor degerate. Situatia este cunoscuta de toate institutiile, dar fara nici un folos, se pare. Centrala termica de care este legata si scoala ramine nefunctionala pentru ca s-au stricat unele componente. "Nu ne mai ramine decit sa iesim cu elevii in strada, pentru ca sintem luati peste picior. Am tot crezut ca se va rezolva de la o zi la alta, dar este mai mult de o luna de cind invatam in frig. Am redus orele cu 10 minute si pauzele cu inca 5 minute, ca sa stam mai putin in clasa pentru ca este mai frig ca afara. La ultima sedinta de Consiliu Local, pe holul Primariei, pentru ca primarul era plecat in Franta, l-am intrebat pe viceprimarul Gheorghita Balan cum sa facem, pentru ca o sa ajungem si noi si elevii la spital, iar acesta mi-a spus, facind un gest obscen, «din p... o sa ai caldura, profesore», de fata fiind mai multi consilieri. Multi din elevi au racit, ca si cadrele didactice. Situatia nu mai poate continua", ne-a spus profesorul Virgil Raileanu, presedintele Comisiei Cultura - Invatamint din Consiliul Local Marasesti, din partea PNL, dar si profesor la Scoala nr. 2. Cu toate ca au avut la dispozitie o vara intreaga, in care se puteau rezolva problemele legate de incalzirea scolii, vine Sfintul Nicolae si elevii invata in continuare in frig. Nu este acelasi lucru la Primarie, unde bine, mersi, este caldura berechet. Poate citind aceste rinduri vor pricepe edilii ca Scoala nr. 2 este la Marasesti, iar elevii sint fii ai marasestenilor, din banii carora traiesc cei din Primarie. Primarul Maraestiului, Emilian Brasov, a anuntat ieri ca astazi, dupa prinz, va fi caldura in scoala intrucit defectiunile tehnice s-au remediat. "Imi cer scuze in mod public pentru situatia creata la Scoala nr. 2, acolo unde, din cauza lipsei caldurii, datorate defectarii centralei termice, copiii care frecventeaza cursurile au indurat frigul din clase. Le cer scuze in acelasi timp parintilor si profesorilor. Cu siguranta ca la inceputul saptaminii centrala va functiona din nou", a declarat primarul Emilian Basov intr-un comunicat de presa. Ramine de vazut daca primarul Marasestiului se tine de cuvint sau nu fata de copii. (Valentin MUSCA)


Turul Marasestiului


Bani pentru biserica Sf. Gheorghe


Asa numita catedrala a marasestenilor, Biserica Sfintul Gheorghe din fata Casei de Cultura, ar putea primi bani de la Guvern. Pentru a sustine pe liberalii din localitate, se pare ca Guvernul Romaniei este dispus sa acorde o suma frumusica din banii acordati pe 31 octombrie Ministerului Culturii si Cultelor. Macar asa sa mai primeasca si marasestenii citeva parale, ca in rest au fost oile negre ale tuturor guvernarilor. Cit despre parohul bisericii - preotul Costinel Voineag, acesta a trudit cu adevarat pentru a ridica aceasta biserica necesara credinciosilor din oras. Piatra de temelie a fost pusa in anul 1996, iar de sarbatoarea Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil, anul trecut, s-a facut sfintirea mica. (V. M.)


Piata va incepe la "Sfintul asteapta"

Anuntata ca o investitie ce ar fi trebuit sa demareze deja, mult trimbitatul proiect al Pietei agro-industriale din Marasesti va incepe la o data necunoscuta. Pina atunci, pietarii care aduc cele necesare traiului de zi cu zi locuitorilor din oras au gasit un adapost de tranzitie in cladirile omului de afaceri Neculai Tutoi si un spatiu liber in fata blocurilor de linga biserica "Sfintul Gheorghe". Speram ca aceasta investitie de 5 milioane lei (50 miliarde lei vechi) sa aduca un plus de civilizatie in acest oras. Poate la sedinta de Consiliu Local de miercuri, 28 noiembrie, alesii vor afla mai multe despre data inceperii lucrarilor si vor discuta si problema incalzirii de la Scoala nr. 2. (V. M.)


Iluminat public fara becuri


Marasestenii au ajuns sa mearga cu luminarea seara pe strada. Cu exceptia citorva lampi pe strada principala si a vreo 2-3 becuri care ard non-stop, noaptea coboara o perdea neagra peste oras. Nici macar in zone importante, cum ar fi Dispensarul, Sala de Sport, Casa de Cultura sau blocurile din centru nu functioneaza iluminatul public. Cu toate ca sistemul de iluminat public a fost realizat in 1997, acesta este la pamint numai dupa un deceniu. Proiectul pentru modernizarea acestuia este prevazut pentru anul electoral 2008. Interesant ca strategie, dar pina atunci, marasestenii vor umbla prin oras cu luminari ca pe timpul boierului Ulisse Negroponte, acum un secol. O fi vazut cumva primarul Emilian Brasov prin Franta, unde a fost recent, babe cu opaite pe Champs-Ã"°lysées? (V. M.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.