Educație

Zilele Mehedinti, la vîrsta majoratului

Valentin Muscă
19 nov 2007 1118 vizualizări
Organizatorii au dedicat editia din acest an "Antropogeografiei" lui Simion Mehedinti si cercetarilor sociologice ale lui Dimitrie Gusti

Ieri s-a incheiat a XVII-a editie a "Zilelor Simion Mehedinti", una din cele mai prestigioase manifestari culturale, incepute dupa 1989 in Vrancea. Manifestarea a debutat simbata cu prezentarea unei lucrari insolite despre Nereju, alcatuita de etnologul vrincean Ion Cherchiu de la Institutul de Etnografie si Folclor "Constantin Brailoiu" si Paula Popoiu, director general al Muzeului National al Satului "Dimitrie Gusti" din Bucuresti. "Lucrarea si-a propus sa puna in circuit o parte din materialele despre Vrancea, intrucit lucrarea lui H. H. Stahl in trei volume despre Nereju nu se gaseste in format complet in nici o institutie din Vrancea. Destinul ei a fost destul de trist" a spus prof. Ion Cherciu. Prof. univ. dr. Gheorghita Geana de la Institutul de Antropologie "F. Rainer" al Academiei Romane, a aratat importanta cercetatilor sociologice gustiene din anii \'20-\'30 si importanta pe care chiar alesii locali o acordau echipelor de cercetatori venite sa studieze viata taranilor. "La un moment dat, primarii se bateau ca sa aiba echipele de sociologi in satele lor", a spus Gheorghita Geana, in timp ce astazi, in lumea satelor, caminele si bibliotecile sint, cu exceptiile de rigoare, locuri de munca pentru sotiile de politisti si functionari din primarii, de cele mai multe ori persoane necalificate. Tinind cont de importanta singurei monografii realizata de echipa sociologica a prof. Dimitrie Gusti in Vrancea si de faptul ca aceasta a fost tiparita in 1939, in limba franceza, prof. Costica Neagu a propus sa se ocupe de traducerea acesteia. "Asociatia Simion Mehedinti a propus Consiliului Judetean sa accepte finantarea traducerii si tiparirii acestui monument al satului vrincean", a spus prof. Costica Neagu, care a tinut sa mai precizeze ca autorii vrinceni de monografii ar trebui sa citeasca lucrarera in trei volume despre Nereju, inainte sa se apuce de redactare. La aceasta editie a fost lansat si volumul "Antropogeografia" (Editura Terra, Focsani, 2007) din colectia operelor savantului Simion Mehedinti. Au mai conferentiat cunoscutul cercetator Ion Ghinoiu, de la Institutul de Etnografie si Folclor "Constantin Brailoiu" si prof. univ. dr. Serban Dragomirescu, iar prof. Ion Cherciu a prezentat cel mai recent numar al Buletinului Asociatiei Simion Mehedinti. (Valentin MUSCA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.