Educație

Motanel i-a incurajat pe prescolari sa faca miscare

Camelia Stănilă
17 nov 2007 1161 vizualizări
Gradinita nr. 21 din Focsani a gazduit ieri o intersanta intrecere pe teme sanitare u "micii sanitari" si "mici ecologisti" s-au intrecut in a raspunde la intrebari, iar la final au primit premii u parintii au fost avertizati si asupra tendintei spre obezitate a copiilor

"Micii ecologisti" de la Gradinita nr. 16 si "micii sanitari" de la Gradinita nr. 21din Focsani s-au intrecut ieri in cadrul unui concurs pe teme sanitare pus la cale de educatoare si au demonstrat ca stiu cum sa se comporte pentru a avea o viata sanatoasa si echilibrata. Activitatea a fost deschisa de "Motanel", care i-a incurajat pe copii sa faca putina miscare, mai ales ca intreg concursul s-a derulat sub motto-ul "Sanatatea # viata echlibrata. Excursiile si drumetiile alunga obezitatea". Apoi, sub indrumarea educatoarelor Nastasia Cernat si Cornelia Cristea, micutii costumati adecvat temei, au fost nerabdatori sa raspunda la intrebari. Acestea au fost insa ascunse in baloane alb si verzi, corespunzatoare fiecarei echipe. Copiii au trebuit sa le sparga pe rind, spre incintarea lor, pentru ca exclamatii de genul "O, parca a fost dinamita!" au curs pe parcursul activitatii. Prescolarii de la grupele mari pregatitoare din cele doua gradinite focsanene au aratat apoi ca stiu cum trebuie sa se comporte in timpul mesei, care este programul zilnic, acasa sau la gradinita, de cite ori se maninca pe zi, cind trebuie sa se spele pe miini si pe dinti, de ce trebuie sa aiba unghiile taiate sau sa faca vaccinuri, cum sa previna anumite boli, sa pastreze imbracaminitea si chiar au stiut citi dinti are un copil de 6 ani, comparativ cu un adult. La final, s-a realizat si o demonstratie practica pe calculator, pentru a-i incuraja pe micuti sa fie ordonati acasa si la gradinita. Apoi, fiecare echipa a prezentat asistentei si un scurt program artistic. La activitatea micutilor au asistat in numar mare parintii, dar si invitatii celor doua gradinite: doctorul Carmen Turcan si psihologul Mihai Mazilu de la Autoritatea de Sanatate Publica, inspectorul pentru invatamint primar Cristina Mazilu, seful ISJ, Iordache Bostan, dar si consilierul local Doina Fodoreanu. Toti micutii au fost declarati cistigatori si au fost recompensati cu diplome si carti, in timp ce parintii au fost atentionati si asupra tendintei spre obezitate a micutilor. "Felicitari ca ati invatat aceste lucruri importante, pe care sper ca le aplicati si acasa, in fata blocului si in excursii. Sper ca aceste aspecte sint urmarite si de parinti, acasa, pentru ca invatate de la aceasta virsta ele vor ramine toata viata. As vrea sa fiti si mai sportivi. Calculatorul este o jucarie frumoasa, insa trebuie sa fie folosita cu moderatie. Mai bine va duceti 2 ore in parc si va jucati cu ceilalti copii. Jocurile ii pasioneaza, dar ei uita ca sint singuri in fata calculatorului, ca pe linga mai sint poate si niste dulciuri. Vreau sa atrag atentia ca tendinta spre obezitate a copiilor care stau in fata calculatorului se observa nu numai la nivel national, ci si in oras", le-a spus copiilor si parintilor Carmen Turcan, de la Compartimentul de promovare a sanatatii din cadrul ASP Vrancea. Educatoarele au lucrat cu copiii timp de doua saptamini pentru ca actiunea de ieri sa fie o reusita. Si a fost! (Camelia STANILA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.