Educație

Florinel Agafitei, Itinerarii spirituale

Valentin Muscă
13 nov 2007 663 vizualizări
In sfirsit o lucrare visatoare pe malurile sumbre ale vietii culturale din tirgusorul de pe Milcov. "Itinerarii spirituale" (Editura Timpul, Iasi, 2006) nu sint doar cea mai recenta lucrare a scriitorului Florinel Agafitei, dar si cea mai plina de viata si scrisa parca pentru a-l scoate din bocete pe plingaciosul cititor mioritic.

Este cea mai optimista lucrare scrisa de un scriitor vrincean in ultimii ani

Printre zecile de carti ale autorilor vrinceni, una mai neagra decit alta, toate deplingind un aspect sau altul al nenorocirilor din viata culturala, sociala si economica a orasului strabatut de belissima Cacaina, iata o lucrare care invita la reverie. "Itinerarii spirituale" sint intr-adevar o invitatie la aventura, la descoperirea de universuri de pe alte meridiane si nu in ultimul rind la desprinderea pentru citeva ceasuri de mizeriile unui judet condus de impostori si figuranti, altfel spus de fosti hoti de buzunare si valutisti. Intr-un oras unde toata lumea are ceva de reclamat, iar scriitorii sint portavocea doleantelor cotidiene, a venit timpul sa citim o lucrare fara reclamanti si reclamati. O carte compusa din 20 de invitatii, la tot atitea calatorii imaginare, fie in Romania profunda a lui Mos Craciun si Zamolxis, fie in insula batrinului Fidel Castro, ori in lumea secreta a Tibetului sau de ce nu in patria surisului etern - Thailanda. Practic, autorul se si ne plimba prin toate aceste colturi minunate ale lumii si povesteste la persoana I, ca si cum pasii sai ar fi calcat aceste locuri mirifice. Pentru un autor cunoscut pentru tonul vehement al ultimelor doua romane, "Baronul" (Iasi, 2004) si "Haita" (Iasi, 2005), ca si pentru publicistica angajata pe care o practica din decembrie 1989, tonul ultimei lucrari ne pune pe ginduri. Sa fi depus autorul armele sau sa fie acesta semnul unei lehamite fata de "cooperativa" numita Vrancea, unde nimic nu poate fi schimbat si baronii lor i-am schimbat cu baronii nostrii? Nu stim, dar cunoastem ca utopia este ultima reduta de lupta impotriva unui sistem, oricare ar fi acesta si de oriunde, asa cum este cel al cumetrelilor transpartinice din singurul judet cu frontiere culturale in cele trei tari romane. Oricare ar fi motivatia care a stat la baza lucrarii, "Itinerarii spirituale" sint o fereastra prin care fiecare putem sa evadam atunci cind in jurul nostru chiar nimic nu mai poate fi schimbat. Doctor in istorie la Universitatea "Al. I. Cuza" din Iasi, Florinel Agafitei este unul din rarii specialisti in indianistica, un publicist caustic si autorul a 7 lucrari premiate. (Valentin MUSCA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.