Educație

Poezia ca spectacol

Iulia Crețu
13 nov 2007 1515 vizualizări
Miine un grup de francezi vine la Focsani sa recite si sa faca spectacol din poezia secolelor 16-20 u Biblioteca Judeteana i-a descoperit pe non-conformistii artisti la Chisinau

Focsanenii sint asteptati sa guste si un altfel de spectacol decit cel dat de propaganda electorala in Piata Unirii. Miine, la Full Moon Pub, incepind cu ora 18.30, un grup de francezi incearca sa readuca la viata placerea citirii unei poezii. Biblioteca Judeteana "Duiliu Zamfirescu" prezinta "Les Ateliers du Vent" din Franta in recitalul-spectacol "aPerOESIEs", un show inedit cu poezie franceza clasica si contemporana, intr-o maniera inedita, moderna, non-conformista. Protagonistii acestui recital-spectacol sint membrii colectivului artistic "Les Ateliers du Vent" din Rennes, Franta, patru artisti, trei comedianti si o solista. Va vor incinta Cristophe Ecobishon (artist plastic, comediant, clovn, muzician si autor), Regis Guigand (artist plastic, comediant, scriitor), Alain Helou (regizor) si Celine Le Corre (solista, compozitoare si autoare). Fiecare dintre ei gaseste in "aPerOESIEs" o continuare a orientarilor personale si personalitatea fiecaruia "coloreaza" recitalul intr-un mod unic. Prin aceasta provocare literara pe care cei patru o adreseaza publicului se doreste "promovarea unei imagini moderne a poeziei opusa traditionalelor recitaluri de poezie cu care publicul este in general obisnuit", dar si stabilirea de relatii de colaborare cu scriitori si poeti romani contemporani. Grupul este insotit si de Jean-Michel Masson, desenator, care va publica ulterior un jurnal de calatorie. "Am facut invitatii catre liceenii din Odobesti si Marasesti, dar si catre scriitori vrinceni si institutiile de cultura. Ii avem ca si colaboratori pe cei de la Ansamblul «Tara Vrancei» si de la Centrul Creatiei Populare. Ei au balada Miorita in limba franceza. Va fi un recital, dar si un spectacol de muzica populara. Pe artistii francezi i-am cunoscut anul trecut la Chisinau si am tinut legatura. Intrarea la spectacol va fi libera pentru publicul cunoscator si doritor de spectacol non-conformist. Provocam publicul pentru ca asa ceva nu a mai fost. Acest spectacol merita si publicul nu va fi dezamagit", ne-a declarat Anamaria Catanoiu, bibliotecar Biblioteca Judeteana. Ideea recitarii-spectacol s-a nascut in bistrourile din Brest, Franta, unde cei patru s-au hotarit sa citeasca citeva texte din autori rusi si italieni. Colectivul "Les Ateliers du Vent" a luat fiinta in 1996 la Rennes, unde-si desfasoara activitatea artistica si proiectul lor impleteste teatrul, muzica, scriitura, artele plastice... Atelierul reprezinta un spatiu de lucru si intilnire intre artisti si public. Pina acum artistii au derulat 80 de astfel de manifestari. Ii descoperiti miine la Full Moon. (Iulia CRETU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.