Educație

Se lucreaza la planul de scolarizare

Camelia Stănilă
12 nov 2007 819 vizualizări
Psihopedagogii realizeaza un studiu privind nevoile de scolarizare la nivelul judetului u planul de scolarizare pe 2008-2009 trebuie trimis Ministerului Educatiei pina pe 20 decembrie

In aceasta perioada, directorii unitatilor de invatamint, dar si specialistii Centrului Judetean de Resurse Educationale, lucreaza la fundamentarea planului de scolarizare pentru anul 2008-2009. Machetele cu datele din scoli trebuiau completate pina la finele saptaminii trecute, pentru ca acestea stau la baza unui studiu de specialitate, care vizeaza nevoia de calificare la nivelul judetului Vrancea, pe urmatorii ani. Psihopedagogii vor urmari atit optiunile absolventilor claselor a VIII-a pentru liceu sau SAM (scoli de arte si meserii), dorinta acestora de a-si continua studiile, la fel ca si in cazul absolventilor anului de completare, alaturi de identificarea calificarilor profesionale pentru care se va organiza scolarizarea in unitatile de invatamint. Pe baza prognozei ocuparii fortei de munca se va avea in vedere si consilierea elevilor pentru cariera, inca din clasa a VIII-a. De asemenea, studiul va viza identificarea calificarilor solicitate pe piata muncii, dar care nu exista in reteaua scolara, precum si a zonelor rurale unde se preteaza acestea, existind astfel si posibilitatea infiintarii de noi profile in licee si SAM-uri. "Unitatile cu personalitate juridica, propuse a fi infiintate vor fi consemnate in ANEXA nr. 12 si vor fi inaintate la ARACIP pentru obtinerea autorizarii de functionare provizorie. Toate unitatile de invatamint public preuniversitar care au functionat cu personalitate juridica in anul scolar 2006-2007 isi pastreaza statutul, fiind considerate acreditate toate nivelurile de invatamint, specializarile, respectiv calificarile profesionale care functionau legal la acel moment, in unitatea respectiva. Pentru anul scolar 2008-2009 inspectoratele scolare in colaborare cu Consiliile locale/Consiliile judetene vor analiza oportunitatea infiintarii de noi unitati de invatamint de stat cu personalitate juridica, respectiv, oportunitatea infiintarii in cadrul unitatilor de invatamint preuniversitar de stat existente de noi niveluri de invatamint/ profiluri/ domenii/ specializari/ calificari profesionale", se arata in metodologia fundamentarii planului de scolarizare. Aceasta arata insa ca nici in acest an nu se vor mai organiza clase a IX-a in cadrul seminariilor monahale sau de invatatori-educatoare.


Prognoze pe baza elevilor existenti in tara


Metodologia atrage atentia ca planul de scolarizare trebuie fundamentat doar pe baza elevilor existenti in tara. Aceasta si pentru ca efectivele din clasa sa nu fie mult diminuate atunci cind incepe scoala. De altfel, metodologia prevede ca grupa de inceput din gradinite sa fie constituita spre limita maxima de 20 de copii, clasele I sa mearga spre maxim 25 elevi, clasa a V-a sa ajunga la 30 elevi, in timp ce clasele a IX-a din invatamintul liceal, profesional - scoli de arte si meserii si clasa din anul de completare sa fie constituita spre maximul de 28 de elevi. Proiectul trebuie avizat de Consiliul profesoral si aprobat de Consiliul de administratie al scolii, dupa care se inainteaza ISJ. Directorul unitatii poarta intreaga raspundere privind fundamentarea si elaborarea proiectului planului de scolarizare. De altfel, adresa inaintata catre MECT trebuie sa contina si mentiunile: "Prezentul Proiect al planului de scolarizare pentru anul de invatamint 2008-2009 a fost intocmit cu incadrarea stricta in numarul de posturi aprobat inspectoratului de MECT", "Pentru anul scolar 2008-2009 am luat toate masurile care se impun pentru a nu mai organiza clase sub efectivul minim admis de lege" si "Propunerile de plan scolarizare pentru anul scolar 2008-2009, respecta prevederile Legii nr. 87/2006 pentru aprobarea cu completari si modificari a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 75/2005 privind asigurarea calitatii educatiei". Proiectul planului de scolarizare trebuie sa ajunga la Ministerul Educatiei pina pe 20 decembrie. (Camelia STANILA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.