Educație

Cetatean model: si-a facut gradina botanica in fata blocului

Silvia Vrînceanu Nichita
9 nov 2007 2386 vizualizări
Oaza de verdeata, in care se afla 62 de specii de arbori si arbusti dintre cei mai valorosi, a fost creata in fata unui bloc cenusiu din Focsani u inginerul silvic Bogdan Nicolae si-a pus experienta si in slujba municipalitatii pentru amenajarea unui parc, dar a fost trimis "la plimbare" u tot ce isi doreste este ca realizarea sa sa fie extinsa si la nivelul altor asociatii de proprietari din municipiul Focsani

Cei care strabat, in trecere sau in plimbare, strada Cuza Voda din Focsani, dupa ce admira cladirea Catedralei Catolice si isi fixeaza ceasurile dupa orologiul acesteia, au parte de o alta frumusete: o insula de verdeata, cu arbori si arbusti coboriti din padurile vrincene sau adusi chiar din Extremul Orient si impaminteniti in buricul orasului prin munca si iscusinta unui singur om: inginerul silvic Bogdan Nicolae, fost profesor, in prezent pensionar. Ani in sir, acest focsanean a rupt din timpul sau liber si din banii proprii pentru a amenaja o gradina exotica in orasul unde zonele verzi sint in mare suferinta. In conditiile in care urbanizarea accentuata "musca" an de an din suprafata verde, acest focsanean cumsecade, pasionat de natura, a reusit sa faca cu propriii bani ceea ce municipalitatea a distrus sistematic in ultimii ani: un colt de rai in fata blocului sau cenusiu. Pe strada Cuza Voda a amenajat o mini-gradina botanica, pe locul in care comunistii ar fi dorit o parcare betonata. De peste 25 de ani are grija de minunatul spatiu verde, care adaposteste nu mai putin de 62 de specii de arbori, unele foarte rare. Numarul este impresionant pentru suprafata de numai citeva sute de metri patrati. Micuta "rezervatie naturala" stirneste admiratia, dar si instinctele primitive ale trecatorilor care au distrus plantele in mai multe rinduri.


Prietenul padurii


Nicolae Bogdan a fost inginer silvic timp de peste 40 de ani si se mindreste cu infiintarea a zeci de mii de hectare de padure in toata Tara Vrancei, in calitatea sa de sef al Serviciului de Impaduriri din cadrul Directiei Silvice Focsani, copaci care il ajung din urma ca virsta. Spune ca ii creste inima cind trece pe linga fostii munti dezgoliti de defrisari si incendii, pe care i-a acoperit din nou cu mantie verde. Este prieten cu padurea inca din copilarie, pentru ca satul sau - Spinesti din comuna Vrincioaia - e inconjurat de paduri. A adus din locurile in care l-au purtat cariera, si nu putine, unele dintre cele mai frumoase specii de arbusti, pe care le-a aclimatizat in centrul orasului. Pentru ca trecatorii confundau gradina botanica din fata blocului cu un tufaris oarecare, in vara, focsaneanul a scris cu propria mina placute cu denumirile stiintifice si populare ale copaceilor care atrag acum privirile trecatorilor. Aici pot fi admirate singurele exemplare de Tisa din Focsani, un arbore de esenta tare din care dacii faceau sageti si cuie, dar si unicele exemplare de Ginkgo Biloba, cel mai vechi arbore de pe Terra, vechi de 180 de milioane de ani, denumit si Arborele Templu, originar din Extremul Orient. In micul parc dintre blocuri traiesc intr-o armonie fragila gutui japonezi, alaturi de braduti argintii, molizi, mesteceni, calini, ficusi, magnolii, ulmi si multe alte tufe decorative adunate din toata tara. Focsaneanul a aranjat totul asa incit gradina sa fie inflorita tot anul. Cea mai mare placere este sa vada cum cresc zilnic, sub ochii sai, acesti copaci minunati si sa se bucure de aerul curat, de binecuvintarea crengilor care-i tin umbra la fereastra in zilele caniculare de vara. Si-a facut o bancuta si acolo, printre trandafiri si ciumafae, isi ia portia zilnica de relaxare.


Se teme sa nu-i fie defrisata gradina


Din nefericire, inginerul Nicolae Bogdan are si motive de ingrijorare pentru ca s-a incercat defrisarea acestei oaze de verdeata. Deja, o buna parte din gradina a fost distrusa, pentru ca primaria a retrocedat o parte din teren, unde a si fost ridicata o vila. In ultimii ani, au pus ochii pe gradina excelent plasata, la bulevard, mai multi afaceristi de tranzitie care au incercat sa constuiasca aici buticuri, terase sau spatii pentru birouri. Asa a facut si un vecin oarecare care a incercat sa taie noaptea citiva copaci monument pentru a-si extinde apartamentul ori un altul care le-a pus motorina la radacina. De fiecare data, inginerul Nicolae Bogdan s-a purtat ca un adevarat "jandarm", asa cum face si cu trecatorii care nu gasesc altceva de facut decit sa mutileze copacii. "Am fost la viata mea, prin natura meseriei, in multe tari si am ramas impresionat de cultul pe care multe tari il au fata de padure si fata de zonele verzi ale oraselor. Am vazut oameni maturi sau copii care pun mina pe o floare, o miros si, incintati, o mingiie, dupa care pleaca mai departe. Am vazut si la noi ceva asemanator: persoane de toate virstele, de toate pregatirile profesionale trec pe linga plante, apleaca creanga, miros florile, rup creanga si pleaca mai departe cu ea. Ma doare cind vad asta! Aici mereu trebuie sa fiu atent, pentru ca din cele 75 de specii pe care le-am avut mi-au mai ramas 62. Am un arbore de Ginkgo Biloba caruia nici nu i-am pus placuta pentru ca sigur ar fi fost distrus pina acum. Sint citeva sute de exemplare in tara din acest arbore valoros din care se fabrica medicamente, trei sint in Vrancea, din care doi in gradina mea. Unul dintre cei mai vechi arbori se afla la Grupul Scolar Agricol Odobesti", ne-a spus creatorul unicei gradini botanice din Focsani. Nicolae Bogdan spune ca s-a chinuit mult cu adaptarea copacilor pentru ca "puii de copac sint mai sensibili decit copiii". Cu aceeasi duiosie povesteste si de seceta din vara, cind a udat cu galeata copacii mai sensibili: "Ceilalti parca ma rugau sa le dau si lor putina apa. Nu puteam sa trec indiferent cind ii vedeam insetati. Parca vorbeam cu copacul, asa ma simteam. Si toamna, adun frunze din oras si le pun la radacina, sa ingras pamintul ca este numai piatra aici, dedesubt. Necazul e altul, pentru ca din trei blocuri, putini sint cei care ma ajuta sa ingrijim gradina. Unii spun ca e parcul meu, dar eu nu ma supar. Am vrut sa pun si o placuta, cu numele asociatiei de proprietari, sa fim un exemplu si pentru altii", ne-a mai spus Nicolae Bogdan.


Refuzat de primarie


Mindru de realizarea sa, Nicolae Bogdan a incercat sa le insulfe si altora dragostea sau macar respectul pentru zonele verzi. In gradina sa iau lectii si elevii de la liceele agricole, unde a fost profesor. In urma articolelor de presa, oamenii, printre care unii foarte bogati, l-au invitat in toata tara sa le ingrijeasca gradinile, dar dumnealui spune ca vrea sa faca ceva aici, in orasul lui. In urma cu mai multi ani, data fiind experienta sa de arhitect peisagist, a incercat sa-si puna experienta gratis si in slujba Primariei Focsani, propunind edililor sa-i dea pe mina parcul din zona Teatrului "Mr. Gh. Pastia" pe care sa-l amenajeze cum stie el mai bine. Nu stie de ce, dar a fost refuzat dupa o vreme, asa cum i s-a intimplat si anul acesta cind conjunctura l-a adus in biroul viceprimarului Neagu Nistoroiu unde a cerut sprijin pentru a instala placuta cu denumirile copacilor din gradina pentru a fi utila trecatorilor. "Am fost la o firma din oras, dar mi s-au cerut prea multi bani, si apoi s-a ivit oportunitatea sa fie facuta mai ieftin de primarie. Nici nu am vrut sa-mi pun eu numele pe ea, ca sa nu zica cineva ca vreau sa ma laud. Domnul viceprimar a fost foarte amabil, dar cred ca a uitat de mine", spune modest Nicolae Bogdan. Omul care a sfintit locul din fata blocului nu vrea sa-si abandoneze proiectul si recent i s-a promis sprijin din parea vicepresedintelui Consiliului Judetean, Mircea Diaconu, cu care a fost coleg ani de zile la Directia Silvica Focsani. Ar vrea ca toate spatiile din jurul blocurilor sa se transforme in zone cu multa verdeata, sa creeze o concurenta intre locatari. Totusi, recunoaste ca cea mai mare temere este sa nu vina cineva si sa distruga gradina, teama impartasita pe buna dreptate si de vecini. "Cind n-o mai fi domnul Bogdan, cred ca o sa se aleaga praful. Oamenii sint indiferenti si este pacat", ne-a spus Ionela Mindrea, administrator la Asociatia de Proprietari nr. 20, cea care il mai ajuta sa aiba grija de parc pe inimosul locatar de pe strada Cuza Voda nr. 42 C. (Silvia VRINCEANU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.