Educație

Uniristii au dus dansurile populare in Franta

Camelia Stănilă
9 nov 2007 941 vizualizări
Elevii si profesorii Colegiului National Unirea au dus traditiile vrincene in Franta, prin intermediul programului XXXe Jeunes Europa, finantat de Comunitatea Europeana. Un grup de 16 elevi si 2 profesori au participat intre 26 octombrie-5 noiembrie la schimbul bilateral organizat intre doua regiuni viticole- Vrancea si Houte Pyrenees

Intilnirea din cadrul proiectului "In cautarea traditiilor locale", demarat de uniristi in colaborare cu francezii din Vic-en-Bigorre, a inclus mai multe vizite de documentare la muzeul de jazz de la Marciac, o localitate care gazduieste anual festivalul international de jazz, la Lourde - "Rocher des Pyrénées", dar si o intilnire cu membrii ansamblului folcloric local "L\'Enveja de dançar". Munca de zece zile in ateliere s-a concretizat intr-un spectacol franco-roman realizat in intregime de catre tinerii participanti. Elevii de la CNU au prezentat costume, dansuri si cintece traditionale moldovenesti, indeosebi din zona Vrancei, in timp ce tinerii francezi s-au mindrit la rindul lor cu costumele traditionale din Pirinei, cu cintecele si dansurile vechi occitane. In plus, uniristii s-au familiarizat si cu o serie de notiuni precum mobilitate in Europa, cetatenie europeana, lucru in comun, toleranta, respect reciproc. Rezultatele discutiilor despre asemanarile si deosebirile dintre traditiile locale din Vrancea si Pirinei s-au concretizat intr-o fresca de 4x 2m, numita simbolic "Vranspyranea". La intilnirea din Franta au participat elevii Andra Muntianu, Laura Dascalu, Lucian Dobre, Iulian Dita, Florina Nemut, Alexandru Dumitrache, Bogdana Dima, Iulia Stoica, Andra Cernica, Mircea Giurca, Andra Botezatu, Alina Zaharia, Georgiana Voinea, Adrian Costin Atarcicov, Silvia Pavaloiu, Maria Istrate, insotiti de profesorii Marilena Oprea si Adrian Atarcicov. Programul a fost pregatit si cu sprijinul a doua asociatii partenere, Asociatia pentru Acces la Informatie, Educatie, Cultura si Tehnologie POIECT (pres. Marilena Oprea) si Asociations Vacances Jeunes (Guy Tastet - Franta). (C. STANILA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.