Educație

Arhanghelii Mihail si Gavril, patronii spirituali ai jandarmilor

Iulia Crețu
8 nov 2007 600 vizualizări
in Vrancea sint mii de persoane care poarta numele celor doi arhangheli

Biserica Ortodoxa sarbatoreste astazi pe Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril, impreuna cu tot soborul ingerilor. Pentru lucratorii din Jandarmeria Romana, semnificatia zilei de 8 noiembrie este una si mai inaltatoare. Cei doi arhangheli "" capetenii de ingeri "" au devenit patronii spirituali ai Jandarmeriei, iar aceasta data reprezinta, dupa ziua intemeierii din 3 aprilie 1850, a doua zi a Armei, una a traditiei crestine, reper spiritual si profund, in care jandarmii pomenesc si glorifica pe cei care au fost, cinstind pe cei ce sint si vor veni. Arhanghelii Mihail si Gavril sint recunoscuti de crestinatate ca ingeri, ca cei mai de seama mijlocitori ai lui Dumnezeu. Se crede ca la originea sarbatorii, care dateaza din secolul V, a stat sfintirea unei biserici, inchinata Sf. Arhanghel Mihail de imparatul roman Arcadicus (396-408) din Constantinopol. Ulterior, in calendare a fost pomenit si Sf. Arhanghel Gavriil si sarbatoarea s-a extins la tot soborul ingerilor. Potrivit etimologiei ebraice, arhanghel inseamna inger din vechime. în scriptele religioase, primul numit "" Mihail (Michael) "" se traduce "Cine-i ca Dumnezeu". Misiunile acestui Arhanghel sint numeroase: el transmite rugaciunile adresate de credinciosi Tatalui ceresc; este cel dintii dintre ingerii pazitori care s-a luptat cu ingerii razvratiti alaturi de Satana impotriva lui Dumnezeu; tot Sf. Arhanghel Mihail este acela care conduce sufletele mortilor spre poarta paradisului si reprezinta principalul protector al ostirii crestine. In iconografia ortodoxa el este reprezentat in costum de soldat, ce poarta in mina o sabie "" cu virful indreptat spre pamint. Celalalt Arhanghel "" Gavriil (Gabriel) "" al carui nume se traduce prin "Aparatorul meu este Dumnezeu", este considerat mesagerul vestilor bune. Vestea cea Buna "" Nasterea Mintuitorului nostru Hristos "" spun Sfintele Scripte, a fost adusa Fecioarei Maria de Arhanghelul Gavriil. Gavriil este infatisat in icoane ca purtator al unui semn divin "" un crin. (Iulia CRETU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.