Educație

Adomnitei a venit cu lectia invatata in Vrancea

Camelia Stănilă
5 nov 2007 941 vizualizări
Ministrul Educatiei a vizitat ieri doua unitati din Adjud, pentru a vedea ce mai este de facut u Adomnitei a fost nemultumit vazind elevii adusi la scoala duminica, la Scoala nr. 4, dar si ca reabilitarea Liceului "Botta" n-a inceput cu acoperisul u Ministrul le-a vorbit dascalilor de descentralizare si i-a avertizat ca nu vor mai avea slujbe sigure daca nu fac performanta u "La admitere nu vor mai conta nici meditatiile, nici o nota de 10 cumparata", a mai spus Adomnitei

In drumul sau spre Focsani, ministrul Educatiei, Cristian Adomnitei, s-a oprit ieri la Adjud pentru a vizita Scoala nr. 4 si Liceul "Emil Botta". Seful invatamintului n-a vrut insa sa vada ce s-a facut, ci sa afle problemele scolii si lucrurile ce mai trebuie rezolvate. Aceasta cu toate ca vrincenii au vrut initial sa-i arate ce au reusit sa faca cu fondurile primite de la Minister. Cristian Adomnitei a intrat insa in incaperile neterminate de la Scoala nr. 4 Adjud, a verificat daca curge apa la toaleta, a recomandat instalarea cit mai urgenta a cabinelor de la grupurile sanitare, s-a interesat de citi bani mai este nevoie pentru finalizarea lucrarilor etc. Acesta a vazut ca mai trebuie lucrat la stolerie, la grupurile sanitare, dar si ca salile de clasa au nevoie de mobilier nou, si i-a transmis lui Iordache Bostan sa includa unitatea pentru urmatoarea Hotarire de Guvern prin care se vor atribui bani. Ministrul a vrut sa stie de la director, dar si de la profesori ce-i doare, asa ca a fost prea putin interesat sa asculte vorbele sau promisiunile inspectorului general Iordache Bostan, care este adjudean si a incercat sa se mindreasca cu asta. De altfel, seful ISJ si directorul Florica Dulgheru au fost apostrofati de Adomnitei atunci cind a vazut elevii adusi la scoala duminica, pentru a-l intimpina cu flori, asa cum se facea in trecut. Copiii erau aliniati pe doua rinduri in sala noua de sport, unde reprezentantii adjudeni se pregatisera probabil pentru un mic discurs al ministrului. Acesta a preferat insa sa vorbeasca putin cu elevii, sa-i intrebe daca sint lasati sa joace fotbal in sala dupa cursuri si sa le recomande sa pastreze imbunatatirile aduse scolii. "Sa-i transmiteti domnului primar sa faca si curtea", i-a spus apoi Ministrul directorului Florica Dulgheru, interesindu-se in acelasi timp de la ce partid este edilul. Adomnitei a aflat ca proiectul de imprejmuire a scolii costa 350 mii lei si a recomandat implicarea autoritatilor locale in realizarea acestuia.


"A avut curaj sa spuna, a cistigat o sala"


La Liceul "Emil Botta" Adjud, Cristian Adomniei a vizitat laboratorul de informatica, ocazie cu care a precizat ca anul viitor liceele cu numar mare de copii vor mai primi 2-3 laboratoare de informatica. Ministrul s-a declarat nemultumit ca reabilitarea unitatii nu a inceput cu refacerea acoperisului si l-a luat la intrebari pe directorul Petru Dinicu in privinta modului in care vor fi cheltuiti cei 1,5 milioane lei deja alocati pentru campus. Managerul a mentionat ca se va face sala de sport, dar si internatul. "Nu era dinsul director, deja s-au dat 400 mii lei aici. Si asa am fost acuzat ca dau prea multi bani la Adjud", a incercat sa justifice Iordache Bostan situatia cu acoperisul. Ministrul Cristian Adomnitei nu a apucat sa vada ca in unele clase chiar ploua, desi i-a intrebat pe dascali ce probleme sint in liceu. Doar profesoara de educatie fizica Eugenia Toma a avut curajul sa se plinga de conditiile in care elevii fac ora de sport, intr-o incapere aflata la subsol si neamenajata corespunzator. "A avut curaj sa spuna, a cistigat o sala", le-a spus Adomnitei celorlalte cadre didactice, inainte de a merge sa vada incaperea. Profesoara a precizat ca aceste conditii exista de 10 ani si a solicitat ca spatiul sa fie amenajat ca sala de gimnastica, dupa ce liceul va avea propria sala de sport. "In Adjud intotdeauna a fost o criza de sali de sport. Acum s-a mai rezolvat ceva, am inteles ca elevii sint primiti si la Scoala nr. 4", a incercat Bostan sa intervina. Adomnitei a replicat insa ca elevii nu trebuie sa faca sportul in alta locatie, fie ea si in apropiere, pentru ca iarna risca sa raceasca. "Aici e nevoie decit de o mina de gospodar, atit. Sa se extinda contractul de reabilitare si firma sa intre sa refaca incaperea. Vad ca este si igrasie, trebuie intervenit", a dispus Adomnitei, la care inspectorul general Iordache Bostan a promis ca intr-o luna se rezolva problema. De precizat ca ambele obiective vizitate la Adjud sint reabilitate de firma Samco SRL Tecuci. (Camelia STANILA)


CASETA:

"Nu va mai fi nimeni sigur pe slujba lui!"


u Adomnitei a vorbit despre descentralizare si avantajele ei


Ministrul Educatiei, Cristian Adomnitei, i-a avertizat pe dascali ca nu vor mai avea slujbe sigure daca nu fac performanta, in contextul in care se vor aplica prevederile noului pachet de legi din educatie, care vizeaza si descentralizarea invatamintului. Desi nu a vrut sa para popular prin discursul sau care a durat mai bine de o ora, Adomnitei le-a vorbit dascalilor vrinceni din picioare, renuntind la prezidiul la care au stat oficialii ISJ Vrancea, dar si prefectul Dragos Mircea. La Casa de Cultura, cadrele didactice au primit asigurari ca salariile se vor dubla pina la finele mandatului acestui Guvern, dar nu inainte de reabilitarea si dotarea scolilor. De cealalta parte, ministrul Adomnitei i-a spus liderului SLI Vrancea sa nu se astepte la procente surprinzatoare de crestere a salariilor in 2008, in conditiile in care valutele au ramas la acelasi nivel, iar anul acesta s-au acordat cresteri suplimentare pentru dascalii cu gradul I. Cit despre descentralizare, ministrul Educatiei a adus precizari despre modul in care vor fi angajati profesorii si directorii. "Scoala va face oferta fiecarui profesor, peste nivelul minim de salarizare din sistem, ca in firmele private. Va fi concurenta intre directori pentru a-si aduce cei mai buni profesori, pentru ca acestia vor fi o garantie in plus ca vor fi bani in scoala. Acum platim costuri si atit, la acelasi nivel de munca se acorda aceleasi salariu, de la cel mai bun la cel mai slab profesor. Nu va mai fi nimeni sigur pe slujba lui dupa ce obtine gradul I", a sustinut ministrul Cristian Adomnitei, in fata dascalilor vrinceni. Acestia au incercat sa spuna ca exista riscul ca primarii sa-si puna propriii oameni in scoala. "Bani sint pentru toate, exista doar lipsa de gospodarire. Scoala nu va fi condusa de primar, ci de un Consiliu de Administratie, 60% format din cadre didactice. E normal ca restul sa fie parinti si autoritati locale. Vreti, nu vreti, primarul este ales. Nu aveti decit sa va implicati si sa gasiti un primar mai bun. Sint si primari alaturi de scoala, carora trebuie sa le crez conditii sa de implice", a replicat Adomnitei.


Liceele vor fi in competitie cu piata muncii


Ministrul Adomnitei a vorbit despre educatia timpurie, propunerile aduse pentru invatamintul obligatoriu si admiterea la liceu. "Vrem sa transformam scoala clasica I-VIII in scoala cu clasa pregatitoare si a IX-a, pentru ca invatamintul obligatoriu sa fie o reusita pentru toti elevii, la ei acasa, iar societatea sa nu mai plateasca costurile reeducarii lor. Liceele vor putea organiza examen de admitere daca vor. Ele se vor lupta cu piata libera", a completat ministrul Adomnitei. Acesta a precizat ca vor exista 3 categorii de licee, din prima facind parte unitatile asaltate de candidati si unde ultima medie va fi, poate, 9.50. Aici multi elevi vor ramine pe dinafara, urmind a fi repartizati pe locurile reportate, pentru ca au mers la risc si nu si-au evaluat corect sansele. "Parintii si copiii trebuie sa-si evalueze cit mai corect sansele. Nu va mai conta nici meditatia sau nota de 10 cumparata de la un profesor care nu stie sa-si faca treaba corect, ci va conta doar ce stie elevul la examen", a mentionat seful invatamintului. Acesta a adaugat ca acesti elevi vor fi dezavantajati, comparativ cu cei care vor prefera al doilea tip de liceu, unde toate locurile vor fi ocupate, chiar si cu 5.00, de toti elevii care dau concurs. De asemenea, vor exista si licee nesolicitate care vor reporta locuri. (Camelia STANILA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.