Educație

Troita pe locul Schitului Terchesti

Valentin Muscă
3 nov 2007 2354 vizualizări
Pe locul unde odinioara se inaltau rugaciunile calugarilor de la fostul Schit din Terchesti din comuna Popesti a fost sfintita de curind o Troita in amintirea existentei asezamintului, dar si pentru protejarea "relicvelor" acelui fost schit

Este o prima etapa din reconstructia spirituala a comunei Popesti, reinfiintata in 2004

"Initiativa ridicarii acestei Troite a avut-o fostul slujitor al altarului de la biserica din sat, parintele Vasile Militaru. I s-au alaturat parintele Joghiu, credinciosii din Terchesti - care veneau si se rugau piatra Sfintei Mese a bisericii - si omul de afaceri Epurescu din Odobesti. Prin constructia acestei Troite a fost salvata memoria acestui loc de rugaciune pe unde au trecut si Vasile Carpatinul si Paisie Velicikovschi", ne-a spus scriitorul Petre Abeaboeru, autorul monografiei "Popestii Vrancei". Mai putin cunoscut decit celelalte schituri din zona Vaii Rimnicului si a Rimnei din cauza ca a disparut undeva la inceputul veacului trecut, fostul Schit Terchesti a fost fondat chiar inaintea multora din locurile de inchinaciune din arealul geografic al fostului Slam Rimnic. Dupa revirimentul spiritual generat de Cuviosul Vasile de la Poiana Marului, spre 1750 schitul a intrat in marea larva duhovniceasca care avea in centru Schitul Poiana Marului. Situat linga Dealul Chitita si avind in fata Valea Rimnei, Troita de la Terchesti a readus la viata amintiri dintr-o epoca de mult uitata. Numai batrinii satului isi mai aduceau aminte de existenta fostului schit, iar atunci cind o faceau veneau si se atingeau cu partile bolnave ale corpului de piciorul Sfintei Mese de la biserica fostului schit, unde se mai vedeau pina iei urmele unei cruci de lemn. Astazi, restul acestei cruci, precum si piciorul de piatra al Sfintei Mese sint protejate de aceasta Troita care, din punct de vedere arhitectonic, a reusit sa imbine modernul cu traditia si nu mai seamana cu "troitele-statie de autobuz", de pe Valea Milcovului, ridicate haotic, dar cu binecuvintarea Bisericii locale si autorizatie de constructie de la primarii. (Valentin MUSCA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.