Educație

Tezele cu subiect unic incep sa incinga spiritele

Camelia Stănilă
2 nov 2007 2552 vizualizări
Directorul Scolii "Ion Basgan" Focsani s-a aratat nemultumit de lacunele din metodologie, mai ales de faptul ca elevii vor fi supravegheati de propriii profesori u Tiberiu Dima spune ca parintii sint dispusi sa plateasca pentru ca tinerii sa nu fie dezavantajati la admiterea la liceu

Tezele cu subiect unic pentru clasa a VII-a si a VIII, pe baza carora se va face de acum inainte admiterea la liceu, incep sa incinga spiritele in unele scoli bine cotate din Focsani. Desi mai este o luna de zile pina la debutul examenului, unii dascali, dar si unii parinti, s-au aratat revoltati de faptul ca actuala metodologie prevede supravegherea cu profesorii scolii, ceea ce lasa loc la numeroase interpretari. Desi nu vor sa puna la indoiala corectitudinea colegilor de cancelarie, unii manageri vor sa traga un semnal de alarma cu privire la faptul ca ierarhiile ar putea fi date peste cap, daca unii profesori din scolile mici, din mediul rural, vor fi tentati sa-si ajute elevii pentru a avea procente ridicate de promovabilitate. Aceasta in conditiile in care si in sistemul de pina acum, cu asistenti din alte scoli, supravegherea inca mai avea scapari, fiind considerata un punct slab al fiecarui examen. Problema a fost adusa in discutie si ieri la sedinta cu managerii din sistemul de invatamint, de catre Tiberiu Dima, directorul Scolii "Ion Basgan" Focsani. Acesta le-a propus colegilor sa faca schimb de cadre didactice pentru supraveghere si chiar s-a oferit sa sponsorizeze ISJ-ul din fonduri proprii si de la parinti pentru plata acestora. "Metodologia tezelor unice are lacune. Noi sustinem ca asistenta trebuie sa fie neutra si le-as propune colegilor sa facem schimb de cadre didactice, pentru a elimina orice suspiciuni. Metodologia nu prevede fonduri pentru a deplasa asistentii, dar Scoala nr. 2, impreuna cu parintii, se angajeaza sa asigure fonduri pentru ca aceste teze sa fie corecte, ierarhiile sa fie corecte. Fac apel la scolile care se respecta sa ni se alature in aceasta initiativa. E mai bine sa prevenim, decit sa facem apoi anchete", a spus Tiberiu Dima, in fata colegilor directori.


Scolile bune risca sa fie dezavantajate


Managerul de la Scoala "Ion Basgan" este de parere ca elevii din scolile de renume, in care profesorii nu-si permit sa-si piarda autoritatea in fata elevilor, suflindu-le raspunsuri la examen, vor fi dezavantajate in ierarhiile de la admitere. Potrivit lui Tiberiu Dima, chiar si testele nationale de pina acum erau corecte aproximativ 85%, din acest punct de vedere. "Eu garantez corectitudinea in scoala mea, dar cine imi garanteaza ca va fi la fel in celelalte scoli? Si la simulare au existat scoli cu promovabilitate 100%, in cazul in care si noi tot am avut circa 50 de note sub 5. Cu toate acestea, nimeni nu i-a intrebat nimic. Parintii sint dispusi sa sponsorizeze pentru ca aceste examene sa fie corecte", ne-a mai spus Tiberiu Dima, care a precizat si faptul ca 5 note de 10 la simularea tezelor la matematica au venit doar de la elevii unei singure clase de la Scoala "Ion Basgan". Reactia directorilor a fost unde destul de rezervata, desi in sala s-au auzit pareri pro sau contra. "Ar trebui sa intrerupem cursurile, ca sa putem face schimb de profesori", a reclamat Aurelia Neagu, directorul Colegiului National "Al. I. Cuza". "La Ploscuteni nu putem decit sa rotim cadrele", a spus si directorul Marin Moscu. Seful ISJ, Iordache Bostan, a promis ca va analiza situatia reclamata de Tiberiu Dima si se va lua o hotarire la nivel judetean. De altfel, directorul Scolii "Ion Basgan" a reclamat si faptul ca tezele vor putea ajunge acasa la copii si pina la depunerea contestatiilor ar putea fi completate. Potrivit prevederilor din metodologia tezelor cu subiect unic, la art. 17, profesorii de la clasa au obligatia de a analiza cu elevii tezele si rezultatele acestora, iar in urma acestei analize elevii pot depune contestatii in perioada stabilita. "Profesorul care preda la clasa raspunde in aceasta perioada de integritatea tezelor si de neinterventia pe textul lucrarii scrise", se mai arata in metodologie, care nu precizeaza insa modul in care trebuie pastrate tezele in acest interval.


Examenele incep pe 5 decembrie


Primul examen este programat pe 5 decembrie, la matematica, pe 11 decembrie se va sustine istoria/geografia, doar pentru clasa a VIII-a, in timp ce limba romana este programata pe 14 decembrie. Contestatiile dupa aceste probe vor fi depuse abia pe 11 ianuarie.

Cei care au absentat la examenele din decembrie mai au o sansa sa sustina probele pe 12 februarie 2008 (matematica), 20 februarie (romana) si 22 februarie (istorie/geografie). "Elevii nu pot scapa de teza, sa nu creada cumva ca vor da separat de ceilalti. Luati masuri astfel incit sa nu avem absenti in numar foarte mare", a atentionat inspectorul general adjunct Tudor Gogancea. Acesta a precizat ca la nivel de judet au fost stabilite 7 centre de comunicare, care vor asigura preluarea variantei de subiect si distribuirea lui in teritoriu si chiar multiplicarea pentru scolile care n-au copiator. Centrele vor fi organizate la Liceul "Emil Botta" Adjud, SAM Maicanesti, Scoala Vidra, Scoala Dumbraveni, Liceul "Duiliu Zamfirescu" Odobesti, Liceul "Ioan Slavici" Panciu si Inspectoratul Scolar Vrancea. De altfel, acestea vor intra si intr-o simulare tehnica, pe 7 noiembrie. (Camelia STANILA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.