Educație

Siturile Natura 2000 pot aduce fonduri europene

Iulia Crețu
1 nov 2007 2095 vizualizări
In Vrancea au fost desemnate 12 situri in zona montana care pot aduce importante fonduri europene pentru dezvoltare

Conducerea Agentiei pentru Protectia Mediului s-a intilnit ieri la Consiliul Judetean cu reprezentantii din teritoriu privind Siturile Natura 2000. In zona montana a judetului au fost desemnate zone protejate Parcul Natural Putna, Rezervatiile Naturale Poiana Muntioru, Lacul Negru, Caldarile Zabalei, Padurea Verdele, Cascada Misina, Muntioru-Ursoaia, Sindrilita si Muntii Vrancei. "Prin aceste declarari de zone protejate s-a deschis usa unor finantari, un argument foarte important pentru accesarea fondurilor. Daca vom reusi sa colaboram si sa facem aceste planuri de management, este numai de cistigat", a declarat Silviu Chiriac de la Agentia pentru Protectia Mediului. Natura 2000 este o retea conceputa in vederea conservarii habitatelor naturale, mentinerea speciilor amenintate cu disparitia si a celor rare de pe teritoriul Uniunii Europene. Desemnarea siturilor s-a facut pe criterii stiintifice. Statutul de sit Natura 2000 nu impune stoparea activitatilor economice. Sint acceptate si incurajate activitati care nu afecteaza conservarea speciilor si a habitatelor de interes comunitar. Printre oportunitatile care se intrevad se numara sprijinirea dezvoltarii economiei locale, cresterea veniturilor prin etichetarea produselor naturale traditionale zonei, cresterea numarului de angajati in mediul rural, atragerea de finantari pentru gestionarea padurilor, acordarea de compensatii materiale si scutirea de la plata impozitului pentru terenurile situate in intravilan. Printre obligatii se numara evitarea activitatilor care ar afecta zona protejata, respectarea masurilor pentru conservarea speciilor si mentinerea habitatelor si a speciilor prin adoptarea unor masuri de management viabile, orientate pe termen lung. La discutiile cu reprezentanti ai primariilor si ocoalelor silvice a participat si Cristian Ioja de la Universitatea Bucuresti. "Prin realizarea acestor planuri de management se poate deschide calea spre o bunastare a comunitatii, dar se si detensioneaza situatia in domeniul ariilor protejate in Vrancea. Obiectivele si actiunile clare se vor aplica intr-o arie protejata in urmatorii 5 ani", a declarat Cristian Ioja. (Iulia CRETU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.