Educație

Dimitrie Basarabov, Ocrotitorul Bucurestilor

Valentin Muscă
27 oct 2007 529 vizualizări
Astazi, bucurestenii sarbatoresc patronul spiritual al cetatii ciobanului Bucur, Sfintul Dimitrie Basarabov, sau Dimitrie Cel Nou.

De ziua sfintului, sute de mii de pelerini vin la moastele sale

Originar din sudul Dunarii, Dimitrie a trait in secolul al XIII-lea pe timpul Imperiului fratilor Petru si Asan. Nascut intr-o familie de ciobani ca si aceea a fondatorului Bucurestilor, Dimitrie a fost la rindu-i cioban, traind in ritmul vietii linistite de la tara. S-ar putea spune ca viata sa nu a avut nimic extraordinar in fata contemporanilor, in afara vietii sale sfinte, dar discrete, suficient insa pentru a-l face diferit de ceilalti. A trait in aceasta simplitate, fara sa atraga atentia celor din jur, nici ca amanunte din viata sa sa fi ramas consemnate. In aceeasi simplitate a parasit aceasta viata ca si Cuvioasa Parascheva. Moastele sale au fost descoperite in chip miraculos mult mai tirziu si depuse in biserica din satul natal, Basarab. In jurul anilor 1770, in timpul mitropolitului Grigorie al II-lea, au fost aduse la Bucuresti si se gasesc astazi in catedrala Patriarhala, fiind considerate comoara cea mai de pret a bucurestenilor. Pe 27 octombrie are loc la racla sfintului cel mai mare pelerinaj din Capitala, credinciosii asteptind ore in sir sa ajunga la moastele sfintului. (Valentin MUSCA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.