Educație

Astăzi este sărbătoare: Sfântul Dumitru Izvorâtorul de mir

Valentin Muscă
26 oct 2023 2333 vizualizări

Martirizat în perioada cruntelor persecuții din timpul împăratului Dioclețian, Dimitrie este unul din sfinții spre care creștinii s-au îndreptat de la început cu evlavie.

Deși creștinismul era religie interzisă în Imperiul Roman, grație mărturisirilor de credință făcute de persoane ca Dumitru, religia iubirii a reușit să se impună peste celelalte religii ale vremii, tocmai prin disprețul pe care creștinii îl arătau față de moarte. Ca ostașul Dumitru, care a acceptat să moară cu seninătate decât să renunțe la credința in Iisus Hristos, mii de creștini contemporani lui Dumitru au făcut același lucru. Pentru a-i perpetua numele, credincioșii i-au închinat biserici, iar orașe precum Adjudul l-au luat ca sfânt protector. Sfintul Dumitru este și patronul spiritual al bisericilor din Chiojdeni, Dumitrești, Homocea, Măicănești, Urechești, Broșteni, dar și a două biserici din Focșani, Sfântul Dumitru -Bahne și Sfântul Dumitru-Uzina (Centru). De asemenea mii de români poartă numele sfântului Dumitru. Tuturor La Mulți și fericiți Ani, iar adjudenilor, bani cât mai mulți, să poată construi șoseaua de centură, pentru că circulația prin orașul Sfântului Dumitru a ajuns un infern. (V. M.)

Text preluat din ediția din 26 octombrie 2006 a Ziarului de Vrancea


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.