Educație

Trebuie sa fim prieteni cu natura, dar si cu victimele capriciilor naturii

Camelia Stănilă
24 oct 2007 1941 vizualizări
Scoala Gologanu va prezenta astazi rezultatele proiectului "Copiii Europei sint prietenii naturii", finantat prin programul de granturi cu 15.560 lei u micutii si-au aratat solidaritatea cu elevii de la Berheci, afectati de inundatiile din septembrie

Scoala generala din Gologanu va prezenta astazi rezultatele proiectului ecologic "Copiii Europei sint prietenii naturii", ce a fost aprobat si finantat prin cea de-a treia runda a programului de granturi "Scoala- comunitate", cu suma de 15.560 lei. La finalul unui proiect complex, cadrele didactice si elevii se mindresc cu faptul ca au realizat chiar mai mult decit isi propusesera initial. Festivitatea de diseminare intitulata "Trepte spre cer", care va demara astazi de la orele 11.00 la Caminul Cultural din Gologanu, va cuprinde prezentarea activitatilor derulate in cele 9 luni de implementare a proiectului, de la expozitii de desene pe diferite teme, la studiul de apreciere a calitatii mediului si pina la filmul documentar realizat de elevi, in care au inclus si experienta deosebita traita ajutindu-i pe micutii de la Berheci, de linga Tecuci, afectati de inundatiile de la inceputul lunii septembrie. "In cadrul acestui proiect am inclus si o campanie umanitara, care a avut un imens succes nu doar in rindul elevilor implicati, ci la nivelul intregii scoli. Noi am dorit sa fim prietenii naturii prin acest proiect, dar in fata capriciilor naturii trebuie sa fim prieteni in primul rind cu victimele naturii. In perioada 8-13 octombrie am strins circa 70 de pachetele, in care in afara de hainute elevii nostri au pus si un sapun, o jucarie sau o ciocolata. Ajutoarele le-am impartit impreuna cu 13 elevi si cu doamna directoare Tatiana Cristian. La Berheci sint 38 de copii, iar unii dorm inca in containere, caci au fost afectati de inundatii. Tu totii am fost impresionati de povestea copiilor, atunci cind ne-au povestit ca a murit calul, ca s-a spart digul si a venit apa noaptea...", ne-a spus profesoara de fizica -chimie Marlena Boldeanu, care este si coordonator al proiectului.


"Am adus internetul in comuna"


Cei peste 200 de elevi si cadre didactice de la Gologanu vor beneficia, gratie acestui proiect, de o baza materiala moderna. Astfel, unitatea de invatamint a fost dotata cu calculator, imprimanta color, copiator, scanner, camera foto digitala, statie de sonorizare, dar si de un microscop cu camera USB, PH-metru, flipchart si chiar mobilier nou. De altfel, scoala a si fost conectata la internet, la ora actuala elevii si cadrele didactice lucrind intens la o pagina web a proiectului. "Domnul primar Dumitru Robu ne-a ajutat si am conectat scoala la internet. Practic, proiectul nostru a adus internetul in comuna", a precizat si invatatoarea Bogdan Daniela, care a coordonat Cercul "Excelsior" destinat stimularii talentului si creativitatii elevilor de la clasele I-IV. De altfel, in proiect au mai functionat inca doua cercuri, cel de stiinte "Focus" (coordonat de prof. Marlena Boldeanu) si Cercul de jurnalism scolar "Media Go"(prof. Mirela Lascar). "Am dorit sa-i incurajam pe copii spre investigatia stiintifica, achizitionind un microscop si un Ph-metru. Astfel, s-a realizat un studiu de apreciere a gradului de poluare a aerului cu impuritati solide, dar si noi investigatii pornind de la faptul ca ploile acide distrug culturile. Practic, ne-am documentat asupra surselor si efectelor poluarii, inclusiv asupra organismului uman. Saptamina trecuta, doctorul Carmen Turcan le-a vorbit elevilor despre cum sa se alimenteze sanatos", a mai mentionat Marlena Boldeanu, adaugind si faptul ca o excursie de documentare asupra polarii s-a efectuat in Delta. Proiectul a fost realizat in parteneriat cu Agentia de Protectia Mediului, Statia Meteo Focsani si Autoritatea de Sanatate Publica. (Camelia STANILA)


Microbuze la Dumitresti, Vrincioaia si Nanesti


Elevii din Dumitresti, Poiana- Vrincioaia si Nanesti vor beneficia de microbuze noi noute, marca Ford, inca din aceasta saptamina. Inspectoratul Scolar a decis luni ca aceste trei comune sint prioritare in repartizarea mijloacelor de transport, mai ales ca aici scolile au fost comasate. Seful ISJ, Iordache Bostan, spune ca va avea o discutie cu primarii si directorii scolilor din cele trei localitati, pentru a vedea in ce conditii vor fi preluate microbuzele. "Vrem sa vedem si ce soferi sint. Microbuzele sint mai rezistente, dar trebuie sa stim pe mina cui le dam", a asigurat seful ISJ. Acesta a precizat ca, la vestea ca sosesc microbuzele, directorii au inceput sa faca iar adrese peste adrese la ISJ. (C. S.)


Parteneri traditionali la cornul si laptele elevilor


Licitatiile organizate de Consiliul Judetean Vrancea pentru atribuirea contractelor privind asigurarea cu produse din programul guvernamental "Cornul si laptele" au fost cistigate si anul acesta de partenerii traditionali SC Diplomatic International SRL si SC Vranlact SA Vrancea. Anuntul de cistigarea licitatiei a fost dat pe 16 octombrie, iar atribuirea contractelor celor doua firme s-a realizat pe 14 septembrie. SC Diplomatic International va asigura furnizare de produse de panificatie (cornuri) pentru elevi si

prescolari cu servicii de aprovizionare si distributie in anul scolar 2007-2008 contra sumei de 992.414,5 lei fara TVA. Firma Vranlact va distribui paharul cu lapte zilnic al elevilor contra sumei de 2.597

592,75 fara TVA. Produsele de panificatie si lapte pasteurizat vor fi distribuite in scolile si gradinitele din judet arondate zonelor Focsani, Odobesti, Panciu, Adjud, Vulturu, Vidra si comunelor limitrofe. (D. G.)


Mediatorii, in atentia directorilor


Directorii de scoli vor trebui sa lucreze mai mult cu psihologii scolari, dar si cu mediatorii, care vor avea un rol important in atragerea elevilor catre scoala. Luni, directorul Centrului Judetean de Resurse, Ionelia Suciu, a inaintat ISJ un raport privind functionarea cabinetelor de asitenta psihopedagogica, care va fi prezentat si directorilor de scoli, la sedinta de lucru de saptamina viitoare. "Trebuie sa se cunoasca importanta psihologilor scolari, vrem ca aceste cabinete sa functioneze. Nici noi nu vrem sa existe o activitate paralela, astfel ca inspectorii scolari vor contacta psihologii, dar si mediatorii, pentru a vedea functionalitatea acestora cabinete. Notiunea de mediator este noua si trebuie bine inteleasa de directori. Mediatorii scolari vor fi platiti prin programul Phare care este in faza de precontractare", a precizat seful ISJ, Iordache Bostan. (C. S.)



Bani pentru proiectarea campusului scolar


Proiectarea pentru obiectivul de investitii "Reabilitare campus scolar" din municipiul Focsani a fost cistigata de firma bucuresteana SC Spiri Com SRL. Contractul, care a fost atribuit la inceputul acestei luni de catre Primaria Focsani, cuprinde studiu de fezabilitate, proiect tehnic si documentatie de licitatie a lucrarilor care vor fi executate. Atribuirea contractului s-a realizat prin licitatie deschisa, dupa criteriul "pretul cel mai scazut". Municipalitatea era dispusa sa ofere acestei lucrari putin peste 4 miliarde de lei vechi, adica 112.000 de euro fara TVA, astfel ca pretul de 80.000 de euro, fara TVA, oferit de cistigatorul licitatiei a fost acceptat. Campusul Scolar din zona 1 Decembrie 1918 cuprinde reabilitarea internatelor si cladirilor de la Colegiul tehnic "Edmund Nicolau" si de la Grupul Scolar de Constructii Montaj , la care se adauga salile de sport. (D. G.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.