Educație

Paul Everac, aplaudat la Focsani

Cristi Irimia
22 oct 2007 959 vizualizări
Autorul piesei "Citeva palme false" i-a felicitat pe actorii vrinceni, iar apoi a recitat din cartea sa de poezii "Ce ramine dintr-un intreg"

Aproape 200 de iubitori de teatru au venit la premiera piesei "Citeva palme false", cu autorul ei, Paul Everac, intr-una din lojele salii focsanene. Spectatorii au gustat fiecare secunda din spectacol, unul extrem de reusit, in regia lui Ioan Albu, celebrul cascador care si-a pus amprenta pe multe din filmele romanesti. "Toate pinzele sus" si "Filantropica" sint doar doua titluri ce merita amintite. Paula Grosu (EA) si Sorin Rusu (EL), protagonistii piesei, au pus in scena doua personaje care au iubit cindva, ceva... ce s-a dovedit a fi doar o imagine, o dublura, un cadru, un cliseu. EA iubea un actor pe care-l credea si cascador, iar EL se incumetase sa creada in iubirea fata de o femeie pe care o vedea drept frumusetea intruchipata. In realitate, actorul iubit de EA era dublat in cascadorii, iar chipul admirat de EL era infrumusetat de o cosmeticiana care avea grija sa ascunda asprimea fetei si inestetica liniilor chipului. Cosmeticiana si cascadorul se infrunta in piesa, cuprinsi de amintiri, de regrete, de orgolii. Fiecare are si nu are dreptate, terminind prin a se saruta pasional. "Sa nu eziti sa ma saruti. Poti face asta...!" este replica de final care consfinteste o iubire nascuta poate prea tirziu, dupa ani de iluzii, vise desarte si pasiuni indreptate spre un orizont pe cit de fals, pe atit de intangibil. Ce a presupus iluzia unei iubiri indreptate catre ceva fals? O spune chiar EL: "Cind hrana amintirilor nu va mai ajunge la mine, atunci voi fi chiar eu o amintire!". EA, curioasa din fire, il intreaba apoi: "Te-a facut sa suferi?"... "Nu, mai rau! M-a facut sa visez!", vine raspunsul care exprima, pina la urma, o ecuatie a vietii sentimentale valabila si acum, dar si in urma cu aproape 40 de ani. Adica atunci cind a fost scrisa piesa.

La finalul spectacolului, directorul teatrului focsanean, Sorin Francu, i-a invitat pe scena pe autorul Paul Everac si regizorul Ioan Albu. Acestia i-au felicitat pe cei doi actori focsaneni, Everac laudind si cladirea teatrului: "E foarte frumoasa aceasta locatie si imi inchipui ca atunci cind este plina este si mai frumoasa!" Everac si-a prezentat apoi volumul de poezii "Ce ramine dintr-un intreg". La 83 de ani, Paul Everac a anuntat asistenta ca poemele scrise sint un fel de "chiverniseala cu viata la care m-am dedat". "Ultima transhumanta", "Deconectare", "Praf stelar" sau "Marea dilema" sint doar citeva din poeziile aplaudate de publicvineri seara. (Cristi IRIMIA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.