Educație

Biserici electorale in loc de monumente

Valentin Muscă
19 oct 2007 1919 vizualizări
La sfirsitul lui septembrie, bisericile din Vrancea au beneficiat de cea mai mare suma alocata de vreun Guvern pentru repararea lor - 3,5 milioane de lei u banii nu s-au dat insa pe criterii obiective, ci pe prietenii si interese politice u biserica Jelaboi, din "parohia" ministrului Vosganian, primeste constant milioane de lei, in timp ce alte parohii vrincene nu au vazut niciodata culoarea banilor u in alocarea fondurilor a fost un adevarat haos, iar Directia pentru Cultura, Protoieriile si Episcopia Buzaului au fost depasite de relatiile preotilor care merg direct la Bucuresti u principalul destinatar al generozitatii electorale a Guvernului a fost "catedrala lui Prunache"

Guvernul Romaniei a facut, cu putin timp inainte de debutul campaniei pentru alegerile in Parlamentul European, cea mai mare "pomana electorala" in domeniul cultelor din istoria postdecembrista a Romaniei. Nu mai putin de 4,6 de milioane lei au fost acordate la 376 de Biserici din Romania, prin Hotarirea Guvernului din 26 septembrie. Din aceasta suma, 3,5 milioane vor veni pentru lacasuri de cult din Vrancea. Cu mici exceptii, banii au fost impartiti, pe criterii absolut arbitrare, unor biserici care au mai primit sume importante de la bugetul de stat in ultimii ani, precum si unor asezaminte care le vor utiliza dupa bunul plac. Pe lista zecilor de obiective care nu au primit nici un leu, desi sint in pericol sa dispara, se numara fosta ctitorie a domnitorului Ieremia Movila de la Vizantea, Manastirea Soveja a domnitorului Matei Basarab si Biserica Domneasca a lui Eustatie Dabija de la Domnesti. Acelasi dispret se manifesta si fata de Biserica "Sfintul Nicolae" din Tabacari ori biserica fanion a armenimii vrincene - Biserica "Sfinta Maria" din Parcul Balcescu. In schimb, pentru unele biserici din Focsani, Ministerul Culturii si Cultelor (MCC) a ajuns "o vaca buna de muls". Daca pentru pictura Manastirii Soveja nu s-a gasit nici un leu, s-au gasit in schimb 200 mii lei (2 miliarde de lei vechi) pentru Schitul recent infiintat la Soveja de anumiti oameni de afaceri bastinasi. Cireasa de pe tortul de coliva al "pomenii electorale" este milionul dat pentru "catedrala lui Prunache", pe care si-l atribuie si Institutia Prefectului si Consiliul Judetean Vrancea.


Ploua cu bani in "Biserica lui Vosganian"


Mai in gluma, mai in serios, cu invidie justificata, unii preoti focsaneni numesc biserica "Adormirea Maicii Domnului" - Jelaboi, din parohia unde a locuit pina de curind familia ministrului Economiei si Finantelor, "Biserica Vosganian". Aceasta pentru ca, de citiva ani, "ploua" cu sute de mii de lei pentru consolidare, restaurare, capela, casa praznicala, etc. Si aceasta in contextul in care edificiul nu este un monument istoric de rezonanta Sovejei sau macar a Manastirii Mera. In septembrie, biserica a primit 400 mii lei, iar sumele primite in ultimii doi ani se ridica la 900 mii lei. De mentionat ca, in decembrie 2005, aici s-a oficiat cununia religioasa a lui Dinu Cocea, cel mai bun prieten al lui Varujan Vosganian, acesta fiind si cel care l-a cununat. Iar pe 8 decembrie 2005, biserica Jelaboi a primit de la Guvern o finantare de 480 mii lei. "Din 1995 si chiar mai inainte am inceput demersurile la Oficiul Monumentelor Istorice pentru a reface acest monument. Au venit specialisti de la Bucuresti, s-a intocmit documentatia si am reusit restaurarea locasului. Faptul ca dl. Vosganian este din aceasta parohie nu este vina mea. Eu chiar nu sint de aici", ne-a spus parintele Tache de la Biserica Jelaboi. Pentru comparatie, la Mera, singura ctitorie voievodala ramasa in picioare din sudul Moldovei, vine anual, cu tiriita, cite o suta de mii de lei, astfel incit lucrarile de restaurare incepute acum trei decenii vor mai dura, cu siguranta, inca pe atit. Pe de alta parte, trebuie recunoscute meritele preotului Tache, in plan misionar, activitatea filantropica prin grija pe care o manifesta pentru saracii din parohia Jelaboi. Trebuie amintita activitatea sa educativa la Liceul Pedagogic si mai ales faptul ca patroneaza una din cele mai mici parohii din Focsani. Dumnezeu l-a recompensat insa si a facut ca ministrul Finantelor sa fie din parohia Prea Cucerniciei Sale.


"Preotii nu mai tin cont de Protoierie si Episcopie"


Asa sustine protoiereul Nicolae Cobzaru, care ne-a spus ca in ultimul timp "preotii nu mai vin la Protoierie sau Episcopie cu dosarele, ci merg direct la Bucuresti". Haosul este asa de mare incit Episcopia a fost depasita de relatiile politice in baza carora se fac finantarile. Institutia bisericeasca s-a sesizat si i-a chemat pe parohii beneficiari ai "pomenii electorale" cu actele la control, pentru a vedea cum si in baza caror documente au primit aceste sume. Potrivit protopopului Nicolae Cobzaru, s-a constatat ca unele parohii care au primit bani aveau documentatia depasita si nici macar nu se regasesc pe listele de prioritati ale Directiei pentru Cultura, ale Protoieriilor si Episcopiei in domeniul restaurarii patrimoniului religios. Curios, prefectul Mircea Dragos ne-a declarat ca proiectele de hotariri de Guvern au fost facute impreuna cu cei de la Protoierie. "Au fost facute mai multe proiecte de Hotariri de Guvern si s-au ales dintre ele mai multe biserici pentru care s-au dat bani. Vor mai veni fonduri pentru biserici si in perioada urmatoare, in mod sigur, deoarece am vorbit cu cei de la Ministerul de Finante. Prefectura, in colaborare cu Protoieria a intocmit proiectele. Mai mult insa s-a ocupat Protoieria, pentru ca ei stiau mai bine ce obiective aveau nevoie de fonduri", ne-a spus prefectul Mircea Dragos. Protoiereul Nicolae Cobzaru il contrazice insa pe reprezentantul Guvernului in teritoriu si sustine ca a facut propunere doar pentru catedrala "Cuvioasa Paraschiva". "Nu este adevarat ce spune Prefectul. Am intocmit cerere doar pentru catedrala. Lista cu celelalte biserici am primit-o de la Episcopie si Episcopia a primit-o la rindu-i de la Bucuresti, dupa ce Guvernul a dat Hotarirea. Preotii nu mai respecta un anumit cadru care exista la Protoierie. Trec peste noi si merg cu dosarele la Bucuresti. Dovada este faptul ca au fost chemati la Episcopie cu dosarele, sa faca dovada cu documente pentru banii pe care i-au primit. Noi nici nu mai stim numele parohiilor care au depus dosare la Bucuresti", ne-a precizat si pr. Nicolae Cobzaru.


500 de mii lei pentru "pensiunea" de la Dalhauti


Despre dezastrul din patrimoniul religios al Manastirii Dalhauti jurnalul nostru a relatat in mai multe rinduri, iar situatia a ajuns cunoscuta pe plan national si international, prin intermediul internetului. Printr-un demers incredibil, in 2004, Manastirea, cu ajutorul Primariei Cotesti, a incercat scoaterea asezamintului de pe Lista Monumentelor Istorice pentru a putea construi in voie chilii si camere pentru pelerini si turisti. La Dalhauti te intimpina niste constructii din beton si termopane pe partea stinga, care seamana a pensiune de trei margarete, in timp ce pe dreapta a crescut toamna trecuta o clopotnita de toata rusinea. La citeva sute de metri de termopanele de la intrare inca mai poate fi admirata ruina bisericii "Sfintii Imparati Constantin si Elena" si urmele fostei Scoli Monahale zidite de eruditul episcop Dionisie Romano, la 1859. Pentru a salva acest edificiu, Guvernul Romaniei nu a acordat acum nici un leu, autoritatile bisericesti de la Buzau si Focsani, ca si cele locale din Cotesti, lasindu-l in mod deliberat sa se distruga. Guvernul a alocat in septembrie 500 mii lei, oficial pentru introducerea iluminatului electric in manastire. In realitate insa, potrivit informatiilor pe care le detinem, se pare ca din acesti bani vor continua lucrarile pensiunii monahale. Paraschiv Usturoi, directorul Directiei pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National Vrancea, institutia cu responsabilitati in domeniu, ne-a spus ca a aflat din presa despre alocarea acestor fonduri. "Am aflat din presa despre bisericile care au primit fonduri prin aceasta Hotarire de Guvern si nu pot sa comentez nimic pe acest subiect. Doar ca institutia pe care o conduc a reusit sa pastreze statutul de monument istoric al asezamintului de pe Valea Dalhautiului", ne-a spus directorul Paraschiv Usturoi.


Sume mari pentru chiliile de la Varzaresti


La Varzaresti situatia este la fel de incerta ca la Dalhauti, asupra utilizarii celor 500 de mii de lei veniti prin Hotarire de Guvern. Aici dimensiunile haosului sint pe masura importantei asezamintului monahal. Pictura realizata cu greu in anii din urma in Biserica "Sfintul Gheorghe" nu pare sa fie pe placul conducerii Episcopiei Buzaului si Vrancei, astfel ca ar urma sa fie data jos. In plus, banii veniti de la Guvern vor fi folositi pentru reconstructia chiliilor si nu a bisericilor, asa cum ne-a confirmat protoiereul Negoita Boghina. "S-a inaintat un proiect pentru refacerea chiliilor si a vechii staretii. Dupa cum stiti, biserica este monument istoric si de aceasta se ocupa cei de la Oficiul Monumentelor Istorice", ne-a spus Negoita Boghina. Se pare ca la Varzaresti se va intimpla acelasi lucru ca la Manastirea Tarnita, unde au venit 500 de mii lei in decembrie 2005, iar banii nu au fost cheltuiti nici azi. Institutia Prefectului nu a stiut, cind a intocmit lista cu prioritati, ca valoarea Manastirii Varzaresti nu o dau chiliile, ci cartile vechi care zac abandonate in cele doua biserici si pe care nici statul, nici autoritatile bisericesti de la Buzau nu au de gind sa le salveze. Daca ministrul Vosganian si politicienii locali vor acorda in continuare bani de la Guvern, in mod haotic si pe criterii subiective, fara sa ceara avizul institutiilor cu responsabilitati in domeniu, banii nu vor ajunge niciodata la monumentele istorice care au nevoie de finantare. Milioanele vor ajunge doar la bisericile unde politicienii participa la cununii si botezuri pompoase, asa cum este cazul Bisericii Jelaboi. In ceea ce priveste "catedrala lui Prunache", pe care Gigi Becali dorea sa o transforme in locomotiva electorala in Focsani pentru europarlamentare, aceasta a fost elegant "furata" de PNL si PSD. (Valentin MUSCA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 5

Adaugă comentariu
, acum 739397 zile, 12 ore, 33 minute, 17 secunde
nu stiu d c ati mai pus poza de la manastirea dalhlauti?? biserica care este in poza este o ruine si nu are ce sa-i mai fak nimeni nici dumnezeu! nu conteaza k se construiec biserici electorale citeste integral
, acum 739397 zile, 12 ore, 33 minute, 17 secunde
mai mariusica, nu crezi ca avem biserici la toate colturile? unde te uiti doar carciumi si biserici. ne-am cam saturat de preoti la toate sindrofiile. nu este o adunare fara preot. pe timpul lu i citeste integral
, acum 739397 zile, 12 ore, 33 minute, 17 secunde
MAI LUDMILICO,MAI ,N-O MAI FACE ATAT DE MULT PE DESTEAPTA SI NU MAI ATACA BISERICA...NU ESTI DECAT O SECTANTA NENOROCITA CARE NU FACE DECAT SA IMPROASTE CU NOROI IN BISERICA.IA CAUTA SA-TI MAI VEZI DE citeste integral
, acum 739397 zile, 12 ore, 33 minute, 17 secunde
tovarasu florin, nu de Biserica am vorbit, ci de banii aruncati pe biserici. parca ai fi frate cu ben laden, asa de crestineste vorbesti. tare sarac mai estu cu duhul. nu esti departe de marius citeste integral
, acum 739397 zile, 12 ore, 33 minute, 17 secunde
FOARTE MARE DREPTATE. Asa este i sunt de acord cu cele scrise de Dl. V. R. Musca. Aici cred ca este un complex de imprejurari:in privinta monumentelor istorice, decizia nu apartine Protoieriei ci citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.