Educație

15 şcoli cu probleme cu numai o săptămână înainte de debutul noului an şcolar

Mihaela Vlădescu
31 aug 2017 2865 vizualizări

Un raport al IŞJ arată că în 15 şcoli nu sunt întrunite toate condiţiile pentru a începe noul an şcolar u prefectul de Vrancea solicită un raport exact al implicării primarilor în rezolvarea problemelor şcolilor

Anul şcolar începe pentru elevi de peste 10 zile, iar în Vrancea sunt şcoli cu probleme. Cel puţin aşa se arată într-un raport al Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Vrancea prezentat joi în cadrul Colegiului Prefectural de către inspectorul general adjunct al instituţiei, Aurel Şelaru. Potrivit documentului, 15 unități de învățământ înregistreză probleme la începutul anului școlar 2017-2018. „La Grădinița cu Program Prelungit Nr. 23 Focșani, pentru finalizarea lucrărilor de reparații, este necesară vopsirea holului și a grupurilor sanitare. La Grădinița cu Program Prelungit Nr. 18 Focșani, pentru finalizarea lucrărilor de reparații, sunt necesare placarea cu gresie a vestiarelor personalului nedidactic și înlocuirea tâmplăriei vechi a vestiarelor. La Grădinița cu Program Prelungit Nr. 17 Focșani, pentru funcționarea în condiții optime și finalizarea lucrărilor de reparații, este necesară alocarea sumei de 40.000 lei, pentru scoaterea lambriului, refacerea tencuielii, vopsit, înlocuirea gresiei deteriorate, repararea gardului împrejmuitor, dezinsecția celor două unități preșcolare. La Clubul Copiilor Odobești, grupul sanitar este situat în afara clădirii, iar unitatea este lipsită de instalație de apă curentă. La Școala Gimnazială Jitia – structura Școala Primară Cerbu și structura Școala Primară Măgura, se impune continuarea lucrărilor de construcție. La Școala Gimnazială „Principele Șerban Ghica și Principesa Aristița Ghica” Sihlea, Școala Gimnazială Sihlea și Școala Gimnazială Voetin dispun de mobilier școlar învechit și degradat. Școala Gimnazială Sihlea nu are autorizație sanitară, dar beneficiază de avizul MDRAP privind aprobarea fondurilor necesare construirii de noi localuri de școală. Grădinița Voetin nu are autorizație sanitară, dar beneficiază de fonduri prin PNDL necesare reabilitării. Școala Gimnazială Voetin nu are autorizație sanitară și nu beneficiază de avizul MDRAP privind aprobarea fondurilor necesare construirii de noi localuri de școală. La Școala Gimnazială Țifești, nu a putut fi achiziționat mobilier școlar nou, din lipsă de fonduri. La Școala Gimnazială Vînători – structura Școala Gimnazială Mirceștii Noi și Grădinița cu Program Normal Mirceștii Noi, igienizarea este efectuată în proporție de 50%, întrucât se efectuează lucrări de reabilitare a clădirii”, se arata în raportul prezentat.

Bani pentru Şcoala Şindrilari, microbuz pentru Şcoala Vulturu

Potrivit aceluiaşi document, la Liceul „Simion Mehedinți” Vidra au rămas de realizat reparații la exteriorul localului unității, finalizarea interioarelor la internatul unității și la atelier, precum și curățenia în curtea școlii. La Școala Gimnazială Nr. 1 Șindrilari - Școala Primară Răiuți și Grădinița Răiuți este necesară achiziționarea de mobilier școlar nou. Bugetul școlii nu suportă o astfel de investiție, astfel încât conducerea unităţii de învăţământ a solicitat ajutorul IŞJ pentru alocarea a 30.000 lei necesari dotării celor două săli de clasă, a cancelariei și a vestiarului grădiniței. Primăria Reghiu a comunicat conducerii școlii că există fonduri doar pentru finalizarea construcției, dar nu și pentru dotări. “La Școala Gimnazială Ruginești urmează a fi achiziționat de către Primăria Ruginești materialul lemnos destinat încălzirii școlii. La Școala Gimnazială Vulturu este necesar un microbuz cu o capacitate mai mare pentru transportul elevilor. Demersurile sunt efectuate de către Consiliul Local Vulturu. La Școala Gimnazială „Ștefan cel Mare” Bîrsești, acțiunile de igienizare vor fi finalizate în jurul datei de 7 sept. 2017. În perioada următoare, autoritățile locale vor realiza modificări la ambele școli, cu scopul obținerii autorizațiilor de securitate la incendiu. La Școala Gimnazială Nr. 7 Focșani se află în execuție lucrări în vederea obținerii autorizației de securitate la incendiu. La unitățile aflate în subordine, lucrările de igienizare sunt în curs de efectuare. La Colegiul Național „ Al. I. Cuza” Focșani, în clădirea Anexa C reparațiile și zugrăvelile s-au efectuat parțial. Clădirea necesită o renovare generală. La clădirea corp A, igienizarea s-a efectuat parțial”, se mai arată în documentul IŞJ.

Prefectul vrea să ştie cât de implicaţi au fost primarii

Alte 6 unități de învățământ se află în proces de reabilitare, fiind vorba de Școala Urechești, Școala Broșteni, Școala Tănăsoaia – structura Feldioara, Școala Gimnazială Vidra, Școala Nr. 1 Mera, Școala Slobozia Ciorăști. „Apreciem că, la nivelul ISJ Vrancea, cea mai mare parte a unităților de învățământ sunt apte pentru începerea anului școlar 2017-2018 în bune condiții”, se mai arată în raport. Prefectul Sorin Hornea a cerut reprezentantului IŞJ ca până la finele săptămânii viitoare să transmită o nouă situaţie  a şcolilor unde au fost găsite probleme. „Am apreciat că cea mai mare parte a unităţilor sunt apte pentru începerea anului şcolar, dar vreau să vă rog ca până vineri, 8 septembrie, să ne transmiteţi şi nouă dacă la cele 15 unităţi de îmvăţământ angajamentul primarilor a fost respectat, în sensul de a începe anul şcolar. Să verificăm ca să nu fie probleme în acest sens,” a cerut prefectul. (M. VLĂDESCU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.