Educație

Ana Maria Botezatu, premiata la Toamna Buzoiana

Valentin Muscă
16 oct 2007 1192 vizualizări
Premiata si apreciata mai mult in celelalte judete, artista doreste sa incinte vrincenii la Festivalul Viei si Vinului, Bachus - 2007

Focsaneanca Ana Maria Botezatu a obtinut Premiul "Mina Pislaru" la Festivalul "Toamna Buzoiana" de la Nehoiu, editia a XXXVIII-a, desfasurat intre 12 si 14 octombrie. "Nu este primul premiu din acest an pe care-l obtin la concursuri nationale de folclor. Mi-as dori insa sa pot participa si la festivaluri vrincene pentru ca doresc sa fiu un nume cunoscut mai intii in judetul nostru. Mi-ar placea sa incint vrincenii la Festivalul Viei si Vinului din aceasta toamna", ne-a spus tinara speranta a muzicii populare vrincene. Pentru cei care o cunosc mai putin - intrucit este invitata mai mult la concursuri si festivaluri din tara, decit la manifestarile folclorice din Vrancea - Ana Maria Botezatu este o interpreta din tinara generatie, care incearca sa-si faca un nume in muzica populara. Absolventa a Colegiului National Cuza, este studenta in anul I la Facultatea de Muzica din Bucuresti si urmeaza in paralel Facultatea de Stiinte Politice a Universitatii "Al. Ioan Cuza" din Iasi. Aproape ignorata pe plan local de institutiile de cultura cu responsabilitati in domeniul folclorului, Ana Maria Botezatu ar putea fi invitata ideala a festivalurilor vrincene pentru ca tinara artista este o persoana care face cinste folcorului vrincean. Numai in ultimii ani a obtinut mai mult de zece premii la festivaluri din toate colturile tarii, de la Mamaia si Eforie Nord, pina la Bistrita-Nasaud, Sibiu si Rimnicu-Vilcea si a obtinut un premiu pentru autenticitate chiar la Vatican. "Directia pentru Cultura sustine participarea tinerilor artisti vrinceni la festivaluri si incearca sa promoveze afirmarea celor tineri pentru ca in Vrancea este nevoie in domeniul folclorului de un anumit schimb de generatii si de afirmarea unor tineri care inca sint tinuti departe de prima scena locala, cu toate ca sint apreciati si premiati in celelalte judete", ne-a spus Paraschiv Usturoi, directorul Directiei pentru Cultura Vrancea. Editia 2007 a traditionalului festival buzoian a adus vrincenilor, pe linga premiul Anei Maria Botezatu, si premiul al II-lea, la instrument, pentru nerejanul Vasile Dudu. Intimplator, Ana Maria Botezatu si Vasile Duda au facut parte cindva din Ansamblul Folcloric "Tara Vrancei". Focsaneanca a plecat la defunctul Ansamblu "Doina Vrancei", unde a ajuns din prima saptamina solista, iar Vasile Duda s-a trezit in noiembrie 2006 fara loc de munca. (V.M.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.