Educație

Catedre noi, la pretransfer si restringeri de activitate

Camelia Stănilă
26 apr 2005 799 vizualizări
Astazi vor fi rezolvate cererile pentru invatatori si educatoare, unde situatia este mult mai delicata. Oficialii din invatamint spun ca sint restringeri de activitate ramase nerezolvate si din 2003.

Cadrele didactice din invatamintul gimnazial si liceal, care au dorit sa se transfere de la o unitate de invatamint la alta, au primit ieri posturi noi, in cadrul unei sedinte publice, ce a avut loc la Grupul Scolar de Industrie Usoara Focsani. Pentru acesta etapa a mobilitatii cadrelor didactice, peste 85 de profesori de toate specialitatile, inclusiv cele tehnice, si-au depus dosarul pentru petransfer sau restringeri de activitate. Fiecare cerere a primit un punctaj din partea Inspectoratului Scolar, pe baza caruia s-au realizat si prioritatile. "Intii se rezolva pretransferurile, insa nu se poate opta pentru posturile destinate restringerilor de activitate. Se poate insa opta pentru unul din posturile eliberate in urma pretransferului", a precizat, chiar de la inceputul sedintei, inspectorul general adjunct Mihai Ladaru, presedintele comisiei de mobilitate. Stabilirea prioritatii a fost chiar obiectul nemultumirii unei profesoare de limba franceza, aflata in restringere totala de activitate. Aceasta a intrebat de ce nu are prioritate in fata celorlalti colegi, avind punctajul cel mai mare. Tot din acest motiv, un alt cadru didactic a contestat punctajul. Mihai Ladaru a mai pus in vedere ca miscarile de personal nu se pot face decit pentru acelasi nivel de invatamint, iar la pretransferuri pentru apropiere de domiciliu, doar pe posturi cu viabilitate de 4 ani sau peste.

Nu toti dascalii au fost multumiti

Din pacate, nu toti dascalii prezenti ieri la sedinta publica au fost multumiti, unii chiar au renuntat la cererea de pretransfer din cauza ca postul vizat a fost ocupat de cineva cu punctaj mai mare. Pe de alta parte, unii profesori s-au aratat destul de dezinteresati de situatia lor, necunoscind nici macar ce posturi au la dispozitie. La discipline precum limba romana sau limbile straine, sedinta a decurs fara prea mari probleme. Printre cei care au solicitat pretransfer s-a numarat si renumitul profesor de limba romana Culita Usurelu, care a renuntat la catedra de la Grupul Scolar de Constructii Montaj pentru una la Grupul Scolar Agricol Odobesti. Comisia de mobilitate au intimpinat insa ceva greutati la rezolvarea situatiei profesorilor de la disciplinele reale. Un profesor de matematica chiar a inceput sa injure in fata tuturor celor prezenti, pe motiv ca o colega nu a solicitat un post liber la ea in comuna, pentru ca el sa poata preda mai aproape de domiciliu. "Peste 80% din restringerile de activitate au fost rezolvate. Asa cum au decurs lucrurile, nu ne asteptam la prea multe contestatii, pentru ca si comisia a respectat metodologia. Nu au fost semnalate luari de pozitie, a fost doar o singura situatie in cazul in care posturile oficiale pentru restringeri de activitate nu au putut fi optate la pretransfer. Aceste posturi neocupate intra pentru urmatoarele etape ale mobilitatii", a precizat inspectorul general adjunct Mihai Ladaru. Circa 100 de cereri de pretransfer si restringerile de activitate pentru educatoare si invatatori vor fi rezolvate astazi, incepind cu ora 9.00. Mihai Ladaru a precizat ca va fi o situatia mai dificila la restringerile de activitate din invatamintul primar, indeosebi pentru 20 de cazuri de invatatori din Focsani care nu-si regasesc rezolvarea pe posturi vacante la nivelul municipiului. De aceea oficialii din invatamint se asteapta la nemultumiri din partea celor obligati sa opteze pentru mediul rural. Inspectorul Ladaru spune ca sint restringeri nerezolvate si din anul 2003, iar acestea vor avea prioritate, in functie si de punctaj. Cadrele didactice din invatamintul prescolar si primar sint asteptate la cantina Grupului Scolar de Industrie Usoara Focsani.

Popoiu vrea sa rezolve situatiile speciale de mobilitate

Inspectorul general al ISJ, Danut Popoiu, si-a aratat intentia de a rezolva situatiile deosebite de mobilitate, ramase nerezolvate in anii anteriori. "Dorim un alt mod de a interpreta legea, mai transparent, pentru ca am intrat in posesia unor cazuri care nu au fost rezolvate in anii anteriori, din diverse motive. Este si cazul a doua invatatoare care fac naveta in cruce, de la Coza la Tataranu si invers. Cu acordul ambelor parti, lucrurile trebuie sa reintre in normal. Este o rigiditate in ce priveste regulamentul, iar lucrurile trebuie justificate la Minister si din punct de vedere omenesc. Eu imi asum raspunderea pentru semnatura e care o dau, pentru ca este si in beneficiul copiilor sa aiba un invatator din sat, care sa fie mereu cu ei. Nu dorim nici ca din cauza calitatii procesului de invatamint oamenii sa faca miscari disperate, de a muta elevii la oras", a afirmat Danut Popoiu. Acesta a precizat ca astfel de cazuri vor fi discutate in Consiliul de Administratie, pentru a se gasi o rezolvare.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.