Educație

Cazul preotului Poiana dezbatut la Ateneu

Valentin Muscă
10 oct 2007 980 vizualizări
Manifestarea a fost boicotata subtil de reprezentantii administratiei publice locale si de conducatorii Bisericilor ortodoxe si catolice u cazul preotului Dumitru Poiana din Ruginesti a fost subiect de discutie prin ineditul situatiei

Asociatia Nationala pentru Apararea Libertatii Religioase "Constiinta si Libertate" a organizat ieri, la Ateneul Popular "Mr. Gh. Pastia" Focsani, o masa rotunda pe tema, oarecum abstracta, "Administratia publica si religia". Cu o asemenea tema si cu boicotul tacit din partea conducerii Bisericilor Ortodoxe si Catolice locale, manifestarea a avut totusi printre participanti trei preoti ortodocsi, nici unul insa cu functie de raspundere in administratia bisericeasca vrinceana. Acelasi boicot s-a simtit din partea administratiei publice locale, doar doua primarii fiind reprezentate, respectiv Focsani si Odobesti. Este la fel de adevarat ca nici unii din conferentiarii special invitati nu stapineau notiunile despre care vorbeau, facind la un moment dat un talmes-balmes din subiectul dezbaterii. Din interventiile celor prezenti, inclusiv a judecatorului Toni Neacsu, presedintele Tribunalului Vrancea, a reiesit ca subiectul este unul sensibil si pe viitor va trebui tratat ca atare. Avocatul american Lee Boothby, vicepresedinte al Academiei Internationale pentru Libertate Religiei si a Credintei, a expus celor din sala pozitia americana fata de administratie si religie. "In SUA problema nu se pune ca in Romania. Nu esti obligat sa mergi sa te inregistrezi cu Biserica decit doar daca Biserica respectiva are nevoie de un anumit act din partea statului. In rest, in SUA libertatea religioasa e deplina", a spus Lee Boothby, oarecum surprins de legislatia romaneasca in domeniu.


"Parohia nu mai exista"


Surpriza cea mai mare a venit din partea preotului caterisit Dumitru Poiana din Ruginesti, care a prezentat cazul sau atipic, atit prin hotaririle judecatoresti in ceea cel priveste, cit si prin pozitia Episcopiei Buzaului si Vrancei fata de parohie. Reprezentantul american si-a notat cele spuse de preotul Poiana si va face din cazul sau un exemplu deloc pozitiv pentru libertatea religioasa din Vrancea. "Am miine (azi - n. r.) 4 procese cu Episcopia la Judecatoria Adjud. Ceea ce nu inteleg judecatorii este ca parohia nu mai exista. Sintem asociatie cu drepturi aparate de Constitutie si de Legea Cultelor. Or, ei ne judeca in continuare ca si cum am fi parohie a Episcopiei Buzaului. Episcopia nu poate sa ne ia ceea ce nu-i apartine", ne-a spus preotul Dumitru Poiana. Dezbaterea a fost condusa de Viorel Dima, secretarul general al Asociatiei "Constiinta si Libertate". Printre invitati s-a aflat si un reprezentant special din Ministerul Culturii si Cultelor, precum si Paraschiv Usturoi, directorul Directiei pentru Cultura, care a semnalat lipsa liderilor religiosi din sala. "Ar fi fost de dorit ca o asemena dezbatere sa reuneasca pe toti conducatorii locali ai cultelor, deoarece tema discutiilor este de actualitate. Se vede ca mai avem mult de lucrat la nivelul mentalitatilor pentru a ajunge la un ecumenism real, nu doar declarativ", a spus Paraschiv Usturoi. (Valentin MUSCA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.