Educație

Profesorii chiulesc pe rupte in mediul rural

Camelia Stănilă
9 oct 2007 1348 vizualizări
O anonima l-a determinat pe inspectorul general Iordache Bostan sa faca o verificare la Scoala Urechesti

Seful Inspectoratului Scolar, Iordache Bostan, a inceput sa constate ca multi profesori chiulesc zile intregi in aceasta perioada, mai ales in mediul rural unde recolta cimpului pare o prioritate mai mare decit munca la catedra. O astfel de situatie i-a fost adusa in atentie printr-o anonima, primita din partea unui parinte din comuna Urechesti. Acesta a amenintat ca-si va muta copilul la Focsani, pentru ca la Scoala nr. 1 Urechesti nu se fac orele de romana, matematica si franceza. Practic, din 7 profesori ai scolii, jumatate lipsesc cu zilele. "M-am saturat sa-mi dau baiatul la scoala sa stea geneaba. Profesorii ori nu vin, ori le dau teme si apoi pleaca de la ore. Imi vad zilnic copilul suparat ca nu-si poate face tema. Vrem profesori capabili, vreau ca fiului meu sa-i placa scoala, nu sa fuga de ea", se arata in citeva rinduri din scrisoarea anonima ajunsa la Inspectoratul Scolar. Iordache Bostan a decis sa verifice aspectele semnalate chiar ieri dimineata, la 7.45 fiind in curtea scolii. Seful invatamintului vrincean a ramas surprins sa gaseasca doar femeia de serviciu in scoala, dar mai ales sa afle ca orele incep la 8.15, nu la 8.00 cit ar fi normal. "Eu n-am dat aprobare pentru asa ceva. Legea spune clar ca orele incep la 8.00, nu cum vrem noi, in functie de autobuz", a precizat Iordache Bostan, care a dispus remedierea acestui aspect chiar de lunea viitoare.


Copiii de gradinita, preluati de femeia de serviciu


Asteptind inceperea orelor de curs la scoala generala, Iordache Bostan a decis sa faca o vizita la primarie si la gradinita din localitate, unde iarasi a descoperit citeva nereguli in privinta inceperii programului. "Am gasit o grupa nesupravegheata, iar la alta locul educatoarei era tinut de femeia de serviciu. Educatoarele au venit la ora 8 si 5 minute. Educatoarea trebuie sa vina mai devreme, sa preia copilul de la parinti. O sa merg si la gradinitele din oras, sa vad cum procedeaza", a mai atentionat seful ISJ. Reintors la Scoala nr. 1 Urechesti, Bostan a descoperit ca profesorul de engleza lipsea, in timp ce de la directorul Silvia Perisan a primit explicatii in privinta lipsei profesoarei de franceza, aflata in concediu medical de mai bine de o saptamina. "Parintele avea dreptate, dar nu stia motivul. Nu e vina doameni profesoare ca are concediu medical, dar totusi nu inteleg de ce nu s-a gasit un inlocuitor", a afirmat Iordache Bostan.


"Cum sa nu iei in seama anonimele?"


In conditiile in care sesizarea de la Urechesti s-a confirmat in proportie de cel putin 30%, seful ISJ a precizat ca va lua in considerare si anonimele care ii ajung pe birou. Si aceasta pentru ca multi parinti se tem sa reclame anumite aspecte negative din scoli, pentru ca acest lucru sa n-aiba repercusiuni asupra copiilor lor. "In invatamint trebuie sa acorzi atentie si anonimelor. Nu spun ca toate se confirma, nici asta nu s-a confirmat decit 30%...", a precizat Iordache Bostan, care a recunoscut si faptul ca astfel isi incarca si mai mult agenda zilnica. Seful ISJ a amenintat si cu verificari mai dese prin scoli, mai ales ca a descoperit ca lucrurile nu sint chiar asa bune pe cit le credea la un moment dat. (Camelia STANILA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.