Educație

învatamintul simultan va avea cel putin 4 elevi

Camelia Stănilă
8 oct 2007 1007 vizualizări
Materiile pentru tezele unice trebuie insa predate separat elevilor, potrivit dispozitiilor date de Ministerul Educatiei

Clasele simultane se vor putea infiinta cu minim 4 elevi, din cel putin doua clase diferite, potrivit unui ordin aprobat la sfirsitul lunii septembrie de ministrul Educatiei, Cristian Adomnitei. Potrivit noilor norme pentru completarea Ordinului 3281/16.02.2006 privind functionarea invatamintului preuniversitar cu predare simultana, 4 elevi de clasa I vor invata la un loc cu alti 4 din clasa a III-a, spre exemplu. Prevederile aprobate de ministrul Adomnitei au fost facute in conditiile in care numarul elevilor care frecventeaza invatamintul simultan a scazut dramatic in ultimii ani. Chiar si parintii au inceput sa caute posibilitati pentru a-si muta copiii in scoli cu predare normala, chiar daca asta inseamna de multe ori o naveta destul de greu de suportat de catre micuti. Pentru clasele I-IV, insa, astfel de solutii nici nu intra in discutie. Si in Vrancea, zeci de scoli mici din mediul rural au invatamint simultan, la clasele I-IV existind astfel de situatii si in apropierea oraselor. Scolile din Calimanesti, Haret si Doaga - Marasesti, la Unirea- Odobesti, la Dumbrava, Neicu, Satu Nou si Crucea de Sus - Panciu, dar si la Burcioaia si Siscani- Adjud, dar si cele de la Colacu- Valea Sarii, Spinesti si Poiana- Vrincioaia, Calienii Vechi- Nanesti, Rucareni-Soveja, Viisoara- Paunesti, Andreiasu de Sus, Catauti- Chiojdeni, Lastun si Motnau- Dumitresti, Prahuda- Paltin, Tiritu- Poiana Cristei, Dealu Lung- Gura Calitei se numara pe lista unitatilor de invatamint cu invatamint simultan. Cum la nivel gimnazial invatamintul simultan se organizeaza mai mult in localitatile izolate si unde nu exista posibilitati de naveta, Ministerul Educatiei, Cercetarii si Educatiei (MECT) a impus noi reguli pentru materiile ce vor fi sustinute la tezele cu subiect unic, pentru a nu-i dezavantaja pe elevii din unitatile mici. "La clasele cu predare in regim simultan, predarea disciplinelor la care se sustin teze cu subiect unic (inclusiv limba materna, unde este cazul) se face separat, indiferent de numarul elevilor, inclusiv acolo unde efectivul este de cel mult 9 elevi", se arata in noul Ordin al Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului. (C. STANILA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.