Educație

ISJ vrea ca dascalii sa se mindreasca cu meseria lor

Camelia Stănilă
6 oct 2007 787 vizualizări
Inspectoratul Scolar a gasit o modalitate pentru a stimula cadrele didactice si a-i face mindri de "nobila titulatura de dascal".

Profesorii trebuie sa-i si respecte pe elevi, dupa cum apreciaza inspectorii scolari

Sefii invatamintului au intocmit un material care va fi distribuit directorilor, prin care se incearca a se da un raspuns intrebarii "De ce ati decis sa deveniti dascal?". Pentru a dovedi ca mai sint si cadre didactice care profeseaza din vocatie, nu doar pentru ca n-au alta alternativa, printre raspunsurile elaborate de inspectori se numara si unele de genul: "Pentru ca sinteti un poet care creeaza un vast mozaic de curiozitati si secrete care asteapta sa fie dezvaluite odata cu inceperea ciclului de invatare", "Pentru ca sinteti un fizician care imbina magia, logica, gindirea si uimirea la aflarea schimbarilor, proprietatilor si interactiunilor din univers", "Pentru ca sinteti un arhitect care daruieste fiecarui elev o baza solida, avind insa tot timpul viziunea structurii magnifice care va rasari in viitor" sau "Pentru ca sinteti un gimnast care incurajeaza contorsionarile gindurilor si ajuta la flexibilitatea si intarirea ideilor".

Iar cei care se regasesc in aceste descrieri merita titulatura de DASCAL, dupa cum apreciaza reprezentantii Inspectoratului Scolar. Acestia intentioneaza sa induca, prin acest material, si un comportament pozitiv al dascalului in raport cu elevii. Astfel, inspectorii au dat si citeva indicatii pentru cadrele didactice, pentru a se purta respectuos cu copiii si adolescentii. "Comportamentul unui copil este modelat dupa comportamentul celor mai importante persoane pentru el: parintii si profesorii lui. Daca un copil este abuzat, el va abuza pe altii la rindul lui. Daca il vei trata cu amabilitate, copilul va creste si ne asteptam ca si el sa trateze pe altii cu amabilitate. Amabilitatea incepe cu cuvintele «Te rog» si «Multumesc». Zimbetul este cel mai eficient mijloc de a crea un climat pozitiv, de a dezarma o persoana suparata si de a transmite mesajul «Nu te teme de mine, sint aici ca sa te ajut!». Nu poti iubi pe toata lumea, dar poti sa le dai nelimitat o atitudine pozitiva", sint citeva din sugestiile elaborate pentru dascali. (C. STANILA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.