Educație

N. C. Munteanu, Ultimii sapte ani de acasa

Valentin Muscă
6 oct 2007 691 vizualizări
La trei decenii de la expulzarea din tara, Nicolae Constantin Munteanu - vocea de aur a "Europei libere" din Pufestii Vrancei - este prezent pe piata editoriala cu o emotionanta lucrare autobiografica.

Originar din Pufesti, jurnalistul a fost intre 1980 si 1989 una din vocile de aur ale "Europei libere"

"Ultimii sapte ani de acasa. Un ziarist in dosarele Securitatii" (Ed. Curtea Veche, Bucuresti, 2007) revela aspecte necunoscute ale celui care a avut curajul in 1977 sa se alature protestului dizidentului Paul Goma. Rezultatul a fost firesc, in septembrie acelasi an primind pasaportul pentru a parasi volens nolens Romania. Volumul de fata ne prezinta fatete mai putin cunoscute ale autorului din perioada cind anchetat fiind de Securitate a dat oarecare note informative, in arhivele Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii aflindu-se mai multe dosare cu numele sale de cod. Cum a lucrat in Televiziune in perioada "revolutiei culturale" de la inceputul anilor 70, aflam din ultima sa carte maniera in care se incerca racolarea informatorilor din rindul angajatilor si mai ales atmosfera apasatoare ale acelor ani. Este trist ca intr-un judet cu mai multe reviste decit scriitori autentici, unde pina si unii reciclati directori ai unor institutii de cultura scot reviste in loc sa organizeze evenimente culturale, numele acestui celebru jurnalist vrincean este inca necunoscut. La fel cum nu am intilnit nici numele, cel putin la fel de celebru, al regretatului jurnalist Victor Frunza din Dumitresti, despre care, in timpul vietii, nici un jurnal local nu a scris vreun rind ori numele savantului Virgil Cindea, ignorat total in timpul vietii. Institutiile vrincene vor acorda si in acest an miliarde pentru bahice festivaluri autumnale, dar nu au reusit sa organizeze vreodata o intilnire cu adevaratele personalitati nascute pe aceste paminturi si ajunse celebre ailleurs. (Valentin MUSCA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.