Educație

Numarul mare de optionale sufoca elevii

Mihaela Beșleagă
5 oct 2007 670 vizualizări
Aceasta este opinia sefului invatamintului vrincean, Iordache Bostan, care acuza unii directori de scoli ca aglomereaza inutil planul de invatamint cu ore suplimentare

Ministrul Mediului si Dezvoltarii Durabile (MMDD), Attila Korodi a propus de curind ministrului Educatiei, Cristian Adomnitei, elaborarea unui proiect legislativ prin care sa se introduca in scoli sau sa se suplimenteze, acolo unde este cazul, ore de educatie ecologica, sau acest curs sa se regaseasca in alte materii predate in scoli, cum ar fi fizica sau geografia. Cu aceasta ocazie, intrebat cum comenteaza initiativa ministrului Mediului, inspectorul general al ISJ, Iordache Bostan, a atras atentia asupra supraaglomerarii planului de invatamint, care devine o corvoada pentru elevi. El acuza unii directori de scoli ca supraincarca planul de invatamint, pentru a mari normele cadrelor didactice, fara sa se gindeasca la consecintele negative resimtite de elevi o data cu aglomerarea orarului. "As fi de acord cu introducerea unei ore de educatie ecologica, dar cu o conditie importanta: eliminarea unui alt obiect din actualul plan cadru de invatamint, care este deja supraaglomerat si greu de suportat de elevi. Unii directori aglomereaza acest plan, introducind maximul de ore optionale, pentru a-si ridica numarul normelor la catedre, in loc sa mearga pe minimum, cum ar fi mai bine pentru elevi. Citeodata numarul de optionale este prea mare, de aceea copiii se pling ca sint supraincarcati si de multe ori nu dau randament", a mai adaugat inspectorul sef al ISJ. "Generalul", profesor de matematica, a marturisit ca, daca ar fi in situatia de a renunta la o materie pentru introducerea orei de ecologie, la nevoie ar renunta si la o ora de matematica, acolo unde este necesar. Seful invatamintului vrincean a spus ca in principiu este de acord cu introducerea unei ore de ecologie in scoli, atit timp cit vine in sprijinul culturii generale a copiilor. "Consider ca este o idee binevenita daca in planul de invatamint s-ar introduce o ora despre cunoasterea mediului. Ar prinde bine pentru educatia generala a copiilor, atita timp cit informatiile sint prezentate intr-o maniera practica, din care copii au de invatat ceva concret. Pregatirea practica ii foloseste copilului in mod esential in viata, nu cunostintele teoretice la nivel ridicat, care sint atit de raspindite in scoala romaneasca, cunostinte ce nu sint intelese si nu sint utile unor copii la o virsta frageda", a declarat "generalul" Bostan. (Mihaela BESLEAGA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.