Educație

Tudora Ciobotaru, Monografia Colegiului Unirea

Valentin Muscă
3 oct 2007 968 vizualizări
Profesoara Tudora Ciobotaru ofera uniristilor un dar la 140 de ani de la infiintarea uneia din cele mai prestigioase institutii de invatamint din Focsani.

Este "povestea" in nume si date a celei mai cunoscute institutii de invatamint din Focsani

"Monografia Colegiului National Unirea" (Ed. Andrew, Focsani, 2007) este povestea gimnaziului infiintat in 1867 si devenit liceu in 1884, de la primul director, ardeleanul Stefan Neagoe, la Colegiul modern de astazi. La "Unirea" a debutat ca profesor savantul Ovid Densusianu in 1893, a predat Constantin Giurescu, Constantin C. Moisil, Alexandru Arbore si inegalabilul Ion Diaconu, unul din putinii cercetatori vrinceni ale carui lucrari au fost premiate de Academia Romana. Din galeria absolventilor de aur ai Colegiului amintim citeva nume care dau o imagine despre cei care paseau pragul institutiei: Anghel Saligny, Simion Mehedinti, Duiliu Zamfirescu, fratii Longinescu, N. Al. Radulescu. Cartea de vizita a CNU este "Revista noastra", una din cele mai reusite reviste scolare vrincene din toate timpurile. In revista uniristilor au scris nume mari ale literaturii romane, publicatia a lansat dezbateri literare, a stirnit polemici nationale, a debutat nume sonore ca dramaturgul Victor Ion Popa. Succesul postbelic al publicatiei se leaga de numele profesorului Petrache Dima, cel care a scos revista din lumea dulcegariilor, a tatonarilor revistelor scolare si a introdus-o in rindul revistelor de tinuta din Romania. Monografia redactata de prof. Tudora Ciobotaru aduna intre copertile sale istoria celor 140 de ani ai CNU, facindu-i pe cei care nu au absolvit aceasta scoala sa fie tristi dupa amintirile celor care au avut privilegiul sa poarte matricola fostului Liceu Unirea, actualul CNU. Lansarea lucrarii va avea loc joi, orele 13:00, la Sala de Festivitati a Colegiului National Unirea. (Valentin MUSCA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.