Educație

Calculatoarele mai intirzie in scoli

Camelia Stănilă
3 oct 2007 614 vizualizări
Llicitatia de la finele lunii august a fost contestata u desi sint bani pentru conectare la internet, ISJ nu gaseste furnizori

Dotarea scolilor vrincene cu retele de calculatoare, imprimante si videoproiectoare mai intirzie, avind in vedere ca licitatia de la sfirsitul lunii august a fost contestata. Inspectorul general adjunct Emil Onea a precizat ca aceasta contestatie a fost depusa la primul lot, din cele trei scoase la licitatie, insa de o firma care n-a participat la procedurile de achizitie. "Comisia mai are circa 1.000 de contestatii de rezolvat inaintea noastra, insa i-am rugat sa urgenteze lucrurile, pentru ca Ministerul ne preseaza sa incheiem contractele si sa cheltuim banii pina la finele anului. Ministerul ne-a cerut iarasi o situatie cu toate unitatile care nu au primit nici un fel de dotari, indiferent ca au sau nu personalitate juridica. Astfel ca se vor axa si pe scolile mici. Important este ca scoala care va primi o retea completa de calculatoare va primi si un laptop, un videoproiector si o imprimanta de mare viteza, astfel ca nu vor mai exista nici un fel de probleme la examene, spre exemplu", a precizat adjunctul Inspectoratului Scolar Judetean, Emil Onea. Contractele vor trebui incheiate in acelasi timp pentru cele trei loturi, care mai includ si care scannere, copiatoare si aparate telefon/fax, videoproiectoare si ecrane de proiectie.


"Nu gasim furnizori pentru internet"


Desi Inspectoratul Scolar are circa 43.200 lei pentru conectarea scolilor rurale la internet, pentru multe unitati din zone mai izolate nu se gasesc furnizori. Nici Romtelecom, singura companie care ar fi putut asigura conexiune la internet, nu a venit nu o oferta care sa corespunda necesitatilor scolilor. "Poate ca ar fi fost nevoie de o negociere la nivel national cu compania Romtelecom, pentru a include si astfel de situatii. Noi avem probleme in a gasi un furnizor si la Valea Sarii, Birsesti, Cimpuri, Straoane, iar unele nu sint asa de izolate", a mentionat inspectorului general adjunct Emil Onea. Acesta a precizat ca suma alocata pentru fiecare unitate de invatamint este de 30 lei, ceea ce inseamna circa 8 euro pe luna, pe fiecare locatie, la o viteza de 2 Mbps. Emil Onea considera ca si datele tehnice impuse de Guvern sint putin restrictive, ceea ce impiedica gasirea unor furnizori de internet. Scolile ar trebui sa incheie contracte pe minim un an, pentru un abonament lunar fix de internet de banda larga, independent de timp sau trafic, viteza de 2 Mbps pentru download, disponibilitate si suport tehnic 24h/24h. (Camelia STANILA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.