Educație

Costica Neagu, Neculai Popescu. Un om, un destin

Valentin Muscă
2 oct 2007 1387 vizualizări
Este o lucrare despre unul din invatatorii care au marcat prin stilul si devotamentul sau generatii de vrinceni

A vazut lumina tiparului, in sfirsit, o lucrare despre un dascal vrincean. Nu pentru ca in acest judet de la Curbura Carpatilor nu ar fi dascali care ar merita o biografie, ci pentru ca, dupa ce pedagogii nostri se vestegesc, putini isi mai aduc aminte de invatatorii care ne-au pus stiloul in mina. Nu a fost si cazul invatatorului Neculai Popescu. "Dom\' Popescu" din Negrilestii Vrancei a avut sansa sa fi avut elevi si colegi care i-au alcatuit un volum omagial. "Neculai Popescu. Un om, o viata, un destin" (Ed. Terra, Focsani, 2007), avind ca editor un alt educator, prof. Costica Neagu, directorul Casei Corpului Didactic "Simion Mehedinti" Focsani. Asa cum il numeau cei mici, dar si oamenii satului, "Dom\' Popescu" a fost un domn in semnul cel mai bun al cuvintului. Lucrarea de fata ar fi trebuit sa apara in timpul vietii sale, dar timpul nu a mai avut rabdare si narujanul nascut in Podul Stoicai in 1936 a plecat dintre colegii sai in 2006. Elev al celebrei Scoli Pedagogice "Costache Negri" din Galati, Neculai Popescu a intrat din 1955 in invatamint unde a slujit ca un dascal credincios pina in 1999. A fost si primar al comunei Naruja intre 1975-1979, dar mai ales sufletul sau a fost atasat de traditiile si folclorul narujan, fiind chiar director al Caminului Cultural din inima Vrancei. Prieten al cintaretilor si dansatorilor populari din Tara Vrancei, Neculai Popescu a reusit sa adune talentele native ale narujenilor si sa alcatuiasca formatii populare, alaturi de care a colindat tara in lung si-n lat. Coleg de cancelarie cu Ancuta Blanita, descendenta vestitului popa Tafta din Negrilesti si al misticului Stefanita Lechea, cel care a facut Teologia la virsta psalmistului, "Dom\' Popescu" a lasat printre colegii si elevii sai amintiri care nu se uita usor. Prima parte a lucrarii cuprinde 50 de pagini despre Vrancea arhaica, redactate de insusi personajul cartii. La capitolul evocari au participat cu materiale profesorii Costica Neagu, Valeriu Anghel, Dumitru Pricop, Dumitru Dochioiu, Cezar Cherciu, Alexandru Stoean, Ion Micu si primarul Cristian Pantus. (Valentin MUSCA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.