Educație

Expozitie de origami la Galeriile Hidalgo

Iulia Crețu
28 sep 2007 1329 vizualizări
Artistul Emil Martinas expune la Galeriile de Arta Hidalgo din Focsani diferite creatii realizate prin arta origami, cea care da viata hirtiei fara ca aceasta sa fie taiata si lipita

Galeriile de Arta Hidalgo din Focsani au gazduit ieri seara un eveniment deosebit in peisajul culturalo-educational in orasul de pe Milcov. Emil Martinas si-a vernisaj expozitia de Origami, creatii diferite realizate prin arta veche nipona a plierii hirtiei colorate. Artistul a prezentat vizitatorilor cum se poate ajunge la perfectiune fara a taia, lipi, arde, ci numai prin pliere a colilor de hirtie. Arta Origami reprezinta simbolul frumusetii si al perfectiunii in viziunea japonezilor si a patruns in secolul al XIX-lea si in occidentul european. Chiar daca nu a fost primita cu acelasi entuziasm ca in Japonia, arta Origami a dezvoltat in Europa un nou concept pentru educatie. Este un produs educational, fiind intilnit si la gradinita sau clasele primare. Metodele de creare de modele spatiale fara a utiliza lipiciul a dezvoltat noi cai de invatare prin joaca, activitati care promoveaza cooperarea si nu competitia, studiul naturii sau lucrul manual. La prezentare au fost invitati si copii din scolile si gradinitele din Focsani, dar si parinti.


Ce este origami


Origami constituie arta plierii hirtiei colorate in modele de creaturi vii, obiecte neinsufletite sau forme decorative abstracte. Lumea artelor traditionale japoneze a reprezentat intotdeauna pentru occidentali o fascinatie, iar discipline precum ikebana "" arta aranjarii florilor, chanoyu "" ceremonia ceaiului, Origami "" arta plierii hirtiei si multe altele au simbolizat elemente ale frumusetii si perfectiunii japoneze. "Exista multe stiluri de Origami, acestea pornind de la cele mai simple compozitii pina la cele extraordinar de complexe, alcatuite din mai multe unitati Origami pentru a forma un poliedru, stil numit Origami modular, precum si reprezentari formate din doua sau mai multe coli de hirtie. Cu toate aceste multe forme de abordare, cele mai simple forme sint modelele formate dintr-un patrat de hirtie, fara a utiliza lipiciul. Se pot folosi diferite feluri de hirtie, de la cea subtire la cea groasa, precum si hirtia velina a revistelor sau hirtia de impachetat", ne-au declarat organizatorii acestei expozitii. Cea mai frumoasa si populara forma de Origami este cocorul. Conform unei credinte populare nipone, cel care reuseste sa plieze o mie de cocori din hirtie, va primi drept rasplata din partea zeilor implinirea unei dorinte. Legat de aceasta credinta, un episod tragic este cel al fetitei Sadako Sasaki, victima a bombei atomice de la Hiroshima, care s-a imbolnavit de leucemie dupa atacul nuclear. Sperind sa se faca bine, micuta facea zilnic pe patul de spital cocori din hirtie. A murit nureusind sa faca decit 643 de cocori. în amintirea ei a fost ridicat in centrul orasului Hiroshima un monument care o infatiseaza si pe micuta Sadako cu miinile spre cer purtind un cocor. (Iulia CRETU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.