Educație

Scolile mai au nevoie de peste 14 milioane lei

Camelia Stănilă
27 sep 2007 915 vizualizări
ISJ a transmis ieri Ministerului Educatiei necesarul de fonduri pentru terminarea lucrarilor de reabilitare aflate in derulare u pe de alta parte, 7 unitati au intirzieri la lucrari u potrivit ISJ, sumele alocate pentru campusuri scolare sint intacte

Scolile mai au nevoie de 14.204 mii lei pentru finalizarea lucrarilor aflate in executie, potrivit unei situatii transmise ieri de Inspectoratul Scolar catre Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului (MECT). Ministrul Cristian Adomnitei a promis insa ca va aloca 8-10 milioane de lei pentru Vrancea, dupa cum a precizat prefectul Dragos Mircea in cadrul sedintei Colegiului Prefectural, desfasurata ieri la ISJ. Reprezentantul Guvernului si-a exprimat speranta ca aceste sume vor fi aprobate cit mai repede prin hotarire de Guvern, avind in vedere ca multe lucrari ar putea fi finalizate pina la finele anului. Pe lista intocmita de ISJ se afla 70 de unitati scolare, din care 14 sint obiective de investitii noi, printre care si scolile Petreanu si Tiritu din Poiana Cristei, care ar trebui ridicate din temelii cu 250 mii lei, respectiv 450 mii lei. Pe lista nu se afla insa si cele 4 scoli I-IV afectate la inundatiile de la inceputul lunii septembrie, care au fost propuse spre demolare. Cea mai mare suma, 766 mii lei, a fost solicitata pentru finalizarea lucrarilor de reparatii capitale la Liceul Teoretic "Duiliu Zamfirescu" Odobesti, in timp ce alte 600 mii lei au fost cerute pentru reparatiile capitale de la Liceul "Emil Botta" Adjud. De asemenea, s-au mai cerut 533 mii lei pentru reparatii capitale si utilitati la gradinita Dumbrava, desi aceasta unitate se mai afla odata pe lista, pentru acelesi considerente, insa suma este de 255 mii lie. Si Scoala nr. 3 Sindrilari se regaseste de doua ori in tabelul intocmit de ISJ, la obiective de investitii, o data cu o suma de 14 mii lei, apoi cu 66 mii lei. O situatie similara exista si la gradinita Golesti, prinsa cu 34 mii lei pentru utilitati, dar si cu 143 mii lei necesare finalizarii reabilitarii. ISJ a cerut si 400 mii lei pentru terminarea extinderii de la Scoala nr. 3 din Focsani. Liceului Pedagogic i-ar mai fi necesare 520 mii lei, in timp ce Scolii "Anghel Saligny" 534 mii lei. Scoala "Duiliu Zamfirescu" ar mai avea nevoie de 72 mii lei, pentru finalizarea lucrarilor, in timp ce suma necesara pentru terminarea salii de sport de la Grupul Scolar de Constructii Montaj este de doar 7.000 lei. Totodata, ISJ a cerut Ministerului sa redirectioneze sumele de la doua unitati: cele 100 mii lei destinate Scolii Calieni - comuna Nanesti sa fie trecute la Scoala Nanesti, tot pentru reabilitare, in timp ce suma de 50 mii lei pentru reabilitarea scolii Pavalari- Spulber sa fie utilizata pentru o investitie noua.


Primarii fruntase, primarii codase


Potrivit raportului prezentat de Iordache Bostan la sedinta Colegiului Prefectural, in 2007 au fost alocate scolilor finantari de peste 21,5 milioane de lei, fonduri ce au fost derulate prin primarii. "Valoarea totala cheltuita pina in momentul de fata din fondurile pe 2007, pe lucrari efectuate si platite, este de 13.724.436 lei, reprezentind un procent de 63,6%", a aratat Iordache Bostan, care i-a invitat pe participantii la sedinta sa urmareasca si citeva imagini din unitatile de invatamint finalizate pina acum. Seful ISJ a nominalizat si 10 primarii care au utilizat in totalitate banii, sume cuprinse intre 46 si 909 mii lei, suma maxima inregistrata la Garoafa. In aceasta lista a fost nominalizata si primaria Valea Sarii, insa avind in vedere ca acolo s-au alocat si sume pentru utilitati din 2006, iar lucrarea nu este definitivata, nu s-au mai cerut alte suplimentari. Raportul ISJ nominalizeaza si citeva din primariile care au primit fonduri la jumatatea lunii august, prin HG 919, ce ar trebui utilizate pina la finele anului. De cealalta parte, intirziri la lucrari se inregistreaza in 7 unitati, printre care cele doua gradinite noi din Focsani, Gradinita nr. 7 Focsani, Gradinita Spulber, scolile Maicanesti si Valea Sarii, dar si la unitatile din Mera. In acest ultim caz, ISJ a inregistrat o "transmitere defectuoasa a situatiilor solicitate privind stadiul executiei lucrarilor" din partea Primariei. Printre primariile cu cele mai mari fonduri necheltuite se numara Focsani, Movilita, Golesti, Sihlea, Maicanesti, Spulber si Dumbraveni. Conducerea Inspectoratului Scolar a facut refrire si la campusurile scolare pentru care s-au alocat de la buget fonduri totale de 9.222 mii lei, din care peste 4.000 mii lei doar in Focsani. "Pina in acest moment, fondurile nu au inceput sa fie cheltuite. S-au adjudecat ofertele de proiectare si s-au incheiat contractele. poriectele sint in faza de realizare", se mai arata in raportul ISJ. (Camelia STANILA)


nfo Educatie


Recensamint pentru noi gradinite


Inspectoratul Scolar si-a propus sa faca un recensamint al copiilor cu virsta de gradinita, pentru a vedea daca numarul acestora este in crestere si daca se impun noi investitii in spatii pentru prescolari. Inspectorul general Iordache Bostan spune ca nu mai doreste situatii in care micutii, indeosebi cei de 3 ani, sa nu aiba loc la gradinita. Desi se doresc noi spatii pentru prescolari, la nivelul municipiului Focsani se intirzie lucrarile la cele doua noi investitii din Cartierul ANL din Bdul Brailei si zona Colegiului Unirea, dar si la Gradinita nr. 7 de la Autogara, pentru care s-a aprobat o extindere. Potrivit raportului prezentat ieri in sedinta Colegiului Prefectural, numai de la aceste trei unitati Primaria Focsani are fonduri necheltuite de 945 mii lei noi. "Fondurile pentru aceste unitati au fost alocate din martie 2007. La acest moment, documentatia privind proiectarea nu este definitivata", se arata in raportul intocmit de ISJ. (C. S.)


Autorizatiile sanitare, inca la nivel de intentie


Numarul autorizatiilor sanitare este in crestere, dar nu este la nivelul dorit, a precizat ieri inspectorul general Iordache Bostan, la sedinta Colegiului Prefectural. Aceasta a fost de altfel singura problema ridicata de prefectul Dragos Mircea, in urma raportului prezentat de seful ISJ. Desi Iordache Bostan nu a stiut sa dea o cifra exacta a autorizatiilor sanitare existente, acesta a dat asigurari privind o imbunatatire a situatiei pina la finele anului scolar. "Exista reactii intirziate si in privinta intocmirii documentelor. Nu pot garanta ca in urmatoarele 10 zile va creste procentul, dar pina la sfirsitul anului scolar realitatea din unitatile de invatamint va fi reflectata in numarul autorizarilor. Caci multe unitati au conditii, dar nu sint autorizate" a raspuns Iordache Bostan. Potrivit ultimului sondaj realizat de ISJ in scoli, 26% din unitati detineau autorizatie sanitara de functionare. (C. S.)


Prea multi suplinitori in scoli


Scolile vrincene sint pline de suplinitori, chiar daca mare parte sint calificati, se arata intr-un raport intocmit de Inspectoratul Scolar. La nivelul judeteului exista 5.795 de norme didactice, iar prin etapele de mobilitate din acest an au fost disponibile 892 dintre acestea. Prin concurs de titularizare au fost ocupate doar 94 de posturi, in timp ce nu mai putin de 542 de posturi au ajuns pe mina suplinitorilor calificati, iar alte 122 de posturi au ajuns la necalificati. "Existenta numarului mare de suplinitori se explica prin faptul ca majoritatea posturilor scoase la concurs sint din mediul rural, nefiind atractive pentru candidati. Aceste cadre didactice suplinitoare care nu sint atasate de posturile respective asteapta un moment favorabil pentru a-l parasi, in unele situatii neanuntind nici directorul scolii. De asemenea, exista numeroase concedii fara plata, iar solicitarile s-au facut dupa inceperea anului scolar, ceea ce a creat dificultati in acoperirea posturilor respective", se arata in raportul prezentat ieri de Iordache Bostan. De altfel, ISJ a aratat recent ca mare parte a situatiilor in care concediile fara plata depuse pe ultima suta de metri apar cu complicitatea directorilor, care vizeaza o anumita persoana pentru postul care se elibereaza. (C. S.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.