Educație

Sint prea multi profesori care nu pot face fata psihic

Camelia Stănilă
25 sep 2007 1084 vizualizări
Spune inspectorul general Iordache Bostan, care considera ca programa incarcata streseaza elevul, dar si profesorul u seful ISJ spune ca dascalii au mai mult grija hirtiilor, decit a copiilor u acesta a cerut si un examen psihologic mai riguros, cu toate ca se teme de procese daca ar inlatura dascalii de la catedra

Inspectorul scolar general Iordache Bostan are dubii cu privire la sanatatea mentala a cadrelor didactice, pe care le considera destul de stresate din cauza programei incarcate si a numeroaselor documente pe care trebuie sa le intocmeasca, ceea ce are repercusiuni si asupra calitatii actului didactic. "Sint prea multi profesori care nu pot face fata psihic cerintelor actuale din invatamint. Este un nivel ridicat al programei scolare, incepind de la gradinita si pina la clasa a XII-a, iar stresul este atit la elev cit si la profesor. Acestora din urma li se cer prea multe documente, chiar si la gradinita. In loc sa aiba griji de copii, educatoarele trebuie sa faca fata unor documente pe care sa le intocmeasca si pentru care poate nici n-au pregatirea necesara", a afirmat inspectorul general Iordache Bostan. Acesta si-a propus sa intensifice vizitele prin gradinitele din judet, tocmai pentru a le cere cadrelor didactice sa demonstreze "mult umanism si atasament fata de copii", dar si sa le creeze micutilor conditii similare cu cele din familie. Pentru a avea un invatamint la nivel european, Bostan considera ca e nevoie si de salarii mai mari. "Sistemul de invatamint actual nu satisface cerintele unei societati de nivel european. Mai avem de lucrat la constiinta cadrelor didactice, la pregatirea lor, dar si la indemnizatii mai mari. Daca profesorii ar fi mai bine platiti, am realiza calitatea de care tot vorbim si pe care ne-o dorim. Acest lucru nu se poate face intr-un timp scurt, dar in 4-5 ani am putea vedea rezultatele", a mentionat Iordache Bostan.


"Aratati-mi o lista cu picatii la examenul psihologic!"


Iordache Bostan a solicitat si examene psihologice mai riguroase pentru cadrele didactice, care sa aiba si efecte. Pe linga faptul ca la nivelul judetului nu exista nici o lista cu profesorii care au picat testarea psihologica, Iordache Bostan recunoaste ca s-ar teme de procese in cazul in care ar inlatura dascalii de la catedra, pe astfel de motive. "Aratati-mi o lista cu picatii la examenul psihologic! Eu n-am vazut nici unul cazut de pe urma acestei testari. Daca ar fi un examen riguros, s-ar putea avea in vedere un tratament, un concediu, daca e vorba de boli serioase chiar o iesire la pensie mai devreme, caci trebuie sa avem grija de oameni. Nici nu putem inlatura pur si simplu omul de la catedra, ca ne da in judecata si demonstreaza ca e mai sanatos decit toti ceilalti. Trebuie insa adevarate controale, care sa aiba si un efect", a mai sustinut seful Inspectoratului Scolar. Acesta s-a aratat ingrijorat ca stresul pe care-l resimt cadrele didactice creaza numeroase probleme, inclusiv incidente intre cadrele didactice. Bostan a facut referire directa la cazurile de la Bordeasca Veche si Tataranu, dar si la situatia tensionata aparuta recent la Scoala Gagesti- Bolotesti. Directorul Ion Purdel si-a inaintat demisia saptamina trecuta, in urma unui conflict iscat intre doua cadre didactice pe tema orelor de dirigentie. Iordache Bostan a precizat ca deocamdata demisia nu a fost aprobata si ca ii va trimite pe inspectorii Tincuta Zaghariuc si Emil Radu sa analizeze din nou situatia la fata locului. Aceasta dupa ce a fost personal la Gagesti, chiar in prima zi de scoala. "Voi fi impartial, dar nu sint obligat deocamdata sa aprob cererea de demisie. Sper sa-l conving pe domnul Purdel sa ramina pe functie. Exista un stres in invatamint si nu cred ca e o situatie singulara", a mai adaugat seful ISJ Vrancea. (Camelia STANILA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.