Educație

Proteze auditive pentru copiii de la Elena Doamna

Camelia Stănilă
22 sep 2007 1335 vizualizări
Din luna octombrie, circa 150 de copii prescolari si de la clasele I-VIII vor putea distinge pentru prima data sunetele u reprezentantii ISJ si de la "Elena Doamna" au fost impresionati de scolile pentru deficienti de auz din Olanda

La sfirsitul lunii viitoare, circa 150 de copii cu deficiente de auz de la Centrul pentru Educatie Inclusiva "Elena Doamna" vor primi proteze auditive, pentru a distinge in sfirsit sunetele, chiar daca deocamdata cu o singura ureche. Acest lucru va fi posibil datorita unui proiect initiat din fonduri proprii de Inspectoratul Scolar si Centrul "Elena Doamna", cu sprijinul unui centru similar din Brasov. De protezare vor beneficia copii de la virsta prescolara si pina la clasa a VIII-a, cu toate ca la "Elena Doamna" sint scolarizati si aproximativ 50 de elevi de liceu. "In Romania, protezarea auditiva a inceput abia prin 1991- 1993. Implantul cohlear ar fi mult mai eficient, insa costa enorm. Daca sint 2-3 copii in toata tara care beneficiaza de el", a precizat inspectorul pentru invatamint special Felicia Panaite. Reprezentantul ISJ a fost la sfirsitul lunii trecute in Olanda, impreuna cu Paraschiva Sandulachi, directorul centrului "Elena Doamna" si Costica Neagu, directorul CCD, in cadrul unui proiect Rondo ce vizeaza educatia persoanelor cu deficiente de auz. In acest proiect, realizat cu sprijinul Institutului Viataal din Olanda si finantat de Ministerul de Externe al Olandei, sint implicate trei judete din tara, Vrancea, Vaslui si Buzau.


Interventii personalizate pentru copiii cu deficiente


Participantii la proiect au ramas impresionati de vizitele efectuate in doua scoli speciale din Olanda, Talent - pentru copii cu virste fragede, de pina in clasa a V-VI, dar si o alta intitulata Compas, care scolarizeaza tineri ce doreau si o profesie in diferite specializari, fie ca era vorba de bucatarie, croitorie, gradinarit sau cresterea animalelor. "Acolo nu exista clase, ci scolarizare pe nivele de invatare, in functie de dezvoltarea copiilor. Am fost impresionati si de dotarea existenta acolo, dar mai ales de modul in care aceasta este folosita. Totul este la vedere, aparatura de specialitate, calculatoarele, biblioteca era la dispozitie, pe holuri... Nu se lucreaza decit cu 4-5 copii, in functie de competente, de nivelul lor de dezvoltare. La Talent, toti copiii aveau implant cohlear, iar la Compas toti erau protezati pe ambele urechi. Astfel, posibilitatile de recuperare a copiilor sint altele. In Olanda, acest implant se face gratuit", a povestit Felicia Panaite, din schimbul de experienta. Inspectorul a precizat ca in fiecare scoala din Olanda exista 4-5 profesori care predau limbajul mimico-gestual, care se preda prin planul de invatamint. Dascalii au observat astfel diferentele de abordare a deficientilor de auz, in conditiile in care in Focsani exista un singur cadru didactic care a urmat astfel de cursuri, Lonia Popescu. Potrivit Feliciei Panaite, abia anul trecut s-au facut cursuri de formare cu toti profesorii de la "Elena Doamna". De altfel, reprezentantii din acest proiect au ramas impresionati si de deschiderea societatii fata de persoanele cu diferite deficiente si spera ca, prin astfel de proiecte initiate in Romania, sa se mai schimbe putin si din mentalitatea noastra. Urmatorul schimb de experienta din programul Rondo va avea loc chiar la Focsani, intre 15-21 octombrie. Dascalii au propus si activitatile viitoare, de la un curs de formare pentru in audiologie si unul pentru persoanele din cabinetele de recuperare (logopezi) si pina la realizarea unui plan de interventie personalizat pentru copiii cu deficiente de auz. (Camelia STANILA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.