Educație

Rodica Grigore, Sa nu uitam eroii!

Valentin Muscă
20 sep 2007 958 vizualizări
Este cea mai recenta lucrare dedicata unuia din miile de eroi care au suferit in Gulagul comunist. Autoarea este descendenta din familia avocatului Dimitrie Constantinescu, primar al Odobestilor acum 80 de ani si se inrudeste cu marea familie a Metienilor, romani din Transilvania, veniti la Odobesti in timpul Razboiului de Independenta din 1877.

Este o biografie a generalului Liviu Grigore, a carui familie din partea sotiei este originara din Odobesti

Cu un asemenea carte de vizita, personajul lucrarii nu poate fi decit unul pe masura. Este vorba despre ofiterul de cariera Liviu Grigore, fost colonel al Armatei Romane si general post-mortem. Viata si activitatea fostului ofiter si detinut politic este un exemplu de curaj si demnitate intr-o epoca in care pentru o simpla banuila puteai fi arestat intemnitat ani in sir, fara sa fii macar judecat. S-a casatorit in 1934 cu Silvia Maria Constantinescu, intr-un Odobesti rupt din romanele lui Duiliu Zamfirescu. Dupa ce trece Prutul la ordinul maresalului Antonescu in 1941 si lasa pe frontul de Est si Vest cei mai frumosi ani ai tineretii, in 1952 este aruncat in beciurile Securitatii, fiind luat din mijlocul caminului, unde se ocupa singur de cele trei fete minore, sotia fiind internata de tuberculoza la Spital. Inchis in temnitele din Cetatea Fagarasului (1952-1955) si Timisoara (1955-1956), colonelul Liviu Grigore lasase acasa o sotie cu trei copii minori. Cu trei ani mai devreme, primarul Odobestilor Dimitrie Constantinescu, bunicul fetitelor, fusese aruncat in terifianta inchisoare de la Pitesti. Odisea familiei (o mama cu trei fete sub 14 ani) este ea insasi subiect de roman si se petrece prin mai multe localitati din tara. Amintirile insa au ramas nesterse, iar fetita mijlocie a gasit timp si a asezat pe hirtie amintirile acelor ani tristi despre viata unei mame scoasa in strada cu trei copiii, iar tatal mamei si tatal copiilor se aflau amindoi dupa gratii. Istoria lor este istoria unei Romanii despre care multi dintre cei de astazi nici nu au auzit. Cititi viata generalului post-mortem Liviu Grigore si veti descoperi povestea incredibila a unei familii cu origini in Odobestii Vrancei, dar si in Transilvania romanismului sublim. (Valentin MUSCA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.