Educație

Noutatile din scoli, un impuls pentru elevi

Mihaela Beșleagă
18 sep 2007 1761 vizualizări
Potrivit sefilor din invatamint, copiii au spus "prezent" in toate scolile vrincene u autoritatile le-au urat elevilor rezultate bune, dar si o competitie frumoasa u la Poiana Cristei, fostii elevi ai scolii din centru au constatat ca in 30 de ani nu s-a schimbat decit gresia de pe hol u unei mame i s-a facut rau chiar in curtea Grupului Scolar de Industrie Usoara, din cauza problemelor medicale si a emotiilor

Copii imbracati in uniforme sau hainute elegante, cu ghiozdanele in spate, prichindei insotiti de parinti si bunici, doamne elegante cu buchete de flori in brate, traficul mult mai aglomerat, totul spunea ca ieri ca a inceput scoala. Si clopotelul nu a sunat doar in Focsani, ci in sutele de scoli din judet. Curtile scolilor s-au animat inca de la primele ore de glasurile copiilor, dornici sa-si inceapa viata de scolar sau pur si simplu sa-si impartaseasca din experientele vacantei cu colegii de clasa, pe care nu i-au mai vazut demult. Ca la fiecare inceput de an scolar, elevii s-au grupat in careu si au ascultat cuvintele de inceput ale directorilor si oficialitatilor. Elevii au primit urari dar si un impuls pentru obtinerea de rezultate bune la invatatura, prin noile dotari care-i asteapta in salile de clasa. Si asta acolo unde directorii au avut cu ce se lauda. Suprefectul Ion Oprea si primarul Decebal Bachinchi si-au inceput vizitele la Colegiul Economic, unde a fost prezent si inspectorul de istorie Dorin Cristea. "Ati ales Colegiul Economic si o sa aveti certitudinea ca ati facut o alegere buna. Scoala va asteapta cu o infatisare frumoasa, s-a adus mobilier nou, s-a realizat si un grup social la etajul I, dupa toate standardele, mare parte cu fondurile asigurate de Primarie. Trebuie sa pastrati si sa imbogatiti aceasta zestre a scolii, care va asigura conditii prilenice pentru a invata si a veni cu drag la scoala", le-a spus copiilor si parintilor directorul Radu Stefan. Si subprefectul Ion Oprea le-a urat elevilor un an plin de rezultate bune si le-a cerut in schimb sa duca o competitie in limita fair-play-ului, pentru a duce mai departe renumele liceului. Prefectul Dragos Mircea a vizitat si el unitatile de invatamint, printre care Colegiul Unirea, Scoala "Stefan cel Mare" si Scoala Vinatori.


"Prezent" in toate scolile


Autoritatile din Focsani si-au continuat periplul la Colegiul "Al. I. Cuza" si Liceul cu Program Sportiv, unde a fost prezent si inspectorul general Iordache Bostan. Oficialii s-au declarat multumiti de ceea ce au gasit in scoli, mai ales ca la LPS elevii au intrat intr-un local nou, care le asigura toate conditiile. "Am fost foarte multumit de investitii, la fel si elevii de ceea ce au gasit in salile de clasa. Avem si alte scoli in care s-au terminat lucrarile, iar in 1-2 saptamini vor urma si altele. Rezultatele incep sa se vada si asta ma bucura. Pina la finele anului 2008 speram ca mult mai multi elevii sa aiba conditii mai bune", a declarat Iordache Bostan, dupa festivitatile de inceput de an scolar. Si la Grupul Scolar de Industrie Usoara elevii au fost intimpinati in clase mai aratoase. "Am cumparat mobilier nou, pupitre, scaune, catedre, am schimbat perdelele, cu bani de la Guvern, iar igienizarile le-am facut din fonduri proprii. Cit de curind vom avea si un cabinet de informatica", a asigurat directorul unitatii, Mihaela Horeanga. Festivitatile de inceput de an scolar nu s-au remarcat doar prin discursuri in care au fost evidentiate cu aplomb noile dotari, ci si prin slujbe de Te Deum sustinute de preoti, unele chiar pentru "alungarea spiritelor rele", dar si prin citeva incidente. Unei mame i s-a facut rau chiar in curtea Grupului Scolar de Industrie Usoara, din cauza problemelor de sanatate de care suferea. La Colegiul Cuza, directorul adjunct Savel Mihailescu a atras atentia expres ca in regulamentul scolar se interzic tratamentele jignitoare la adresa "bobocilor" de a V-a si a IX-a, avind in vedere ca in anii trecuti au cam fost probleme cu "botezul". "Daca aveti nevoie, noi sintem aici, puteti apela oricind", le-a precizat tinerilor Savel Mihailescu.


In rural nu totul e pe roze


Desi in mediul rural nu totul e chiar pe roze, iar mare parte din elevi au fost intimpinati in aceeasi atmosfera pe care au lasat-o in iunie, acestia s-au reintors la scoala cu aceeasi emotie. Conducerea invatamintului a asigurat ca toti elevii au spus ieri "prezent", chiar si in scolile afectate de recentele inundatii. La Boghesti, spre exemplu, elevii vor invata in doua schimburi in scoala centrala, dupa ce apele au afectat serios localurile citorva scoli. Seful ISJ a verificat ieri inceperea anului scolar si la Gasesti, avind in vedere o sesizare venita de la un cadru didactic. "Am fost sesizat de un cadru didactic, acre era nemultumit de impartirea orelor de dirigentie. Intrucit nu am avut alte semnale ca ar fi probleme in alte scoli, am decis sa merg acolo si am rezolvat situatia pe loc. S-a ajuns la un consens si toata lumea a fost multumita", a mentionat Iordache Bostan, care recunoaste ca inca mai sint probleme cu incadrarile la nivel de judet. Seful ISJ a facut referire si la autorizatiile sanitare, spunind ca situatia se va imbunatati cit de curind. Procentul scolilor autorizate este de 26%, in timp ce alte 24% din unitati au documentatia depusa.


67 de elevi fac naveta de la Colacu la Valea Sarii


Inceputul de an scolar a stirnit insa noi polemici la Valea Sarii, din cauza microbuzului pentru transportul elevilor. Fostul angajat care a avut pe mina mijlocul de transport a reprosat ieri ca elevii au mers pe jos la festivitatea de deschidere, pentru ca autoritatile locale nu au facut revizia tehnica in vara. De cealalta parte, primarul Ion Bordea ne-a declarat ca masina merge si chiar ne-a dat sa ascultam la telefon zgomotul produs de motor. Primarul spune ca fostul sofer este rautacios pentru ca nu l-ar fi angajat si ca microbuzul va merge in fiecare zi pentru 67 de elevi, care vor face naveta de la Colacu la Valea Sarii, acolo unde scolile s-au comasat, aproximativ 4 kilometri. "Microbuzul este nou si se afla in dotarea scolii de anul trecut. Este in buna stare, chiar acum merg cu el. Cu el vor merge 67 de copii de la Colacu spre Valea Sarii. Soferul este de incredere, are toate gradele", ne-a declarat primarul. Despre primul clopotel la cele trei scoli din comuna, gospodarul ne-a spus ca a sunat in bune conditii, clasele fiind pregatite sa isi primeasca invataceii. Cei 111 copii inscrisi la Valea Sarii merg la cursuri la Scoala cu clasele I-IV satul Poduri, Scoala cu clasele I-IV Colacu si Scoala cu clasele I- VIII Valea Sarii.


Scoala Poiana Cristei, la fel ca acum 20-30 de ani


O parte din oamenii de afaceri vrinceni au fost ieri dimineata la Poiana Cristei, pentru a le oferi cadouri elevilor din comuna din partea Clubului Investitorilor 01 si al Patronatului Inteprinderilor Mici si Mijlocii AF si PF, autorizate ramura comert. Nicu Mazere, presedintele celor doua organizatii, Nicusor Epure, patronul Moripan Jaristea, Costel Sfirlea- Stela Com si Doaga Maricel- Opera Com au mers la Scoala cu clasele I - VIII din centrul comunei si le-au dat elevilor 100 de ghiozdane, dotate cu rechizitele necesare, si doua televizoare. Oaspetii au ratat festivitatea inceputului de an scolar intrucit au intirziat citeva minute, insa elevii au fost chemati din nou pentru a vedea ce cadouri au primit. "Nimic nu este mai important pe lume decit sa le aducem bucurii din suflet copiilor, dar si parintilor, iar prin actiunea noastra am incercat sa realizam acest lucru. Sint convins ca veti reusi in viata, insa nu uitati ca nu conteaza ceea ce stii sau pe cine stii, in final conteaza ceea ce esti", a spus Nicu Mazere. Nicusor Epure si Costel Sfirlea au fost elevi ai scolii din Poiana Cristei si au avut neplacuta surpriza sa constate ca in interiorul cladirii nu s-a schimbat aproape nimic fata de acum 20 - 30 de ani. "Am plecat din 1980 si sint aceleasi banci, aceeasi pardoseala. Doar pe coridor s-a pus gresie, dar din cea mai proasta", a spus Nicusor Epure. "Doar gresia s-a pus de cind am plecat, atit", a spus la rindul sau Costel Sfirlea. Bancile au fost acoperite cu fete de masa pentru a nu li se vedea vechimea, iar scindurile din pardoseala erau crapate si rupte. Lambriurile de pe coridor incepusera sa putrezeasca din cauza igrasiei. Fostii elevi ai scolii au promis ca vor mai veni sa-i ajute pe elevi. Daca scoala mai arata cit de cit bine, prescolarii invata in fostul camin cultural, aflat peste drum de scoala, unde fatada parca a fost ciuruita de gloante, o parte din geamuri sint spare, iar stolaria trebuie inlocuita. Primarul din Poiana Cristei nu a fost prezent, intrucit s-a aflat la o alta scoala din comuna. In schimb, a venit un alt consilier local, democratul Vlad Iordache, totodata om de afaceri si un aprig dusman politic al edilului PSD Zamfirel Oprea. "La Poiana Cristei mai avem multe de facut", a recunoscut si inspectorul general Iordache Bostan, avind in vedere ca nici localurile in care au fost mutati copiii de la Tiritu si Petreanu nu asigura conditii optime. (C. STANILA, I. CRETU, M. BOICU)


CASETA:

54 de detinuti, elevi pe bancile scolii


Anul scolar 2007 - 2008 a debutat ieri si pentru o parte din detinutii

de la Penitenciarul de Maxima Siguranta Focsani. 54 dintre acestia

s-au inscris la cursurile primare sau gimnaziale, urmind sa-si

inceapa sau sa-si continue studiile intrerupte din diverse motive in

anii precedenti. Conform spuselor directorului de la PMS Focsani,

inspectorul sef principal Ionel Cel-Mare, activitatea de scolarizare

de la penitenciar se desfasoara in colaborare cu Scoala "Ion Basgan", pentru clasele I - IV fiind inscrisi 35 de detinuti, iar pentru clasele V - VIII alti 19 detinuti. La deschiderea anului scolar, au

participat la Mindresti si directorul adjunct al Scolii "Ion Basgan", Gheorghe Stere, precum si profesorul de istorie Gabriel Ungureanu. Festivitatea a fost deschisa de directorul Cel-Mare, care a citit un mesaj remis tuturor penitenciarelor de catre judecatorul Marius Iosif, directorul general al Administratiei Nationale a Penitenciarelor. "Dorim sa mentinem un climat uman, cu potential educativ, pentru reducerea vulnerabilitatii psihologice si sociale a celor aflati in executarea unei pedepse", a precizat inspectorul sef principal Ionel Cel-Mare. (Cristi IRIMIA)


CASETA:


Librariile si florariile, luate cu asalt


u vinzatorii abia au facut fata numarului mare de clienti


Inceputul anului scolar a animat tot orasul. Strazile Focsaniului, de

obicei putin aglomerate, frematau ieri la prinz de elevi, mai mici

sau mai mari, imbracati in uniforme sau in blue jeans, cu parintii

de mina si cu buchete de flori. Prima zi de scoala a dat peste cap

activitatea librarilor, care au fost luati efectiv cu asalt de elevi si

parinti, pentru a face pe ultima suta de metri cumparaturile

necesare scolii. Toate librariile erau ieri supraaglomerate, iar vinzatoarele abia faceau fata numarului mare de clienti. "E o nebunie totala! Vedeti ce este aici, nu avem timp nici sa respiram. Am vindut de toate, tot ce tine de nevoile unui copil la scoala", ne-a spus o vinzatoare. Elevii si parintii au trebuit sa se inarmeze cu rabdare pentru a ajunge sa cumpere rechizitele dorite. Cele mai vindute articole au fost rechizitele, de la caiete si blocuri de desen, pina la acuarele, pixuri, stilouri, dar si manuale. Multi parinti s-au aratat interesati si de achizitionarea DEX-ului, desi pretul dictionarului explicativ, respectiv 90 lei, nu este pentru buzunarele tuturor.


1 leu garoafa pentru doamna invatatoare


Orice inceput de an scolar este marcat simbolic de florile oferite

dascalilor de elevi, in semn de apreciere si respect. Doamnele

invatatoare si profesoare au avut ieri, ca in fiecare an, bratele pline

de flori. Ieri dimineata, standurile din Piata Moldovei au fost arhipline, insa s-au golit repede, avind in vedere cererea. Cele mai vindute au fost garoafele, pentru ca au fost cele mai ieftine, dar s-au cautat si trandafirii si orhideele. "A fost bine, sintem multumiti de vinzari. Oamenii au luat un buchet acolo, cit de mic, ca sa nu se duca cu mina goala la scoala. S-au vindut bine garoafele, pentru 1 leu firul. Asta au cumparat cei mai multi", a remarcat doamna Adi, vinzatoare de flori in Piata Moldovei. Cu toate acestea, precupetii spun ca tendinta generala este de scadere a vinzarii de flori cu ocazia unor astfel de momente, intrucit fie oamenii nu mai pretuiesc indeajuns semnificatia unui inceput de an scolar, fie isi permit mai putin sa cumpere un buchet de flori. (Mihaela BESLEAGA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.