Educație

Azi suna clopotelul!

Camelia Stănilă
17 sep 2007 1429 vizualizări
Anul scolar debuteaza cu emotii pentru cei mici, dar si cu destule probleme administrative si catedre goale u doar elevii din 34 de unitati scolare se vor bucura de o scoala noua sau proaspat reabilitata, iar in alte 20 au fost introduse utilitati u mare parte a unitatilor de invatamint sint "corigente" la autorizare sanitara u inspectorii inca mai au de acoperit catedre, pentru ca elevii sa nu se trezeasca singuri in salile de clasa

17 septembrie - prima zi de scoala. Unitatile scolare din Focsani, dar si din cele mai indepartate localitati ale judetului isi vor deschide iarasi portile, majoritatea in aceleasi conditii ca anul trecut, cu deja obisnuitul strat prospat de var dat pe holuri si la toalete si, poate, prin salile de clasa. Si emotiile copiilor ramin aceleasi, mai ales pentru "bobocii" de clasa I, care si-au pregatit cu grija uniforma si ghiozdanul, pentru a-si cunoaste colegii si invatatorii, care ii vor ghida in primii ani din viata de scolar. 17 septembrie debuteaza sub aspicii mai bune doar in 34 de unitati scolare noi sau proaspat reabilitate, dar si in alte 20 de scoli care au beneficiaza de acum de utilitati, in principal grupuri sanitare in incinta scolii, cu apa calda curenta. Acesta din totalul celor 182 de unitati scolare care au primit peste 37 de milioane de lei pentru investitii si reabilitari, in 2006 si 2007. Printre unitatile de invatamint care si-au finalizat investitiile se numara scolile Bizighesti- Garoafa, Suraia, Bordeasca Veche nr.1 si 2, gradinita Timboiesti, Scoala nr. 3 Adjud, Scoala nr. 1 Panciu, Liceul cu Program Sportiv Focsani, dar si multe alte scoli mici, cu clasele I-IV, cum ar fi cele de la Galbeni, Covrag, Ploscuteni, Serbanesti, Domnesti, Rachitosu, Dealu Lung, Plopu, Coroteni, Rachitasu sau Bicestii de Sus.

Scolile din mediul rural, dar nu numai, sint si in acest an "corigente" la autorizare. Sefii din invatamint au asigurat insa ca, desi nu toate scolile au autorizatii sanitare, igienizarile au fost realizate, chiar daca uneori doar la nivel de suprafata, avind in vedere ca unitatile se pregatesc sa intre in reabilitare.


Scoala incepe, indiferent de conditii


Conducerea Inspectoratului Scolar se roaga ca vremea frumoasa sa tina cit mai mult, pentru ca scolile afectate de recentele inundatii, Ochesesti - Corbita, Feldioara -Tanasoaia, Chitcani si Boghesti - comuna Boghesti, sa poata fi ridicate cit mai rapid. In aceste cazuri, elevii vor fi mutati la scoala cea mai apropiata sau vor invata in doar citeva salite de clasa, in doua schimburi. O situatie nu prea buna o au cei 12 elevi de la Chitcani vor trebui sa parcurga pe jos cei 2 km pina la scoala de centru, avind in vedere ca deocamdata nu exista asigurat transport scolar. Inspectorul general Iordache Bostan a dat ieri asigurari ca scolala va incepe peste tot, in baza solutiilor care s-au gasit impreuna cu autoritatile locale. "M-am asigurat telefonic ca scoala va incepe chiar si in localitatile afectate de inundatii. Am vorbit si cu primarul din Poiana Cristei, si acolo va incepe scoala in cladirile apropiate, ce au fost identificate la vremea respectiva. Speram ca fostele locatii sa fie demolate cit mai repede, pentru a ridica noile sali de clasa", a mentionat ieri Iordache Bostan. Cu toate acestea, probleme exista inca cu mijloacele de transport de la nivelul unor localitati, avind in vedere ca nu s-a livrat nici macar o parte din microbuzele achizitionate prin licitatie de Inspectoratul Scolar.


Profesori lipsa in unele scoli


Dupa incheierea sedintelor publice de repartizare a suplinitorilor in invatamint, in scolile vrincene au ramas vacante circa 120 de posturi, majoritatea in localitati foarte indepartate sau in care drumurile de acces sint foarte proaste. La religie, cele 20 de catedre ramase vor fi repartizate preotilor, astfel ca numarul posturilor neocupate e ceva mai mic. Vineri si simbata, inspectorii responsabili cu mobilitatea au mai cautat solutii pentru acoperirea "gaurilor", insa se bazeaza si pe ziua de azi pentru a mai gasi cadre didactice pensionare sau suplinitori dispusi sa ajunga in fata elevilor. Toate acestea in conditiile in care astazi sint organizate mai mult festivitati si intilniri cu invatatorii si profesorii diriginti. De altfel, seful ISJ a asigurat ca doar citeva catedre mai trebuie completate, pe ici colo. Directorii de scoli au primit ca termen ziua de miercuri, pentru a raporta eventualele neprezentari la catedra ale dascalilor repartizati in urma sedintelor publice.


Bostan incepe anul scolar cu controale neanuntate


Cu toate ca a dat asigurari ca nu vor fi probleme la inceput de an scolar, seful ISJ vrea sa porneasca verificarile neanuntate chiar din prima zi de scoala. Acesta si-a exprimat intentia de a vizita citeva scoli din mediul rural, pentru a vedea la fata locului masurile luate pentru inceperea anului scolar. Vizitele vor fi insa efectuate dupa ce Iordache Bostan va participa la festivitatile de la Colegiul National "Al. I. Cuza", la orele 10.00. Si autoritatile locale s-au pregatit sa participe la festivitatile din scoli. Primarul Decebal Bacinschi va fi prezent la trei unitati de invatamint din Focsani. Turul va incepe la orele 9.30, la Colegiul Economic "Mihail Kogalniceanu", dupa care va vizita Colegiul "Al. I. Cuza" si Liceul cu Program Sportiv. De altfel, majoritatea inspectorilor scolari vor fi prezenti la festivitatile de 17 septembrie in scolile din teritoriu. (Camelia STANILA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
, acum 739370 zile, 16 ore, 28 minute, 17 secunde
E bine macar ca la religie, de departe cea mai importanta materie in scoala, avem profesori, respectiv preoti. O pregatire serioasa si sustinuta in religia ortodoxa asigura succesul automat in viata citeste integral
, acum 739370 zile, 16 ore, 28 minute, 17 secunde
un an bun si SUCCES celor ce incep astazi scoala sau liceul, multa BAFTA, celor ce sunt in cl. a12-a, la BAC si la admiterea la FACULTATE...!!! Doamne ajuta !!
, acum 739370 zile, 16 ore, 28 minute, 17 secunde
Se pare ca Dumnezeu a ramas singurul care mai poate ajuta invatamintul. PSD-ul se cearta daca sa bage sau nu motiunea, PD-ul viseaza deja la putere, Ministrul Educatiei Adomnitei si cu liberalii lui citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.